Pyorroe: een problematische tandvleesaandoening

Pyorroe is een tandvleesaandoening die met een slechte mondhygiëne gepaard kan gaan. Vroegtijdige interventie is belangrijk, omdat dit complicaties kan veroorzaken. We zullen je hier vertellen hoe je het moet behandelen.
Pyorroe: een problematische tandvleesaandoening

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Tandvleesaandoeningen komen relatief vaak voor. Door de constante blootstelling aan bacteriën kan dit zachte weefsel last van ontstekings- en infectieproblemen hebben. Onder deze is de tandvleesaandoening pyorroe een van de meest relevante geworden, vooral vanwege de complicaties die het met zich meebrengt.

Waar bestaat het probleem uit en wat houdt de behandeling in? Pyorroe is een complicatie van chronische parodontitis, beter bekend als tandvleesontsteking. Het treedt op wanneer de weefsels en ligamenten die de tanden ondersteunen, door de proliferatie van bacteriën geïnfecteerd raken.

Volgens informatie gepubliceerd door de Spaanse Society of Periodontology and Osseointegration (Spaanse link), treft deze aandoening 25% van de volwassenen tussen 35 en 44 jaar oud. De incidentie neemt na de leeftijd van 65 jaar bovendien toe. In dit artikel zullen we deze aandoening en de oorzaken ervan nader bekijken.

Wat is pyorroe?

Pyorroe is een parodontale tandvleesaandoening die het gevolg is van de ophoping van tandplak, wat op zijn beurt het gevolg van een slechte mondhygiëne is. Het manifesteert zich door ontsteking en bloedingen van het tandvlees.

Tegelijkertijd tast het ook de ondersteunende weefsels van de tand aan, waardoor het tandvlees zich terugtrekt en er tussen de tanden en het tandvlees interdentale ruimtes ontstaan.

Het wordt door een ernstige infectie van de ligamenten of weefsels nabij de tand gekenmerkt en kan gevaarlijk zijn. Dat komt omdat het meestal geen symptomen veroorzaakt totdat het reeds ernstige complicaties heeft veroorzaakt.

De oorzaken van pyorroe

Vrouw laat gebit zien

De belangrijkste oorzaak van pyorroe (Engelse link) is de overmatige groei van bacteriën in het mondweefsel. Dit is op zijn beurt op een slechte mondhygiëne terug te voeren. Denk hierbij onder andere aan slecht gebruik van de tandenborstel, constante blootstelling aan stress en roken. Zelfs genetische factoren en anatomische afwijkingen hebben invloed op het verschijnen ervan.

Het is echter belangrijk om op te merken dat pyorroe het gevolg van gingivitis is die niet op tijd is behandeld. Deze ontsteking van het tandvlees, hoewel in het begin pijnloos, is de hoofdoorzaak van bloedend tandvlees tijdens het poetsen. Andere factoren die met het verschijnen ervan te maken hebben zijn onder andere:

  • gebruik van medicijnen die een droge mond of veranderingen in het tandvlees veroorzaken.
  • een vitamine B- en C-tekort.
  • het gebruik van recreatieve drugs, zoals het roken van marihuana of vapen.
  • hormonale veranderingen, zoals die tijdens zwangerschap of menopauze optreden.
  • aandoeningen van het immuunsysteem.
  • andere chronische ziekten, zoals diabetes en osteoporose.

Symptomen van pyorroe

Een van de meest zorgwekkende eigenschappen van pyorroe is in bepaalde gevallen de afwezigheid van symptomen. Hoewel de meeste getroffen mensen een eerdere manifestatie van gingivitis hebben gehad, is dit niet altijd het geval.

Sommige mensen ervaren geen enkel ongemak totdat er een ernstige complicatie optreedt. Een aantal mensen verwarren het bloeden ook met verwondingen veroorzaakt door de tandenborstel.

In ieder geval is het belangrijk om op bepaalde karakteristieke symptomen van deze aandoening alert te zijn. De meest voorkomende symptomen zijn onder andere:

  • Bloedend tandvlees.
  • Ontsteking en roodheid van het tandvlees.
  • Moeilijkheden of ongemak bij het kauwen van voedsel.
  • Slechte adem (halitose).
  • Gevoel dat de tanden los zitten.
  • Het verschijnen van interdentale ruimtes.
  • Terugtrekken van het tandvlees.
  • Tandgevoeligheid voor temperatuurveranderingen.
  • Tanden passen niet meer goed op elkaar tijdens het kauwen.

De aanwezigheid van deze symptomen geeft aan dat het tandvleesweefsel verslechtert. In ernstige gevallen, wanneer er geen adequate interventie is, kan dit tot tandverlies leiden. Om deze reden is het essentieel om een parodontoloog te raadplegen en een adequate behandeling te krijgen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Wat voor soort bacteriën zitten er in je mond?

Wat houdt de behandeling van pyorroe in?

Een professional zal de juiste behandeling tegen pyorroe kiezen door rekening te houden met de ernst ervan. Over het algemeen is pyorroe  in te delen als mild, matig of ernstig. Een tandarts moet de mate van affectie en therapeutische opties bepalen.

Gezien de complicaties die het met zich meebrengt, is het belangrijk om op te merken dat er geen huismiddeltjes zijn die deze aandoening kunnen verlichten. Om de achteruitgang van de aangetaste weefsels te stoppen, moeten de hygiënische gewoonten worden verbeterd en moet de voorgeschreven medische behandeling worden gevolgd.

Hygiëne

Man gebruikt mondwater

De eerste maatregel bij de preventie en behandeling van pyorroe is ongetwijfeld het garanderen van een goede mondhygiëne. Dit houdt dus in dat de tanden meerdere keren per dag correct worden gepoetst, naast het gebruik van flosdraad en andere aanvullende reinigingsproducten.

Opties zoals dagelijks gebruik van mondwater of mondgel met hyaluronzuur voor tandvlees kunnen helpen om de mond extra te beschermen. Beide producten bevatten componenten die de overmatige groei van bacteriën en de vorming van tandplak helpen afremmen. Ze versterken ook de beschadigde weefsels en dragen bij aan het herstel.

Basale parodontale behandeling

In de meeste gevallen verbeteren mensen met tandvleesaandoeningen hun toestand na een basale parodontale behandeling. Dit zou een aanvulling op de mondhygiëne moeten zijn, omdat het procedures omvat die bij het elimineren van bacteriën helpen die zich op het tandoppervlak en nabijgelegen gebieden hebben opgehoopt.

Wat houdt dit in?

  • Ten eerste wordt er in de getroffen gebieden ingegrepen door scaling en rootplaning.
  • De professional zal vervolgens voorstellen om antibiotica als aanvulling op de interventie te nemen. De keuze voor de soort medicatie hangt van het type bacterie op de tanden af.

Periodontale operatie

Als de pyorroe te vergevorderd is, is een basisbehandeling niet voldoende. Als dit het geval is, zal de parodontoloog een interventie voorstellen die als parodontale chirurgie bekend staat. Dit bestaat uit toegang tot de diepe parodontale pockets, waar de pathogene agentia zich bevinden.

Als de infectie al een aanzienlijke vernietiging van weefsel en bot heeft veroorzaakt, dan is de toepassing van andere technieken nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een behandeling zoals geleide weefselregeneratie.

Pyorroe heeft de neiging om opnieuw te verschijnen

Na de behandeling van pyorroe moet de patiënt regelmatig door een professional gecontroleerd worden. Als er geen juiste zorg aan het gebit wordt besteed, dan kan het probleem na een tijdje weer verschijnen.

Naast het garanderen van een optimale mondhygiëne bij het gebruik van de aanbevolen producten, is het daarom essentieel om de tandarts of parodontoloog regelmatig te bezoeken. Deze professionals zullen je goede hygiënische gewoonten kunnen aanleren en indien nodig ingrijpen met een reiniging of profylaxe31.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pihlstrom BL, Michalowicz BS, Johnson NW. Periodontal diseases. Lancet. 2005 Nov 19;366(9499):1809-20. doi: 10.1016/S0140-6736(05)67728-8. PMID: 16298220.
  • Saini R, Marawar PP, Shete S, Saini S. Periodontitis, a true infection. J Glob Infect Dis. 2009;1(2):149-150. doi:10.4103/0974-777X.56251
  • Mehrotra N, Singh S. Periodontitis. [Updated 2020 Jul 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541126/
  • Dahiya P, Kamal R. Hyaluronic Acid: a boon in periodontal therapy. N Am J Med Sci. 2013;5(5):309-315. doi:10.4103/1947-2714.112473
  • Casale M, Moffa A, Vella P, et al. Hyaluronic acid: Perspectives in dentistry. A systematic review. Int J Immunopathol Pharmacol. 2016;29(4):572-582. doi:10.1177/0394632016652906

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.