Ondergoed dat je helpt gezond te blijven
Ondergoed kent een lange geschiedenis met betrekking tot de manier waarop mensen zich kleden. Er bestaan zelfs bevindingen die bewijzen dat zelfs sommige oude culturen ondergoed gebruikten. Wat echter vooral belangrijk is, is dat het juiste ondergoed ons kan helpen gezond te blijven.
De ontdekking van het eerste ondergoed was een belangrijke gebeurtenis. In 1922 werden er lendendoeken die ooit onder tunieken werden gebruikt, ontdekt in een tombe uit de veertiende eeuw van de Egyptische farao Toetanchamon. Dit soort kledingstukken werd toen echter alleen gedragen door vooraanstaande mannen of vrouwen.
Desondanks evolueerde ondergoed zich in de loop der tijd in overeenstemming met de economie, industrie en technologie. Bovendien bleef het zich aanpassen aan de behoeften en het comfort van elk geslacht en lichaamsdeel.
De verschillende functies van ondergoed
Comfort en hygiëne
Kort door de bocht is ondergoed bedoeld om zweet en afscheidingen op te vangen en te voorkomen dat het in aanraking komt met onze gewone kleding.
- Een paar voorbeelden zijn slipjes, boxershorts, sokken of hemdjes.
Ondersteuning
Ondersteunend ondergoed heeft een structuursysteem, gemaakt van metaal of textielvezels, dat, waar nodig, ondersteuning biedt voor verschillende lichaamsdelen, zowel vrouwelijk als mannelijk.
- Dit is het geval voor (mannelijke en vrouwelijke) beha’s en onderbroeken voor mannen.
Esthetisch
Dankzij de technologische vooruitgang, de overvloed aan materialen, kleuren en ontwerpen, hebben zelfs ondergoed en lingerie hun weg naar de mode gevonden. Deze vorderingen maakten het mogelijk om ondergoed te maken dat je figuur vormgeeft en corrigeert. Het speelt nu zelfs een rol in de kunst van verleiding in seksuele en erotische fantasieën.
Welk ondergoed kan ik het beste kiezen?
Het kiezen van het juiste ondergoed hangt af van verschillende factoren, zoals stijl, materiaal en de omstandigheden waarin je van plan bent het te gebruiken.
1. Katoenen ondergoed
Een van de beste opties is ondergoed gemaakt van katoen. Het is een zacht, licht, natuurlijk en hypoallergeen materiaal (met andere woorden, het voorkomt irritaties bij mensen met een gevoelige huid). Katoen beschermt de dragers ervan ook tegen vocht dankzij de absorberende en ademende eigenschappen.
Het gebruik van katoen vermindert het risico op bacteriën, schimmels en infecties. Bovendien is het materiaal bestand tegen verschillende wasbeurten en helpt het de pH van onze huid in balans te houden.
2. De juiste maat
Weten welke maat ondergoed je het beste kunt dragen, kan je verlossen van een hoop complicaties. Voor beha’s is het bijvoorbeeld belangrijk om precies te weten welke maat en vorm bandjes en cups je nodig hebt. Het kiezen van de verkeerde maat kan leiden tot schouder-, borst-, nek- en rugpijn.
Bovendien is een beha ook bedoeld om ondersteuning te bieden, zodat de borsten niet vroegtijdig gaan hangen. Hiervoor is de juiste maat van cruciaal belang. In het geval van slipjes kan ondergoed dat te strak zit de gezondheid negatief beïnvloeden.
- Als het ondergoed te strak zit rond je middel, wordt het risico op maagzuur en reflux een stuk groter.
- Tegelijkertijd, als het slipje te strak zit om de benen, kan het de bloedsomloop afsnijden, wat leidt tot gevoelloosheid, tintelingen of irritatie.
3. Als je intensief gaat sporten
Wanneer we aan lichaamsbeweging doen, scheidt ons lichaam zweet af. Als slipjes van zijde of kant zijn gemaakt, kan de vochtigheid niet ontsnappen en kan dit later leiden tot een vaginale infectie.
- Katoenen ondergoed is de beste optie als je aan lichaamsbeweging gaat doen. Enkele andere aanbevolen absorberende materialen zijn bijvoorbeeld microvezels, polyester of nylon.
Ongeacht het materiaal van het ondergoed, is het echt belangrijk om je ondergoed meteen na het trainen te verwisselen. Deze suggestie houdt verband met het vermijden van vocht in de intieme gebieden en het verminderen van de kans op het oplopen van een infectie.
4. Vermijd strings
Je zou moet proberen om zo min mogelijk strings te dragen. Strings maken het namelijk makkelijker voor bacteriën om van de anus naar de vagina te gaan. Dit is ook precies de reden waarom ze het risico op een urineweginfectie verhogen.
We raden aan om ook te lezen:
Urineweginfecties bestrijden met deze 7 natuurlijke oplossingen
5. Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft
Door de veranderingen die plaatsvinden tijdens de zwangerschap en de periode daarna, kunnen je borsten pijnlijk aanvoelen en groter worden.
- Deze veranderingen zorgen ervoor dat je beter beha’s met bredere bandjes kunt dragen, omdat ze een meer gelijke gewichtsverdeling mogelijk maken.
- Ook kan je beha het beste naadloos zijn rondom je tepel, om wrijving en irritatie te voorkomen.
Zoals je kunt zien, is het erg belangrijk om te weten welke materialen en soorten ondergoed je het beste kunt dragen om gezond te blijven. Door de juiste keuzes te maken, kunnen we vervelende infecties en ziektes voorkomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Avellaneda, D. (2006). Debajo del vestido y por encima de la piel: historia de la ropa interior femenina. Nobuko.
- Cabanillas, B., & Silvana, M. (2022). Mejoramiento de estilos de vida saludables y su efecto en la disminución de infecciones vaginales, en mujeres en edad reproductiva del centro poblado la Huaraclla, Cajamarca- Perú – 2018. Universidad Nacional de Cajamarca. https://repositorio.unc.edu.pe/handle/20.500.14074/4947
- de Pineda, M., & Ruth, V. (2018). Conocimientos, percepciones y prácticas sobre la infección de vías urinarias de mujeres embarazadas de la Unidad Comunitaria de Salud Familiar Intermedia Panchimalco, municipio de Panchimalco, El Salvador, Octubre 2017. 71–71. https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/biblio-1007938