De storm in je hoofd vraagt om stilte
Als de storm toeslaat, zullen alle elementen uit de natuur samenkomen om de meest agressieve, chaotische dingen te laten zien. Soms kan dit gevaarlijk zijn.
Hetzelfde gebeurt met menselijke relaties. Wij hebben ook emotionele botsingen en instortingen door woordenwisselingen, ruzies en meningsverschillen.
Als de storm overwaait, lijkt dit alles weer samen te brengen – vermoeidheid, kwaadheid, misverstanden en een toevallige trigger – en veel mensen verliezen hun geduld tot op het punt waarop ze dingen zeggen waar ze later spijt van krijgen.
Het is niet altijd makkelijk om je hoofd koel en je hart warm te houden, maar soms brengt een storm tien jaar aan spijt. Je moet leren om kalm te blijven en rustig te blijven tijdens deze periode.
Als de storm je hart bereikt
Het komt vaak voor dat je dingen zegt, zoals dat je hart gebroken is of dat je hart gevuld is met woede. Maar waar je de pijn en schaamte echt voelt, is in de hersenen en het is daar waar de echte storm woedt.
Laten we eens in detail hiernaar kijken.
Ruzie en psychologische veranderingen
Als er geen genezing is, als de mogelijkheid, een trigger en pech samenkomen temidden van een ruzie, zullen je hersenen dit zien als een bedreiging.
Lees ook: Woltherapie, de voordelen van breien
- Er is iets dat je overtuigingssysteem aanvalt, je evenwicht, de waarheid.
- Je bent gekwetst omdat iemand waar je respect voor hebt je doet twijfelen aan iets dat belangrijk is voor jou.
- Door bepaalde woorden, ideeën of zelfs een blik die soms als bedreigend of minachtend wordt beschouwd, voel je je aangevallen.
Jouw hersenen zien deze situaties als gevaarlijk en dit triggert een instinctieve reactie door het reguleren van je parasympathicus. Het bereid je voor op de verdediging en de vlucht.
- Je hart gaat sneller kloppen.
- Zenuwimpulsen worden naar je spieren gestuurd om je voor te bereiden te bewegen, maar het eerste dat dit veroorzaakt is dat je begint te schudden en te beven, wat je in je handen, maag of benen kunt voelen.
- Je zal agitatie, een droge mond en een aangrijpende angst die je ervan weerhoudt helder te denken ervaren.
Tijdens de storm kunnen je hersenen niet goed denken
Als je ruzie maakt tijdens die emotionele momenten van hoogspanning, die zo karakteristiek zijn voor ruzies of misverstanden, denken de hersenen alleen maar aan de verdediging en het activeren van je lichaam om te ontsnappen.
Hierdoor kun je niet helder nadenken, rustig blijven of jezelf duidelijk maken.
- Wat zou kunnen gebeuren tijdens de ruzie is dat je verdedigingsmechanismen falen en je niet langer beschikt over het “filter” wat je ervan weerhoudt om bepaalde dingen te zeggen.
- Tijdens deze emotionele storm kan het zijn dat je alles zegt wat je voelt of vindt.
- Je bent volledig eerlijk, maar wees voorzichtig, want alles wat je er op dat moment uitgooit zal negatief zijn. Dat is waarom het vaak voorkomt dat je woorden kiest waarvan je later spijt krijgt, omdat ze veel woede bevatten.
Zie ook: De gevaren van onderdrukte emoties
Hoewel je misschien eerst opluchtig ervaart omdat je hebt gezegd wat je voelt, zal je je later realiseren dat het niet passend was.
Blijf rustig tijdens de storm en spreek met kalmte
Dit is een moeilijke strategie om te implementeren. Maar blijft rustig tijdens de storm. Hierdoor spaar je energie voor momenten van mentale helderheid. Dit zal altijd het meest geschikte antwoord zijn.
Om dit te doen, kun je de volgende strategieën toepassen.
De beschermende muur
Als er een ruzie ontstaat en je jezelf in een ongemakkelijke positie bevindt, stel je dan een beschermende muur voor in je gedachten.
Achter die muur ben je in een kalm paleis. Het is echter een paleis met ramen waardoor je naar buiten kunt kijken en natuurlijk vooral ook luisteren.
In deze ontspannen en beschermende omgeving zou je ieder woord moeten horen dat de persoon die voor je staat tegen je zegt en zo kun je de situatie op een rustige manier analyseren.
Hoewel de ander misschien wel door het lint gaat om zijn of haar mening te verdedigen, blijf jij kalm, onverschillig en ontvankelijk. Maar dat betekent niet dat je ongevoelig bent voor negatieve emoties of tranen.
Zelfbewustzijn
Wanneer het argument eindigt en een paar uren of dagen zijn verstreken, kun je een betere tijd uitkiezen om met de persoon in kwestie te praten. Je moet duidelijk maken dat je geen nieuwe ruzie of spanning wilt veroorzaken.
- Geloof het of niet. Maar als je rustig en streng blijft tegen de ander zal diegene stil zijn en je observeren.
- Alleen dan kun je je positie met zelfvertrouwen en assertiviteit beargumenteren. Toon altijd begrip voor het standpunt van de andere persoon begrijpt. Maar maak duidelijk dat je dit niet deelt.
- Aarzel niet om gebruik van persoonlijke voornaamwoorden te maken: “Het spijt me”, “Ik houd van je” of “Ik begrijp je”.
- Als de andere persoon aandringt op het opnieuw starten van de ruzie zonder jouw standpunt te begrijpen of alleen gericht op de verschillen tussen jullie, dan is het niet de moeite waard om ermee door te gaan.
- Het is beter om wat afstand te nemen.
Er zijn bepaalde ruzies die het alle pijn en misverstanden niet waard zijn als één persoon je niet wil begrijpen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
Pronk, E. J. (2006). Het recept voor ruzie. Medisch specialisten werken in een emotioneel mijnenveld. Medisch Contact.