Vijf manieren om spelling met je kind te oefenen
Leren schrijven en de regels om dit ‘correct’ te doen is een van de meest complexe fasen die kinderen moeten doorlopen. Je moet daarom thuis met je kind spelling oefenen en aanvullen wat hij op school leert. Dit is veel leuker als je je creativiteit gebruikt.
Er is zelden een familiereünie waarbij een familielid goedbedoeld ons of onze schoolgaande kinderen niet vraagt of ze al hebben leren lezen en schrijven, gevolgd door een kleine test door te zeggen: “Hoe spel je je naam?”
We zullen beleefd onze tanden op elkaar klemmen, een glimlach faken en zeggen: “Kom op schat, we hebben je naam al heel vaak geoefend. Weet je nog? Kom, laat me je helpen.” (Bah!) Als wij ons al onder druk gezet (en geïrriteerd) voelen, stel je dan eens voor wat voor soort onrust kinderen voelen.
Ze worden met een nieuwe wereld van 26 nieuwe symbolen geconfronteerd en hun oneindige manieren om ze te combineren voor de uitgebreide schriftelijke woordenschat die ze ooit nodig zullen hebben – die ook nog met allerlei regels en gewoonten wordt aangeleverd.
Het spoor van correct schrijven volgen
Het gaat niet alleen om leren lezen en schrijven, maar ook om het correct te doen. Schrijven vereist een nieuwe redeneer-structuur voor een kind en een geheel nieuwe manier om te communiceren en ideeën uit te drukken.
Dit wordt echter steeds complexer door het feit dat kinderen nu aan het gebruik van elektronische apparaten en sociale netwerken worden blootgesteld. In de wereld van sociale media komen spelfouten vaker voor en worden ze zelfs aangemoedigd. (Weet je niet wat WTF betekent? ROFLMFAO!)
De ‘juiste’ spelling blijft achter dankzij het aantal tekens dat in een Twitterbericht is toegestaan… of door de haast om in een chat te antwoorden. De meeste van deze platforms zorgen voor ‘foutjes’ tijdens het schrijven, zoals het afkorten van woorden of het weglaten van leestekens of zelfs het gebruik van ’emoticons’.
Dit alles compliceert en vergroot de uitdaging om onze kinderen in dit informatietijdperk te leren hoe ze moeten spellen. De beste manier om correct te leren schrijven, de woordenschat uit te breiden en zelfs een nieuwe taal te leren, is echter gewoon door te lezen.
Hoe spelling te oefenen met je kind?
Het is belangrijk om naar leuke en creatieve manieren te zoeken om kinderen kennis te laten maken met de wereld van letters en om spelling te oefenen.
Afgezien van wat de school aanbiedt en de interactie met nieuwe technologie, is het noodzakelijk om van het oefenen van spelling een leuke taak te maken, vol met spelletjes en speelse uitdagingen.
1. Profiteer van technologie
Als je je kinderen achter een scherm, mobiele telefoon of tablet laat zitten, dan hebben sommige ouders een constant moreel dilemma. Nieuwe technologie vermindert in toenemende mate de kwaliteit van gezinstijd en stelt kinderen bloot aan elementen die niet constant door volwassenen gevolgd kunnen worden.
Op verschillende platforms kun je echter ook geweldige bondgenoten vinden om van lezen en schrijven een leuk moment te maken. Sluit gewoon een paar minuten aan en je kunt van alles vinden:
- video’s met leuke liedjes
- online spelletjes
- gratis applicaties die je kind kunnen helpen bij het oefenen van spelling
Lees ook:
Mijn kind is een tabletverslaafde
2. Spelletjes voor thuis om spelling met je kind te oefenen
Traditionele bordspellen zoals Scrabble zijn geweldige bondgenoten als het gaat om het leren van nieuwe woorden en het gebruik van letters. Als je het spel niet hebt, maak het dan zelf.
Je kunt je kinderen (en anderen) ook uitnodigen om thuis of in het park naar verborgen schatten te zoeken. Verstop papieren aanwijzingen met letters of woorden. Door de aanwijzingen te volgen, vormen ze vervolgens woorden en/of volledige zinnen.
Verder kun je liedjes met rijmpjes verzinnen en over de kenmerken van elke letter praten en over de woorden die geschreven worden. Het is een leuke manier om ze de associatie tussen letters en woorden te laten zien.
3. Ontdekken van woorden en zinnen
- Pak wat papier, een potlood en een timer.
- Laat je kind vervolgens zoveel mogelijk woorden opschrijven die hij kan bedenken die met een bepaalde letter beginnen. Dit helpt niet alleen bij het oefenen van het juiste gebruik van de letters. Het vergroot ook hun woordenschat door de woorden te zien die anderen gekozen hebben.
- Jongere kinderen kunnen in paren spelen.
Een ander idee is om het volgende te doen. Begin met bordjes met woorden en leestekens te maken door deze eerst uit te knippen en samen te stellen. (Ja, zoals magnetische poëzie.)
- Om het spel te spelen selecteer je een aantal woorden om hiermee verschillende zinnen te vormen.
- Je kunt de volgorde en de score wijzigen.
Op deze manier leren kinderen de waarde van het gebruik van spellingsregels om verschillende ideeën correct te kunnen uiten.
4. Thuis schooltje spelen om je kind spelling te leren
Schooltje spelen is een andere goede optie. Mama of papa kunnen de leraren zijn en de kinderen de studenten, maar soms kunnen ze van rol wisselen. Natuurlijk moet de set stoelen, een tafel of bureau, schoolbord of andere typische school-elementen hebben.
- Je kunt ook kostuums toevoegen zodat kinderen echt in hun rol kunnen komen. Ze zullen er dol op zijn! Je hebt dus een klas om spelling met je kind te oefenen.
- Je kunt ook leuke, snelle tests of korte toetsen aan kinderen geven. Dit MOET echter op een leuke manier gebeuren en niet tijdens het avondeten.
- In plaats van cijfers kun je ze met gezonde traktaties belonen of met een uitstapje naar het park of de ijsbaan.
Misschien ook interessant om te lezen:
Stress bij kinderen die door ouders wordt veroorzaakt
5. Er zijn overal letters
Als je routine je niet altijd in staat stelt om tijd aan een spel te besteden, profiteer dan gedurende de dag van de verschillende mogelijkheden om de wereld van letters aan je kinderen te laten zien. Varieer ze elke dag om nieuwe en leuke dingen te vinden.
Als je bijvoorbeeld op straat loopt of in de auto zit, dan kun je een spel spelen om te zien wie bepaalde letters sneller in de advertenties of posters in de omgeving vindt.
Je kunt ook van maaltijden profiteren. Maak gerechten met lettervormen of schrijf hun namen of een liefdevol woord met en julienne gesneden groente, pasta of zelfgemaakte ketchupslierten.
Oefen spelling en help je kinderen groeien
Leren communiceren via geschreven taal is geen natuurlijk proces zoals het leren spreken. Het vereist andere capaciteiten op intellectueel en emotioneel gebied. Het dwingt de hersenen om woorden anders te visualiseren, door middel van symbolen.
Je kinderen helpen met de juiste leerprocessen zodat ze leren lezen en schrijven garandeert hen de toegang tot de meest fascinerende wereld met grote voordelen: de wereld van het lezen.
Lezen en schrijven verhoogt de intellectuele en empathische vaardigheden van een mens. Het zorgt voor een betere algemene en sociale ontwikkeling en het vergroot ook hun potentieel.
Weten hoe te spellen is een proces dat ook het vermogen om te creëren en te fantaseren vergroot. Terwijl kinderen correct leren schrijven, worden ook belangrijke waarden onderwezen. Deze omvatten onder andere:
- respect voor taal
- een gewoonte om te lezen
- de culturele connotatie die geletterdheid inhoudt
Vergeet niet dat kinderen leren door het goede voorbeeld te krijgen. Als ze je zien lezen, dan willen ze zelf ook lezen. Als ze zien hoe je de hele dag naar een scherm kijkt, dan… nou, je begrijpt het wel.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Reyes, Esperanza Guarneros, and Lizbeth Vega Pérez. “Habilidades lingüísticas orales y escritas para la lectura y escritura en niños preescolares.” Avances en psicología latinoamericana 32.1 (2013): 21-35.
- Sánchez Abchi, Verónica, Ana María Borzone, and Beatriz Diuk. “La escritura de textos en niños pequeños: relación entre la transcripción y la composición.” Universitas psychologica 6.3 (2007).
- Vega, Fernando Cuetos. Psicología de la escritura . Wolters Kluwer España, 2009.