Vijf dingen die je moet weten over auto-immuunziektes

Hoewel auto-immuunziektes doorgaans chronisch zijn, zouden de mensen die er mee gediagnosticeerd worden de hoop niet moeten verliezen. Er bestaan meerdere manieren om deze ziektes beter te leren begrijpen en je levenskwaliteit te verbeteren.
Vijf dingen die je moet weten over auto-immuunziektes

Laatste update: 27 september, 2018

De meeste auto-immuunziektes vormen tot op de dag van vandaag een groot mysterie voor de wetenschap. We zijn nog steeds niet in staat geweest te achterhalen waarom ons immuunsysteem soms onze eigen lichaamscellen begint aan te vallen. Uiteindelijk vernietigt het lichaam soms zelfs die cellen!

Aandoeningen als multiple sclerose, de ziekte van Crohn en reumatoïde artritis zijn een paar ernstige voorbeelden van dit soort ziektes. In de meeste gevallen is een genetische aanleg zeer bepalend. We moeten echter ook rekening houden met verschillende factoren in onze omgeving.

Mensen voor wie deze ziektes een dagelijkse realiteit zijn, moeten toekijken hoe hun levenskwaliteit alsmaar drastisch achteruitgaat. Auto-immuunziektes zijn vaak chronisch van aard. Ze tasten bovendien tegelijkertijd verschillende lichaamsdelen aan. Een goed voorbeeld hiervan is lupus.

In dit artikel bespreken we daarom vijf dingen die je moet weten over je immuunsysteem. Zo leer je deze ziektes beter te begrijpen.

Heb je zelf last van een auto-immuunziekte of ken je iemand die er last van heeft? Wees dan niet bang om nieuwe informatie en medische ontdekkingen te onderzoeken. Zo verbeter je misschien toch de levenskwaliteit.

1. De oorzaken van auto-immuunziektes

Allereerst is het belangrijk om te weten en onthouden dat onze genen een zeer belangrijke rol spelen bij auto-immuunziektes. De interactie tussen onze omgeving en bepaalde genen kan bepalen of iemand wel of niet last krijgt van een dergelijke ziekte. Dit verband is echter niet 100% bepalend.

Deze theorie is gebaseerd op darmdoorlaatbaarheid. Bij darmdoorlaatbaarheid is er sprake van een abnormaliteit in deze organen die ervoor zorgt dat bepaalde antigenen uit de darmen in de bloedbaan kunnen lekken. Dit zorgt ervoor dat onze immuunrespons verandert. Zo beschouwen sommige organen zichzelf als vijandig weefsel. Daardoor beginnen ze dan ook zichzelf aan te vallen.

Antigenen

2. Steeds meer ziektes worden in verband gebracht met het auto-immuunsysteem

Het gegeven dat wetenschappers steeds meer allergieën ontdekken, betekent niet per se dat er zich ook steeds meer gevallen van allergieën voordoen. Het betekent alleen dat er steeds betere methoden worden ontwikkeld om bepaalde aandoeningen op te sporen. Voorheen werden dit soort aandoeningen gewoon gezien als allergieën of andere problemen.

Hieronder volgen nog een aantal manieren waarop ons begrip van dit soort ziektes is veranderd.

  • Vandaag de dag zijn we in staat in te zien dat dit soort ziektes wijzen op ernstige gezondheidsproblemen en dat het belangrijk is om de stemmen van de patiënten die er last van hebben te laten horen zodat ze meer sociale steun kunnen krijgen.
  • De wetenschap biedt ons tegenwoordig betere manieren om het auto-immuunproces te begrijpen, door te kijken naar zwakheden en symptomen die geassocieerd zijn met verschillende groepen chronische ziektes.
  • In de laatste jaren worden steeds meer kinderen op tijd gediagnosticeerd, waardoor hun ziekte zo snel mogelijk behandeld kan worden.

3. Soorten auto-immuunziektes

We kunnen dit soort ziektes onderverdelen in twee verschillende categorieën:

  • Systematische ziektes, die niet alleen één orgaan aanvallen, maar juist heel veel. Dit is bijvoorbeeld het geval bij coeliakie en amyotrofe laterale sclerose.
  • Gelokaliseerde syndromen, die één weefsel in het bijzonder aanvallen. Dit kan dermatologisch, hematologisch of endocrien weefsel zijn. Syndromen die tot deze categorie behoren zijn onder andere de ziekte van Hashimoto en colitis.

4. Behandeling van auto-immuunziektes

Zoals we eerder ook al aangaven, bestaat er voor de meeste van deze ziektes geen geneesmiddel. We hebben in dit geval te maken met ziektes waar men mee moeten leren leven en die professionele behandeling vereisen.

Daarom is het zo belangrijk om deze ziektes goed te begrijpen en te leren om ze op de beste manier te benaderen:

  • Verzacht de symptomen met de juiste vorm van behandeling.
  • Behoud je organen en hun functie, zoals je darmen, lever en huid. Het is van essentieel belang om te blijven vechten om je integriteit en levenskwaliteit zo lang mogelijk te kunnen behouden.
  • Probeer nieuwe behandelingen en houd jezelf op de hoogte van nieuwe medische ontwikkelingen, ontdekkingen en behandelingsstrategieën.

5. Onthoud dat je niet alleen bent

Hart

Het is voor zowel de patiënt zelf als zijn familie absoluut niet makkelijk om te moeten leren leven met een ziekte als lupus of multiple sclerose. Houd daarom rekening met de volgende dingen:

  • Om de vele moeilijke persoonlijke omstandigheden te kunnen doorstaan, is het noodzakelijk om de ziekte op verschillende manieren te behandelen.
  • Daarnaast zou je medische behandeling absoluut ook een vorm van psychosociale behandeling moeten bevatten. Je moet namelijk weten dat je niet alleen bent en dat er verschillende groepen bestaan waar je terecht kunt voor steun en vooral begrip.
  • Steungroepen zijn in dit soort gevallen van essentieel belang. Deze groepen kunnen je namelijk ook helpen om je eigen ziekte beter te leren begrijpen. Ze kunnen je helpen om nieuwe perspectieven te ontdekken en in contact te komen met mensen die in hetzelfde schuitje als jij zitten. Bovendien zullen dit soort groepen je op de hoogte houden van medische ontwikkelingen en nieuwe behandelingen.

Misschien ook interessant: Hoe je de donkere dagen kunt doorstaan

Hoewel het zeer moeilijk is om met dit soort ziektes te moeten leven, kunnen auto-immuunziektes er ook voor zorgen dat iemand op een andere, vervullendere manier door het leven gaat, beter voor zichzelf zorgt en leert te vechten voor zijn levenskwaliteit en waardigheid. Vergeet vooral nooit dat je niet alleen bent.

De wetenschap blijft zijn best doen om voor jou te zorgen en je het allerbeste te kunnen bieden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Casals, M. R. (2005). Enfermedades autoinmunes sistémicas y reumatológicas. Elsevier España.
  • Roitt, I. M., Brostoff, J., & Male, D. K. (1994). Inmunología (No. 574.29 ROIi 3a. ed). Ediciones Científicas y Técnicas.
  • Sánchez Segura, M., González García, R. M., Marsán Suárez, V., & Macías Abraham, C. (2006). Asociación entre el estrés y las enfermedades infecciosas, autoinmunes, neoplásicas y cardiovasculares. Revista Cubana de Hematología, Inmunología y Hemoterapia, 22(3), 0-0.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.