Rectus diastase: hoe kun je het herstellen?
Rectus diastase of abdominale scheiding is een opening tussen de buikspieren. Het ontstaat wanneer de spieren hun spanning verliezen en het weefsel dat hen bij elkaar houdt beschadigd raakt.
Het menselijk lichaam bestaat uit verschillende organen die zijn onderverdeeld in het:
- spijsverteringssysteem
- ademhalingssysteem
- zenuwstelsel
- circulatoire systeem
- skelet
- spiersysteem
Onder de spieren die het lichaam bedekken, bevinden zich onder andere de buik- of rectus-spieren die zich in de buikholte van de romp bevinden.
Twee verticale, evenwijdige delen vormen de rectus-spieren. Ze zitten aan de linea alba vast. Dat is een met collageen gevulde vezelachtige structuur, die van het borstbeen naar het schaambeen loopt .
Verschillende vormen van rectus diastase
Wanneer een vrouw een zwangerschap doormaakt, groeit haar buik normaal gesproken ergens tussen de 7 en 35 centimeter in een periode van 9 maanden. Daarom rekken de buikspieren zich uit en kunnen twee verschillende soorten rectus diastase veroorzaken.
Anatomische Diastase
Het eerste geval is wanneer de buikspieren scheuren en een verdikking in het gebied van de ingewanden veroorzaken. Dit type rectus diastase ontstaat als gevolg van fysieke activiteit.
Mogelijk bent je geïnteresseerd in het lezen van:
6 geweldige tips om de buikspieren sterker te maken
Functionele diastase
Een ander geval van rectus diastase treedt op wanneer de buikspieren zich scheiden. In dit soort gevallen wordt het buikgebied erg kwetsbaar en dan is medische hulp vereist.
Gevolgen van rectus-diastase
Enkele van de gevolgen die kunnen optreden tijdens de zwangerschap zijn onder andere:
- Bekkenbodem verliest stevigheid, wat onder andere kan leiden tot verzakking, urine-incontinentie en constante bekkenpijn.
- Uitstulping in het midden van de buik die verschijnt tijdens het sporten.
- Zwakke bescherming van de interne organen.
- Losheid en verzakkingen in de buikstreek.
- Branderig gevoel, slechte spijsvertering en een zwaar gevoel in de buik.
- Rugpijn.
- Navelbreuk, liesbreuk of abdominale hernia.
Buikspieren scheiden zich vaak af of rekken uit tijdens de zwangerschap. Als je denkt dat je mogelijk last van deze aandoening hebt, moet je een afspraak maken met een medisch specialist. Je kunt het advies van de arts samen met de volgende suggesties uitproberen.
Oplossingen voor rectus diastase
Laten we bij het begin beginnen. Iemand die een rectus diastase heeft, kan mogelijkerwijs onvolledig herstellen van deze aandoening. Dat komt doordat de buikspieren grote veranderingen hebben ondergaan. Hierdoor kunnen ze vervolgens hun vroegere kracht niet meer herwinnen. Enkele van de beste manieren om je buikspieren te versterken zijn:
- een beetje lichaamsbeweging
- specifieke oefeningen
- rectus diastase-spalk
- een gezond dieet
- bekkenbodem versterken
We zullen hieronder deze manieren verder toelichten.
Een beetje lichaamsbeweging
Vermijd het oppakken van dingen op de grond, zoals munten, pennen of andere kleine voorwerpen. Dit veroorzaakt namelijk druk op je buikstreek. Probeer daarnaast op te houden met opstaan uit bed terwijl je jezelf aan één kant ondersteunt .
Specifieke oefeningen
Hypopressieve buikspieroefeningen helpen het getroffen gebied te herstellen en je buikspieren te versterken. Je moet hierbij wel advies vragen aan een specialist, omdat dit geen traditionele buikspiertrainingen zijn.
Lees ook dit artikel:
Zwangerschap na een leeftijd van 35
Rectus diastase spalk
Er zijn spalken beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor de behandeling van rectus diastase. Houd er wel rekening mee dat ze niet bedoeld zijn voor langdurig gebruik.
Gezond dieet
Eet gezond en vermijd constipatie zo veel mogelijk. Dat help vervolgens je buikspieren en bekkenbodem te ontzien bij het naar de wc gaan.
Versterk je bekkenbodem
Vóór de zwangerschap moet je proberen om zowel je buikspieren als je bekkenbodemspieren te versterken. Er zijn bijvoorbeeld speciale trainingsroutines die je kunt volgen, die voorkomen dat deze medische toestand erger wordt.
Als de verwijding tussen je buikspieren steeds erger wordt, zijn er andere oplossingen beschikbaar zoals:
- fysiotherapie
- elektrostimulatie
- abdominale chirurgie
Aanbevelingen voor rectus diastase
Hoewel deze aandoening een niet te voorkomen probleem is, zijn er enkele aanbevelingen die je kunt proberen om de scheiding van de buikspieren zo veel mogelijk te beperken:
- Vermijd allereerst het tillen van zware voorwerpen tijdens de zwangerschap.
- Gebruik daarnaast zo min mogelijk kracht tijdens je dagelijkse activiteiten.
- Eet ruime hoeveelheden eiwitten en ook voldoende vitamine C.
- Zorg bovendien dat je iedere dag ruim voldoende drinkt.
We willen ook graag vermelden dat sommige vrouwen deze aandoening ontwikkelen tijdens hun zwangerschap of zelfs tijdens de bevalling. De bovenstaande aanbevelingen kunnen helpen om de symptomen van rectus diastase te behandelen.
Het is een medische aandoening die zorg vereist, maar niet alle vrouwen krijgen er last van. Dus, probeer te genieten van je zwangerschap zonder je er veel zorgen over te maken. Probeer van deze speciale tijd in je leven te genieten!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Sánchez, J. S., Ajá, L. T., & Díaz, D. G. (2008). Hernia umbilical y embarazo. Presentación de un caso. MediSur, 6(3), 91-94. https://www.redalyc.org/pdf/1800/180020304017.pdf
- Sperstad, J. B., Tennfjord, M. K., Hilde, G., Ellström-Engh, M., & Bø, K. (2016). Diastasis recti abdominis during pregnancy and 12 months after childbirth: prevalence, risk factors and report of lumbopelvic pain. Br J Sports Med, 50(17), 1092-1096. https://bjsm.bmj.com/content/50/17/1092.full
- Calvete, A. A., da Cuña Carrera, I., & González, Y. G. (2019). Efectos de un programa de ejercicios abdominales hipopresivos: un estudio piloto. Medicina naturista, 13(1), 38-42. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6761085
- Izquierdo Hernández, A., Armenteros Borrell, M., Lancés Cotilla, L., & Martín González, I. (2004). Alimentación saludable. Revista cubana de enfermería, 20(1), 1-1. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192004000100012
- Uclés Villalobos, V., & Sánchez Solera, M. F. (2017). Rehabilitación del Piso Pélvico. Revista Clínica de la Escuela de Medicina de la Universidad de Costa Rica, 7(1), 11-17. https://www.medigraphic.com/pdfs/revcliescmed/ucr-2017/ucr171f.pdf