Risico's van het eerste trimester van de zwangerschap: wat zijn ze?
Een vroege zwangerschap is een spannende tijd, maar het kan ook een tijd vol onzekerheid en zorgen zijn. Je vraagt je misschien af waarom veel vrouwen drie maanden wachten om hun zwangerschap aan te kondigen. Het antwoord ligt in de risico’s van het eerste trimester van de zwangerschap.
In deze periode ondergaat het vrouwelijk lichaam een reeks hormonale veranderingen die een grote invloed kunnen hebben op de gezondheid van zowel moeder als foetus. In dit artikel geven we je informatie over de risico’s van het eerste trimester van de zwangerschap en tips om ze te voorkomen.
Er is een baby op komst! Kom alles te weten over het eerste trimester van de zwangerschap
Volgens de Johns Hopkins Medicine (Engelse link). Wanneer het embryo zich nestelt in de wand van de baarmoeder, vinden de volgende weefselvormingsprocessen plaats:
- De vruchtzak omringt de foetus om hem te beschermen tegen verwondingen en zijn temperatuur te regelen. Hij bevat het vruchtwater.
- Placenta: dit is een plat, taartvormig orgaan. Het zit met darmvlokken vast aan de wand van de baarmoeder – de foetale bloedvaten zijn ermee verbonden om voedingsstoffen uit te wisselen.
- De navelstreng verbindt de foetus met de placenta. Hij bevat twee slagaders en een ader die zuurstof en voedingsstoffen vervoeren.
Hoewel veel uiterlijke veranderingen niet zichtbaar zijn, maakt de foetus een periode van snelle groei en ontwikkeling door. Tijdens het eerste trimester worden alle organen en systemen gevormd, daarom is het van het grootste belang om goed op je gezondheid te letten en alcohol, drugs en bepaalde medicijnen te vermijden.
Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Trombofilie tijdens de zwangerschap: wat zijn de risico’s?
Veel voorkomende symptomen in het eerste trimester
Het eerste trimester kent lichamelijke en emotionele veranderingen. Terwijl het lichaam van de moeder zich aanpast aan het groeiende leven in haar lichaam, is het normaal om een aantal duidelijke symptomen te ervaren.
Hoewel er gevallen bekend zijn van vrouwen die een zwangerschap zonder symptomen doormaken, voelen de meesten het volgende:
- Misselijkheid en overgeven.
- Zere en gezwollen borsten.
- Vermoeidheid, slaperigheid en gebrek aan energie.
- Veranderingen in stemming.
- Vaker plassen.
- Afkeer van bepaalde voedingsmiddelen en geuren.
Waarom 3 maanden wachten om een zwangerschap aan te kondigen?
Zelfs als alles goed gaat in de eerste weken, is de groeiende foetus nog erg kwetsbaar. Elke complicatie kan de normale ontwikkeling van de baby beïnvloeden.
Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap is er één risico dat vaak voorkomt: een miskraam. Volgens het International Journal of Maternal Fetal Health (Engelse link) 15 % van de zwangerschappen bereikt deze situatie en 1 % van de vrouwen krijgt herhaaldelijk een miskraam.
Deze gegevens worden bevestigd door een onderzoek gepubliceerd in Multimed (Engelse link), waarin wordt gemeld dat 1 op de 5 erkende zwangerschappen eindigt in een miskraam. Verschillende factoren kunnen bijdragen aan een miskraam:
- Baarmoeder
- Genetisch
- Infectieus
- Endocrien
- Omgeving
- Immuun
Zoals blijkt uit een onderzoek van het (Spaanse link) Peruvia ans Tijdschrift vo o r Gynaecologie en Verloskunde suggereert, zijn numerieke of structurele defecten van chromosomen betrokken bij meer dan 50% van de spontane abortussen.
Daarom zou de chromosomale factor de belangrijkste geïdentificeerde oorsprong zijn. Dit zijn genetische veranderingen die niet geërfd worden, maar ontstaan als de cellen van de foetus zich vermenigvuldigen.
Er zijn echter gevallen waarin een specifieke oorzaak niet kan worden vastgesteld.
Het risico op een miskraam is duidelijk kleiner na 12 weken zwangerschap (Engelse link). Daarom wachten veel vrouwen tot de derde maand om hun zwangerschap aan te kondigen.
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap (Spaanse link) is een ander potentieel risico in het eerste trimester, dat levensbedreigend kan zijn voor de moeder. Het treedt op wanneer de bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder nestelt, meestal in een van de eileiders.
Terwijl het groeit in de eerste paar weken, kan het bloedingen en hevige buikpijn veroorzaken. Als het niet op tijd wordt behandeld, veroorzaakt het aanzienlijke inwendige bloedingen.
Hoewel de prevalentie (Spaanse link) rond 1% tot 2% van alle zwangerschappen ligt en dat weinig lijkt, moet er rekening mee worden gehouden. Als een van de symptomen optreedt, moet onmiddellijk medische hulp worden ingeroepen.
Vind je dit een leuk artikel? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Zwangerschap brengt veranderingen in de hersenen teweeg blijkt uit studies
De risicofactoren die samenhangen met het eerste trimester
Onder andere risicofactoren waar je op moet letten tijdens het eerste trimester, hebben we het volgende samengesteld:
- Hyperemesis gravidarum. De meeste moeders ervaren ochtendmisselijkheid tijdens het eerste trimester. Als er echter andere symptomen worden gemeld, zoals ongecontroleerd braken, ernstige uitdroging en een verlies van meer dan 5% van het lichaamsgewicht, moet er volgens Revista Nutrición Hospitalaria een arts worden gewaarschuwd (Spaanse link).
- Vaginaal bloedverlies komt voor bij 20% tot 40% van de zwangere vrouwen tijdens het eerste trimester, volgens een publicatie van de Australische huisarts (Engelse link). De aanwezigheid ervan vereist medische hulp.
- Ernstige buikpijn. Als deze ondraaglijk en intens wordt of vele uren aanhoudt, moet professionele hulp worden ingeroepen om de oorzaak te achterhalen.
De risico’s voor zwangere vrouwen tijdens het eerste trimester hangen ook af van eventuele onderliggende gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld hoge bloeddruk, nierziekte, bloedarmoede en thyrotoxicose.
Leeftijd heeft ook invloed op de kans op complicaties (Engelse link). Na het 35e levensjaar neemt het risico toe dat de zwangerschap niet uitgedragen wordt.
Op basis van bovenstaande redenen is het gebruikelijk dat vrouwen 3 maanden wachten met het aankondigen van de zwangerschap. Op dat moment zijn de risico’s aanzienlijk afgenomen en kunnen ze er meer op vertrouwen dat hun zwangerschap op schema ligt.
Is het mogelijk om risico’s in het eerste trimester te voorkomen?
Hoewel het niet mogelijk is om de risico’s van het eerste trimester van de zwangerschap volledig uit te sluiten, zijn er wel enkele maatregelen die je kunt nemen om ze te verminderen, zoals de volgende:
- Vermijd intensieve lichamelijke activiteit: Hoewel er geen sluitend bewijs is, kun je volgens wetenschappelijke studies (Engelse link) beter kiezen voor mildere oefeningen.
- Controleer stress: Om dit te bereiken worden meditatie, yoga of mindfulness oefeningen voorgesteld. Voldoende nachtrust is ook belangrijk.
- Eet gezond: Voeding is belangrijk tijdens de zwangerschap. Raadpleeg een voedingsdeskundige om een plan op maat te maken.
- Neem het voorgeschreven foliumzuur: Je arts zal je dit supplement voorschrijven dat misvormingen in het zenuwstelsel van de baby voorkomt.
Elke vrouw is anders en heeft het recht om te beslissen wanneer ze het nieuws over haar zwangerschap bekendmaakt. Als je deze risico’s kent, kun je gezonde gewoonten aannemen om het risico op een miskraam te verkleinen.
De begeleiding van een vertrouwde verloskundige is een extra hulpmiddel om zeker te weten wanneer het het beste moment is om te vertellen dat je een ouder gaat worden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Baranda-Nájera, N., Patiño-Rodríguez, D. M., Ramírez-Montiel, M. L., Rosales-Lucio, J., Martínez-Zúñiga, M. L., Prado-Alcázar, J. J., & Contreras-Carreto, N. A. (2014). Edad materna avanzada y morbilidad obstétrica. Evidencia Médica e Investigación de Salud, 7(3), 110-113. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=56142
- Breeze C. (2016). Early pregnancy bleeding. Australian family physician, 45(5), 283–286. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27166462/
- Carrillo-Mora, Paul, García-Franco, Alma, Soto-Lara, María, Rodríguez-Vásquez, Gonzalo, Pérez-Villalobos, Johendi, & Martínez-Torres, Daniela. (2021). Cambios fisiológicos durante el embarazo normal. Revista de la Facultad de Medicina (México), 64(1), 39-48. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0026-17422021000100039
- De Haro, K., Toledo, K., Fonseca, Y., Arenas, D., Arenas, H., & Leonher, K. (2015). Hyperemesis gravidarum: management and nutritional implications; case report and review of literature. Nutrición Hospitalaria, 31(2), 988-991. https://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S0212-16112015000200060&script=sci_arttext&tlng=en
- Dugas, C., & Slane, V.H. (2022). Miscarriage. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532992/
- Espinoza Garita, S., Garnier Fernández, J. C., & Pizarro Alvarado, G. (2021). Generalidades del embarazo ectópico. Revista Medica Sinergia, 6(5), e670. https://revistamedicasinergia.com/index.php/rms/article/view/670
- Hegaard, H. K., Ersbøll, A. S., & Damm, P. (2016). Exercise in Pregnancy: First Trimester Risks. Clinical obstetrics and gynecology, 59(3), 559–567. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27042797/
- Johns Hopkins Medicine. (s.f.). The First Trimester. https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-first-trimester
- López-Luque, P. R., Bergal-Mateo, G. J., & López-Olivares, M. C. (2014). El embarazo ectópico: su interés actual en Atención Primaria de Salud. SEMERGEN – Medicina de Familia, 40(4), 211–217. https://www.elsevier.es/es-revista-medicina-familia-semergen-40-articulo-el-embarazo-ectopico-su-interes-S1138359314000100
- Lopez-Hernandez, D. (2020). Factores epidemiológicos de riesgo asociados al aborto espontáneo. Revista Internacional de Salud Materno Fetal, 5(4). http://ojs.revistamaternofetal.com/index.php/RISMF/article/download/193/223?inline=1
- Mayo Clinic. (16 de octubre de 2021). Miscarriage. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pregnancy-loss-miscarriage/symptoms-causes/syc-20354298
- Mora-Alferez, A. P., Paredes, D., Rodríguez, O., Quispe, E., Chavesta, F., Klein de Zighelboim, E., & De Michelena, M. (2016). Anomalías cromosómicas en abortos espontáneos. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 62(2), 141-151. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2304-51322016000200002
- Rodríguez Blanco, C., De los Ríos Palomino, M., González Rodríguez, A., Quintana Blanco, D., & Sánchez Reyes, I. (2020). Estudio sobre aspectos epidemiológicos que influyen en el aborto espontáneo. Multimed, 24(6), 1349-1365. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-48182020000601349&lng=es&tlng=es.