Vijf tips voor een goede reiniging van je huid
Voor een goede reiniging van je huid is het niet nodig dat je de duurste producten op de markt koopt. We ontkennen niet dat ze heel heilzaam kunnen zijn. Er bestaan echter andere basisverzorgingen die je kan aanbrengen.
De huid stapelt restproducten op die niet altijd zichtbaar is. Zweet, blootstelling aan vervuilde omgevingen, stof en vele andere factoren kunnen tot onvolmaaktheden leiden.
Gelukkig zijn er betaalbare methoden die je kan gebruiken. Met deze middelen kan je het gezicht reinigen zonder dat je naar een spa of schoonheidssalon hoeft te gaan. In dit artikel geven we jou vijf tips. Voeg ze toe aan jouw schoonheidsverzorging.
Waarom is een goede reiniging van je huid belangrijk?
Los van de esthetische aspecten is een goede reiniging van je huid ook belangrijk voor je gezondheid. Het is niet altijd zichtbaar. Restproducten stapelen zich echter op het oppervlak van je huid op. Eigenlijk kan deze ophoping van olie en vuil tot problemen zoals acne leiden.
Anderzijds scheppen deze restproducten eveneens een omgeving die de groei van bacteriën mogelijk maakt. Dit kan tot infecties leiden.
Naast de dingen die we hierboven vermelden, heeft een goede reiniging van je huid ook nog andere positieve effecten:
- Voorkomen van vroegtijdige tekenen van veroudering.
- minder aanmaak van olie.
- verwijdering van dode huidcellen en onzuiverheden.
- vernieuwing van het weefsel en een verhoogde zuurstofvoorziening.
- meer vocht in en frisheid van de huid.
- een soepelere huid die er jonger uitziet.
Lees ook dit artikel:
Zelfgemaakte gezichtstonics voor een schone huid
Vijf tips voor een goede reiniging van je huid
Het is heel belangrijk dat we vermelden dat je geen speciale zeep of specifieke producten nodig hebt om je huid op een goede manier te reinigen. Deze alternatieven zijn misschien doeltreffende keuzes om restproducten en onzuiverheden te verwijderen. Toch zijn ze niet volledig goed voor je huid.
Dat komt omdat vele van deze producten chemicaliën bevatten. Die elementen veranderen de zuurgraad van je huid en verwijderen de natuurlijke oliën. Het zijn die oliën die jouw weefsel gehydrateerd en elastisch houden. Gebruik dus gewoon een basisverzorging en bij voorkeur natuurlijke producten. Dat zal voldoende zijn.
1. Gebruik een zachte zeep
De keuze van de zeep hangt af van het huidtype dat jij hebt. Al vele jaren tonen onderzoeken aan dat het gebruik van traditionele zepen de gezondheid van de huid kan aantasten.
Door hun bestanddelen kunnen ze de zuurgraad van de huid veranderen. Hierbij verwijderen ze de natuurlijke oliën en gezonde bacteriën.
Je kan dus best zachte zepen gebruiken. Kies bij voorkeur zeep die gemaakt is van natuurlijke ingrediënten. Hun samenstelling is veel zachter dan geparfumeerde zepen. Bovendien veranderen ze de licht-zure pH van de huid niet. Vergeet niet om de zeep met koud water af te spoelen.
2. Doe een peeling
Peelingen zijn de voorbije jaren heel populair geworden. Eigenlijk zijn ze tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van de schoonheidsverzorging van vele mensen. De reden is dat ze helpen om de huid vrij te maken van onzuiverheden.
Dankzij hun korrelige textuur helpen ze om die vervelende restproducten weg te nemen. Dit lukt immers niet met zachte zeep. Ze hebben ook een samentrekkend effect. Dat betekent dus dat ze de buitensporige ophoping van talg verminderen. Ze zijn dus perfect om acne en mee-eters te bestrijden.
Wat doe je als je geen commerciële peeling bij de hand hebt? Je kan zelf een peeling maken met natuurlijke ingrediënten:
- Meng gewoon een korrelig ingrediënt zoals suiker of koffiedik met een moisturizer zoals kokosolie of honing.
- Zodra je een dikke pasta hebt, breng je het met zachte cirkelvormige bewegingen op je huid aan. Laat het dan gedurende drie tot vijf minuten inwerken.
- Daarna spoel je het af met koud water.
3. Gebruik een gezichtsreiniger op basis van olie
Gezichtsreinigers op basis van olie zijn perfect voor de huid en om make-up te verwijderen. Deze reinigers bieden vele voordelen voor een goede reiniging van de huid.
Dankzij hun samenstelling nemen ze restproducten op en verwijderen ze ook dode huidcellen die zich op het oppervlak van je huid opbouwen. Bovendien veranderen ze de natuurlijke bescherming die oliën bieden, en de zuurgraad niet.
Commerciële make-upverwijderaars bevatten vaak oliën. Ze helpen immers om deeltjes make-up weg te nemen die op plekken zoals de ogen, de wangen en de wimpers vast blijven zitten.
Als je er de voorkeur aan geeft je huid met natuurlijke oliën te reinigen, kies dan voor:
- olijfolie
- zoete amandelolie
- kokosolie
- druivenpitolie
- avocado-olie
- arganolie
Ontdek ook dit artikel:
Gezichtsbehandelingen voor het verwijderen van huidonzuiverheden
4. Gebruik micellair water voor een goede reiniging van je huid
Micellair water is een product dat ontworpen is voor alle huidtypes. De laatste jaren is het erg populair geworden. Het bevat onder andere moleculen die restproducten en olie aantrekken. Op die manier bevordert het de verwijdering ervan.
Het interessantste aspect is dat het een alternatief kan zijn voor traditionele verstevigers. Als je het regelmatig gebruikt, dan helpt het om de poriën te sluiten en de weefsels te verstevigen.
Nog een ander geweldig kenmerk van micellair water is dat het je huid niet uitdroogt. Het bevat ook geen alcohol, parabenen en andere stoffen die de huid kunnen veranderen.
5. Breng regelmatig een gezichtsmasker aan
Naast de dagelijkse verzorging moet je één keer per week een gezichtsmasker aanbrengen. Gezichtsmaskers zijn nog een andere geweldige manier om je huid goed te reinigen.
- Je kan zowel commerciële als natuurlijke maskers gebruiken.
- Ze vergemakkelijken de verwijdering van vuil en talg die de poriën verstoppen.
- Een ander positief aspect is dat ze de weefsels hydrateren en helpen om onvolmaaktheden te corrigeren.
Tot slot
Je kan de huid grondig reinigen met basisproducten die overal beschikbaar zijn. Het belangrijkste is, dat je het regelmatig doet. Op die manier voorkom je dat talg, make-up of vuil zich op het oppervlak van je huid opstapelen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Byrd, A. L., Belkaid, Y., & Segre, J. A. (2018). The human skin microbiome. Nature Reviews Microbiology. https://doi.org/10.1038/nrmicro.2017.157
- Gfatter, R., Hackl, P., & Braun, F. (1997). Effects of soap and detergents on skin surface pH, stratum corneum hydration and fat content in infants. Dermatology. https://doi.org/10.1159/000245955
- Orchard, A., & van Vuuren, S. (2017). Commercial Essential Oils as Potential Antimicrobials to Treat Skin Diseases. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2017/4517971
- Walters, R. M., Mao, G., Gunn, E. T., & Hornby, S. (2012). Cleansing Formulations That Respect Skin Barrier Integrity. Dermatology Research and Practice. https://doi.org/10.1155/2012/495917
- Hasenoehrl, E. (2010). Facial Cleansers and Cleansing Cloths. In Cosmetic Dermatology: Products and Procedures. https://doi.org/10.1002/9781444317657.ch12