Samenleven met iemand die een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft

Samenleven met iemand die een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft is niet makkelijk. Je moet je constant bewust zijn hoe je deze persoon behandeld en leren hoe je grenzen stelt. 
Samenleven met iemand die een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) maakt het leven moeilijk voor koppels. 

Het is echter niet onmogelijk om een relatie te hebben. Je moet wel bepaalde aspecten in gedachten houden om de relatie gezond te houden.

Het is erg belangrijk dat je je ervan bewust bent dat je partner helpen met borderline persoonlijkheidsstoornis niet betekent dat je ze kunt veranderen. 

Deze ziekte moet in de gaten worden gehouden door een deskundige. Alleen dan kan je hopen op verbetering.

Het is echter ook belangrijk om te weten dat dit een levenslange ziekte is. Er zullen terugvallen zijn, maar ook momenten dat je nauwelijks merkt dat het er is.

Maar zal deze ziekte er altijd zijn.

Typisch gedrag voor een koppel met borderline persoonlijkheidsstoornis

Borderline persoonlijkheidsstoornis en relaties

We gaan beginnen met de meest voorkomende gedragingen voor koppels waarbij een van de twee BPS heeft.

Veel mensen kwetsen de ander. Helaas maakt dit het erger en stimuleert dit juist de symptomen.

Onthoud dat je het hebt over individuelen met een grote emotionele instabiliteit en een zeer gepolariseerd denkproces. Met als resultaat dat je erg voorzichtig moet zijn hoe je ze moet behandelen.

Er zijn veel manieren waarop koppels proberen om te gaan met dit probleem:

  • Sommige mensen verlaten de persoon met een borderline persoonlijkheidsstoornis wanneer ze niet tevreden zijn. Of ze dreigen de relatie te stoppen en de relatie weer oppakken als ze hun gedrag veranderen. Dit verhoogt de emotionele instabiliteit voor iemand met borderline persoonlijkheidsstoornis.
  • Sommigen negeren het gedrag waarvan zij denken dat het onacceptabel is. Dit zorgt ervoor dat ze de ziekte faciliteren. Het stimuleert het pathologische gedrag van borderline persoonlijkheidsstoornis.
  • Anderen zoeken balans, en laten zich leiden door de borderline persoonlijkheidsstoornis. Zij voelen zich schuldig als dingen niet verbeteren. Zij denken wellicht dat het hun eigen fout is.
  • Weer anderen kiezen ervoor om te zwijgen. Zij praten niet over de problemen met hun partner. Dit omvat tevens het verbergen van de dagelijkse dingen die zij meemaken tegenover vrienden en familie.
  • Bij problemen of crises houden sommigen in gedachten dat de andere persoon veel van hen houdt. Zij weten dat de moeilijkheid berust op het feit dat hun partner niet verantwoordelijk is voor hun acties.

Helaas is de meerderheid van deze benaderingen fout. In sommige gevallen neem je deel aan het probleem. In andere gevallen rechtvaardig je de acties en zeg je er niets van. Met als resultaat dat de acties niet veranderen.

Reageer als een spiegel, niet als een spons

Reageren op iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis

Het is gemakkelijk om overweldigd te worden door deze ziekte. Dit is vooral zo wanneer je de bovengenoemde gedragspatronen herkent.

We willen onze partner beschermen. Dat is echter niet het beste dat je kunt doen. Samenleven met iemand die een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft is erg moeilijk. Je moet je constant bewust zijn hoe je je opstelt naar de ander toe.

Je doel is om de symptomen te beperken zodat ze niet door gaan.

Om dit te doen is het belangrijk dat je bij je eigen normen en waarden blijft. Als je denkt dat de ander iets fout doet, moet je dit met hen bespreken.

Het is fout om het gedrag te rechtvaardigen. Als een koppel is het belangrijk om op een lijn te zitten.

Bespreek duidelijk dat je niet in staat bent bepaald gedrag te ondersteunen en hou je hier aan. Als je zwak bent, zal alles fout gaan.

Dreigementen werken niet

Borderline persoonlijkheidsstoornis in een relatie

Praten over problemen is belangrijk. Laat de persoon met een borderline persoonlijkheidsstoornis weten waar je staat. Dan kan je samen een oplossing bedenken.

Maar soms kunnen ze ons irriteren en beginnen we met gemakkelijke dreigementen. Dit mag nooit gebeuren en je zult de situatie alleen maar erger maken. Daarnaast verhoog je ook de emotionele instabiliteit van je partner.

Leer om nee te zeggen. Leer om je gevoelens uit te spreken. En het meest belangrijke, voel je nooit verantwoordelijk voor het gedrag van je partner met een borderline persoonlijkheidsstoornis. 

Als je stopt met te proberen de ander te behandelen als een kwetsbaar persoon die bescherming nodig heeft, zal alles gemakkelijker gaan.

Blijf jezelf. Wees voorzichtig met negatieve gedragspatronen zoals liegen, misleiding en het niet vertrouwen van de persoon met borderline persoonlijkheidsstoornis. Onthoud dat hun denkproces gepolariseerd is. Hun emoties zijn soms onbeheersbaar. 

Handel volgens je eigen principes. Trek grenzen en verlies jezelf niet in deze ziekte. Dat zal een gezonde balans garanderen in de relatie.

Het is niet makkelijk. Het is een weg vol met apen en beren.

Echter, als je met deze persoon wil samen zijn, zal het het waard zijn!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Paris, J. (2012). Borderline Personality Disorder. In Encyclopedia of Human Behavior: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375000-6.00067-7
  • Paris J. Borderline personality disorder. CMAJ. 2005;172(12):1579–1583. doi:10.1503/cmaj.045281
  • Brüne M. Borderline Personality Disorder: Why ‘fast and furious’?. Evol Med Public Health. 2016;2016(1):52–66. Published 2016 Feb 28. doi:10.1093/emph/eow002
  • Chapman J, Jamil RT, Fleisher C. Borderline Personality Disorder. [Updated 2019 Jun 7]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430883/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.