Doe wat moet om een schoon geweten te houden
Om een goede communicator te zijn, is het niet voldoende om je alleen maar uit te spreken. Een persoon die in staat is om assertief en respectvol maar streng te zijn, zal een schoon geweten hebben. Hij of zij zal een eerlijker en authentieker hart hebben.
Er is echter iets interessants. Volgens meerdere onderzoeken, zoals die in Save Journal, krijgt maar 18% van de bevolking een hoge score als het gaat om assertiviteit. De rest van ons “overleven” gewoon maar zo’n beetje, wat betekent dat we observeren, knikken en ons stil houden.
Verval niet in één van deze extremen. Je hoeft niet die persoon die nooit zijn woorden afweegt, die nooit stil is en alleen maar praatjes heeft. Het is ook niet gezond om alleen maar onderdanig te zijn, je aan te passen en stil te zijn. Je moet boven alles ‘s avonds naar bed gaan met een schoon geweten, weten dat je waarden en je acties in harmonie zijn.
We moedigen je aan om hier vandaag wat meer over na te denken.
Hoe krijg je een schoon geweten
Volgens een interessant artikel dat gepubliceerd is in Psychology Today, wil 86% van de bevolking het liefst conflict vermijden. Iedereen probeert in balans te leven om geaccepteerd te worden.
Je kunt bepaald onplezierig gedrag of een houding accepteren om meer problemen te voorkomen, om te vermijden dat je je gestrest voelt als je bij bepaalde mensen in de buurt bent of om opeens afgewezen te worden door de mensen om je heen.
Lees ook dit artikel:
Begrijp de negatieve effecten van stress
Dit gedrag komt veel voor, zowel bij familieleden en op het werk. Je doorstaat het temperament van je vader. De onverstandige woorden van je neefje accepteer je. Je neemt het geroddel van je collega maar voor lief.
Uiteindelijk tolereer je alles zodat er een hele berg ontstaat, zonder dat je je dit realiseert. Deze berg weerspiegelt wat jij bent geworden: iemand die stil toekijkt en alles toelaat.
Laten we eens kijken hoe je beter met dit soort situaties om kunt gaan.
Dit artikel is ook interessant:
Wrokkige mensen vergeven en vergeten nooit
Alles heeft een grens en het is een kwestie van waardigheid
Er zal niets gebeuren als je dat vervelende neefje van je alleen maar één keer per jaar ziet. Er zal ook geen probleem ontstaan als het temperament van je vader maar zelden naar boven komt. Hij kan zijn reactie herkennen en aanpassen naar iets wat meer geschikt is.
Maar als dit gedrag vaak wordt herhaald en je waardigheid en zelfvertrouwen begint aan te tasten, is het tijd om actie te ondernemen.
Iedereen heeft een grens. Sommige mensen kunnen bepaalde dingen tolereren, terwijl anderen al opspringen bij de minste provocatie. Stel je grens niet in op de lijn van pijn of vernietiging. Als er iets is dat je dwars zit, dan is dat je grens; dat is wanneer je op de rode knop drukt om actie te ondernemen.
Weest sterk en objectief in wat je niet leuk of vervelend vindt
Het gaat er niet om dat je anderen probeert te kwetsen. Je hoeft ook niet te huilen of slechte manieren te laten zien. Je moet echter wel direct zijn.
“Ik vind het niet prettig dat je achter mijn rug om over mij praat. Het laat een gebrek aan respect zien dat ik niet kan tolereren. Wat je doet, is niet volwassen of respectvol. Stop ermee en verspreidt geen leugens.”
“Ik wil niet alles doen dat je van me vraagt en dat kan ik ook niet. Ik zal je helpen als je me nodig hebt, maar soms maak je misbruik van mijn vriendschap zonder me te respecteren of zelfs maar aan me te denken.”
Ontdek ook: Leer assertief te zijn en “genoeg!” te zeggen
Let ook op een ander aspect hiervan. Hoe andere mensen reageren op wat je zegt, is niet jouw verantwoordelijkheid. Als ze het slecht opvatten of zich beledigd voelen, zullen ze het uiteindelijk accepteren en zul je persoonlijke volwassenheid hebben laten zien.
Voor jezelf opkomen houdt vaak in dat je ingaat tegen wat je hebt geleerd
Geloof het of niet, maar je leeft in een cultuur waarin mensen geloven dat mensen die zichzelf verdedigen egoïstisch zijn. Om je de waarheid te vertellen: het is respectloosheid die misplaatst is.
Je moet weten hoe je context en situaties moet interpreteren en begrijpen. Het is echter duidelijk dat we niet altijd leren hoe we voor onszelf op moeten komen, of van onszelf moeten houden. Emotionele intelligentie is iets dat we niet op school leren. Veel mensen nemen aan dat dit de taak van de ouders is.
Te veel kinderen leren dat het praten over hun emotionele wensen hun zwak maakt. Ze leren dat het beter is om in het geheim verdriet te hebben, want “het is niet schadelijk voor anderen om je verdriet te verbergen”. Deze manier van denken moet zo snel mogelijk worden afgebroken.
Om met een schoon geweten te leven, moet je je ruimte, je waarden en je rechten verdedigen. Er zal altijd een moment komen waarop je ergens op moet reageren of tegen iemand moet optreden. Veel mensen zijn gewend om mensen te domineren en egoïstisch te zijn.
Je moet leren om altijd respect te tonen, maar tegelijkertijd je grenzen te verdedigen. Doe en zeg altijd wat je voelt zonder anderen te kwetsen, maar bescherm jezelf wel.
Heb een schoon geweten. Niemand kan dit beter dan jij zelf.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Say What You Mean; Mean What You Say. (2016). Retrieved 16 October 2020, from https://www.psychologytoday.com/us/blog/understand-other-people/201607/say-what-you-mean-mean-what-you-say
-
Delamater, R. J., & Mcnamara, J. R. (1986). The social impact of assertiveness: Research findings and clinical implications. Behavior Modification, 10(2), 139-158.