Test voor een schimmelinfectie - ontdek er alles over
Wist je dat er een test is voor een schimmelinfectie die de aanwezigheid van candida kan bepalen? Dit soort schimmel houdt van warme en vochtige omgevingen en gedijt goed in de mond, het spijsverteringskanaal en de geslachtsorganen.
Het verschijnen ervan in het bloed, het hart en de hersenen komt minder vaak voor, maar is ernstiger dan in de andere genoemde gebieden. Je wist het misschien nog niet, maar ernstige schimmelinfecties komen vaker voor bij ziekenhuispatiënten met een verzwakt immuunsysteem.
Het goede nieuws is dat er nu een test is die een schimmelinfectie kan detecteren en diagnosticeren. Er zijn ook verschillende methoden om het toe te passen, afhankelijk van de plaats en de symptomen.
Soorten schimmelinfecties
Ten eerste variëren de symptomen afhankelijk van het geïnfecteerde deel van het lichaam. Candidiasis komt meestal voor in vochtige delen van de huid en slijmvliezen. Hoewel ze van persoon tot persoon verschillen, zijn de symptomen van de meestvoorkomende soorten candidiasis, afhankelijk van hun locatie, zoals hieronder volgt.
Huidplooien
Dit omvat zwemmerseczeem en luieruitslag. Enkele van de symptomen zijn:
- Een sterke rode uitslag, meestal met roodheid
- Huidzweren
- Jeuk
- Een brandend gevoel
- Puistjes
Vaginale schimmelinfectie
Candidiasis in de intieme zone van de vrouw is een van de meestvoorkomende infecties. Over het algemeen veroorzaakt het irritatie, jeuk en veranderingen in de vaginale afscheiding.
Dit is de meestvoorkomende soort. In feite krijgt bijna 75% van de vrouwen tijdens hun leven minstens één infectie van dit soort. Enkele van de meestvoorkomende symptomen zijn:
- Jeuk en branderig gevoel.
- Een witte afscheiding wat er een beetje papperig uitziet.
- Pijn bij het plassen.
- Roodheid in het vaginale gebied.
De medicijnen voor de behandeling van vaginale schimmelinfecties zijn zonder doktersrecept te verkrijgen. Om deze reden kun je in de verleiding komen om zelf medicatie te gebruiken telkens wanneer je vaginale jeuk, een branderig gevoel, prikkeling of irritatie voelt.
Je moet er echter rekening mee houden dat deze symptomen mogelijk niet door candidiasis veroorzaakt worden. Je zou dus de verkeerde medicatie kunnen gebruiken. Een test is de beste manier om te weten of je al dan niet een vaginale schimmelinfectie hebt.
Oraal
De naam voor dit type schimmelinfectie is spruw en komt vaker voor bij jonge kinderen (Engelse link). De aanwezigheid ervan bij volwassenen kan echter een teken van een verzwakt immuunsysteem zijn. De symptomen bestaan bovendien uit pijn en witte vlekken op de tong en aan de binnenkant van de wangen.
Als het de mondhoeken aantast, dan kan dit door duimzuigen worden veroorzaakt, een kunstgebit dat niet de juiste maat heeft of door het overmatig likken van de lippen.
Een test om uit te vinden of je een vaginale schimmelinfectie hebt
De test om candidiasis te detecteren kan helpen bij het verminderen van zelfmedicatie, wat vrij vaak voorkomt als iemand denkt een infectie te hebben. Tegenwoordig is er een test waarmee je de oorzaak van je ongemak kunt achterhalen.
Je neemt een monster van de binnenkant van je vagina met een klein stickje en het laat zien of je een vaginale schimmelinfectie hebt. Hoe de test werkt is als volgt:
- Als de stick niet van kleur verandert, dan betekent dit dat je aan candidiasis lijdt.
- Als de stick echter slechts een beetje groen wordt en je een abnormale vaginale afscheiding met een onaangename geur hebt en pijn hebt bij het plassen, dan heb je misschien last van bacteriële vaginose.
Bacteriële vaginose kan het gevolg zijn van een disbalans in de vaginale microbiota. Als dat zo is, dan kun je het herstellen met een supplement van Lactobacillus, dit kan oraal of vaginaal.
Misschien ook interessant om te lezen:
Bruine vaginale afscheiding: wat betekent dit?
Veelgestelde vragen over de test om erachter te komen of je een schimmelinfectie hebt
- Kun je het tijdens de menstruatie gebruiken? Nee. Het testresultaat is niet geldig als je het een dag voor of een dag na de menstruatie doet of als er nog steeds vaginale bloedingen zijn.
- Wat als je na de seks last hebt van jeuk of ongemak? Je moet minimaal 12 uur na seks wachten om de test te doen.
- Hoe ver moet je de stick inbrengen? Je moet het tot het einde van de stick inbrengen, het bolvormige deel is om het vast te houden en mag niet in de vagina komen.
- Kun je het doen als je zwanger bent? Raadpleeg je arts als je zwanger bent en je last hebt van vaginale jeuk. Dit is omdat het interpreteren van de testresultaten tijdens de zwangerschap een professional vereist, aangezien een positief resultaat in feite op verlies van vruchtwater kan wijzen.
- Hoe moet je het weggooien nadat je het hebt gebruikt? Spoel het niet door het toilet en zorg ervoor dat je de punt omwikkelt, zodat deze niet met andere oppervlakken in contact komt.
Conclusie
Deze test laat je weten of je een schimmelinfectie hebt, wat betekent dat je de juiste behandeling kunt volgen (Engelse link). Het helpt ook om fouten met zelfmedicatie te verminderen wanneer vaginale infecties optreden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Curi, A. L. L., Benchimol, E. I., & Vasconcelos-Santos, D. V. (2016). Candidiasis. In Intraocular Inflammation. https://doi.org/10.1007/978-3-540-75387-2_121
- Pemán, J., Zaragoza, R., Quindós, G., Alkorta, M., Cuétara, M. S., Camarena, J. J., … Pontón, J. (2011). Clinical factors associated with a Candida albicans Germ Tube Antibody positive test in Intensive Care Unit patients. BMC Infectious Diseases. https://doi.org/10.1186/1471-2334-11-60
- Marot-Leblond, A., Nail-Billaud, S., Pilon, F., Beucher, B., Poulain, D., & Robert, R. (2009). Efficient diagnosis of vulvovaginal candidiasis by use of a new rapid immunochromatography test. Journal of Clinical Microbiology. https://doi.org/10.1128/JCM.01168-09
- Safavieh M, Coarsey C, Esiobu N, et al. Advances in Candida detection platforms for clinical and point-of-care applications. Crit Rev Biotechnol. 2017;37(4):441–458. doi:10.3109/07388551.2016.1167667