Vier mogelijke oorzaken van pijn in de onderrug 

Heb jij last van pijn in je onderrug? Kom er dan achter wat hier de oorzaak van kan zijn en hoe je dit probleem kunt behandelen. Onthoud: alles wat je doet voor je ruggengraat zal uiteindelijk leiden tot een betere gezondheid en beter welzijn.
Vier mogelijke oorzaken van pijn in de onderrug 

Laatste update: 13 oktober, 2018

Pijn in de onderrug is een van de meest voorkomende klachten waar mensen tegenwoordig last van hebben.

Een slechte lichaamshouding, verkeerd slapen of gewoon een verkeerde beweging maken, kan vaak al de oorzaak zijn van dat moeilijk te verklaren, brandende gevoel onderin je ruggengraat.

Het is belangrijk om aan te geven dat jongere mensen net zo vaak last hebben van pijn in de onderrug als oudere mensen, vooral mensen die een sedentaire levensstijl hebben of atleten. Deze vorm van pijn maakt geen onderscheid.

Vaak vergeten we hoe gevoelig deze lichamelijke structuur eigenlijk is. Deze verzameling ruggenwervels, schijven, zenuwen, gewrichtsbanden en gewrichten die de fundamentele steunpilaar vormt van onze beweeglijkheid maakt een zeer complex deel uit van ons lichaam.

Als je ooit wel eens last hebt gehad van pijn in je onderrug, dan weet je waarschijnlijk heel goed waar we het over hebben.

Laten we eens kijken naar de meest voorkomende oorzaken van dit probleem en hoe we deze pijn het beste tegen kunnen gaan.

Pijn in de onderrug: de meest voorkomende oorzaken

Rugpijn

1. Verrekte spier

Stel je eens voor dat je aan een bureau zit en je even snel omdraait om iets te pakken, waarbij je alleen je bovenlichaam en rug draait. Je maakt de beweging zo snel dat je bijna vanuit het niets ineens een warme, stekende pijn voelt in je onderrug. Wanneer je de volgende ochtend wakker wordt, is de pijn alleen maar heftiger geworden en straalt het helemaal door tot in je been en rond je middel.

Vaak verrekken we een spier wanneer we lange tijd hebben uitgerust of na een klap een plotselinge beweging maken.

De symptomen kunnen reiken van spierkrampen tot helemaal niet in staat zijn om te bewegen. Een verrekte spier kan ook invloed hebben op ontstoken pezen en gewrichtsbanden.

Hoe kun je een verrekte spier het beste behandelen?

  • Zodra je voelt dat je je spier verrekt hebt, is het belangrijk om er meteen ijs op te doen. Daarna kun je het beste afwisselen tussen warmte en kou.
  • Rust vierentwintig uur uit. Daarna kun je verschillende lichte oefeningen doen om je beweeglijkheid weer terug te krijgen.
  • Gels of natuurlijke behandelingen die arnica bevatten zijn echt geweldig voor dit soort problemen, aangezien arnica zeer ontstekingsremmend is.

2. Hernia

Hernia

De tussenwervelschijven in onze ruggengraat zijn eigenlijk kleine zakjes die gevuld zijn met vloeistof en dienen als een soort kussentjes tussen de wervelschijven, om onze bewegingen te verzachten.

In het geval van een hernia, waarbij deze schijfjes verplaatst raken, zal je niet alleen veel pijn ervaren, maar ook tintelingen en kramp en zal er een klein bobbeltje zichtbaar zijn in je rug. De pijn wordt meestal de volgende ochtend alleen maar erger.

Vooral atleten hebben vaak last van hernia’s.

Hoe kun je een hernia het beste behandelen?

  • Om een hernia te kunnen behandelen, moet je eerst een goede medische diagnose krijgen, aangezien dit probleem soms zeer ernstig kan zijn en een operatieve ingreep vereist.
  • In dit geval zijn rehabilitatie en de hulp van een goede fysiotherapeut van essentieel belang.

3. Spanning

Rugkramp

Altijd in dezelfde houding werking of het moeten doen van zwaar lichamelijk werk waarbij je rug veel te verduren krijgt, eist op een gegeven moment zijn tol.

Elk herhaaldelijk patroon of elke herhaaldelijke beweging, zoals je bovenlichaam voortdurend naar rechts draaien, kan er uiteindelijk voor zorgen dat de ruggengraatstructuur gecomprimeerd of ontstoken raakt. En op een gegeven moment kan dit zelfs leiden tot een zeer slopend letsel.

Hoe kun je spanningsletsels het beste behandelen?

Er bestaan verschillende manieren waarop je dit soort letsels kunt behandelen. Dit zijn:

  • Massage
  • Yoga of zwemmen
  • Corrigerende rugband
  • Letten op je houding

4. Degeneratieve gewrichtsaandoeningen

Ruggengraat

Naarmate je ouder wordt, worden de tussenwervelschijven in je ruggengraat steeds dunner en worden je gewrichten steeds meer samengedrukt. Kraakbeen wordt minder elastisch en steeds stugger en dit kan uiteindelijk leiden tot artrose.

Genetische factoren, obesitas of oude letsels kunnen ervoor zorgen dat deze aandoening zich langzaamaan steeds verder ontwikkelt.

Hoe kun je degeneratieve aandoeningen het beste behandelen?

Allereerst moeten we één ding goed duidelijk stellen: dit soort aandoeningen zijn ongeneeslijk en de achteruitgang kan niet worden teruggedraaid.

Wat je daarentegen wel kunt doen, is de symptomen onder controle houden om de pijn in de onderrug te verminderen en daarmee je levenskwaliteit te verbeteren.

Wij adviseren om het volgende te doen:

  • Blijf actief: wanneer je te weinig beweegt, worden je gewrichten stijf. En door lange tijd achter elkaar te zitten, drukken de tussenwervelschijven alleen maar nog meer samen.
  • Ga wandelen of doe dagelijks een andere vorm van lichaamsbeweging. Er bestaan een hoop geweldige oefeningen die je kunt doen om rugpijn te verzachten, zoals ‘Chi Kung’. Dit is een Chinese vorm van lichaamsbeweging waarbij bepaalde lichaamshoudingen gecombineerd worden met verschillende ademhalingstechnieken.
  • Consumeer ontstekingsremmende voedingsmiddelen, zoals voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega 3-vetzuren.
  • Doe elke ochtend wanneer je wakker wordt een paar rekoefeningen.
  • Vraag aan je huisarts of hij denkt dat vitamine D en magnesiumsupplementen behulpzaam zouden kunnen zijn. Deze voedingsstoffen kunnen helpen om je botten en gewrichten sterker te maken.

Wat de oorzaak van je probleem ook is, het is belangrijk om te onthouden dat pijn in de onderrug medische zorg en aandacht vereist. Wij raden aan om allerlei verschillende vormen van therapie te proberen, zowel medicijnen als lichamelijke oefeningen. Vergeet daarnaast niet om goed te eten en te letten op je lichaamshouding.

Alles wat je doet voor je ruggengraat zal uiteindelijk leiden tot een betere gezondheid en beter welzijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Casado Morales, M.ª Isabel, Moix Queraltó, Jenny, & Vidal Fernández, Julia. (2008). Etiología, cronificación y tratamiento del dolor lumbar. Clínica y Salud19(3), 379-392. Recuperado en 22 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-52742008000300007&lng=es&tlng=es.
  • Cruz-Sánchez, E. de la, Torres-Bonete, M.D., García-Pallarés, J., Gascón-Cánovas, J.J., Valero-Valenzuela, A., & Pereñíguez-Barranco, J.E.. (2012). Dolor de espalda y limitación de la actividad física cotidiana en la población adulta española. Anales del Sistema Sanitario de Navarra35(2), 241-249. https://dx.doi.org/10.4321/S1137-66272012000200006
  • Maradei García, F., Quintana Jiménez, L., & Barrero, L. H. (2016). Relación entre el dolor lumbar y los movimientos realizados en postura sedente prolongada. Revisión de la literatura. Salud Uninorte32(1).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.