Tandagenesie: de soorten en behandelingen

Tandagenesie is een probleem waar veel mensen last van hebben. Ontdek in dit artikel wat het is en hoe het moet worden behandeld.
Tandagenesie: de soorten en behandelingen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Tandagenesie is een van de meest voorkomende misvormingen die zich manifesteert door de afwezigheid van een of meerdere tanden. Het wordt niet veroorzaakt door een slechte mondhygiëne.

Het is een aangeboren probleem dat zich meestal manifesteert bij meerdere leden van dezelfde familie. Dit probleem, in tegenstelling tot wat we misschien denken, beïnvloedt niet alle tanden, maar de snijtanden en de premolaren.

Een snelle diagnose is essentieel want hoe eerder men het probleem diagnosticeert, hoe eerder je het kunt behandelen. De behandelingen bestaan uit het vervangen van de ontbrekende tanden of het corrigeren ervan. Dit voorkomt dat het probleem erger wordt waardoor het zelfvertrouwen van de patiënt toeneemt.

In dit artikel zullen we de oorzaken, soorten en behandelingen van tandagenesie met je delen.

Wat zijn de oorzaken van tandagenesie?

Hoewel tandagenesie meestal een erfelijke aandoening is, zijn er verschillende andere redenen waarom een persoon deze aandoening kan ontwikkelen.

De meestvoorkomende is een fysieke obstructie of onderbreking waardoor de tand niet goed kan worden gevormd. Het kan daardoor uiteindelijk uitvallen of niet compleet zijn.

Niet genoeg ruimte hebben kan een andere reden zijn waardoor tandagenesie zich kan manifesteren. Veel patiënten hebben overlappende tanden door een gebrek aan ruimte.

Mensen die het hebben kunnen echter ook last hebben van odontogenese, wat betekent dat de tanden wellicht niet vormen zoals ze zouden moeten. Hierdoor gaan sommige tanden nooit los zitten.

Soorten tandagenesie

Tandagenesie is zoals gezegd de afwezigheid of misvorming van meerdere tanden. Of dit nou alle tanden of slechts enkele beïnvloedt, hangt af van bepaalde factoren. Deze variëren van het type erfelijke agenesie tot hoe snel het probleem werd gediagnosticeerd en de patiënt begon met de behandeling.

Hier volgen de verschillende soorten agenesie:

  • Hypodontie kenmerkt zich door de afwezigheid van tussen de 1 en 6 tanden.
  • Oligodontie is de afwezigheid van meer dan 6 tanden.
  • Anodontie is het meest ernstige type. Het kenmerk hiervan is de volledige afwezigheid van alle tanden.

Patiënten met hypodontie of oligodontie hebben mogelijk ontbrekende tanden aan één of beide zijden van hun mond. Als ze alleen ontbrekende tanden hebben aan één kant van hun mond, dan lijden ze aan eenzijdige agenesie. Als ze echter aan beide zijden tanden missen, dan spreekt men van bilaterale agenesie.

Beschikbare behandelingen

Als je vermoedt dat je tandagenesie hebt, moet je naar een tandarts of dokter gaan om dit te laten bevestigen. Alleen dan kun je een behandeling beginnen. Hieronder volgen enkele van de mogelijke medische oplossingen die toegepast kunnen worden.

Tandimplantaten

Tandimplantaten

Dit is de meestvoorkomende behandeling bij tandagenesie. Afhankelijk van je leeftijd, de conditie waarin je tanden zich bevinden of het aantal ontbrekende tanden, kan je tandarts bepalen dat een tandimplantaat de beste behandeling voor je is.

Dit is een procedure die men meestal uitvoert wanneer sommige tanden zijn beschadigd of eruit zijn gevallen. Een implantaat  is een kunsttand die in het tandvlees vastzit. Tandartsen zetten dit vast met een soort schroef die ze in het kaakbot implanteren.

De tandarts moet de staat van het tandvlees eerst zorgvuldig onderzoeken om te zien of deze behandeling bevredigende resultaten zal opleveren. We raden je daarom aan om een vertrouwde specialist op dit gebied te bezoeken.

Orthodontie

Orthodontie

Orthodontie kan een optie zijn als je last hebt van hypodontie. Een beugel kan een betere keuze zijn dan implantaten. Deze behandeling zal je namelijk helpen de resterende openingen tussen je tanden te dichten, zodat je geen tandimplantaten nodig hebt.

Er bestaat ook een mogelijkheid om een gedeeltelijke prothese te krijgen. Dit zou echter het laatste redmiddel zijn in het geval dat geen van bovenstaande behandelingen mogelijk is.

Om de gewenste resultaten te verzekeren, is het erg belangrijk om een tandarts te kiezen die al eerder tandagenesie heeft behandeld.

Ken jij iemand die last heeft van dit probleem? Heb je er zelf last van? Zoals je hebt gezien zijn er behandelingen die je kunnen helpen om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.