Medicatie voor COVID-19 momenteel in ontwikkeling
Vier van ‘s werelds grootste farmaceutische federaties meldden dat ze al 30 antivirale middelen testen voor de preventie en behandeling van het coronavirus. Daarnaast gaven ze aan dat ze de medicatie op werkzaamheid tegen COVID-19 evalueren.
Ze zouden misschien ook een manier kunnen vinden om een vaccin voor COVID-19 te ontwikkelen. Deze aankondiging werd gedaan door vertegenwoordigers van:
- de International Federation of the Pharmaceutical Industry (IFPMA).
- de European Federation of the Pharmaceutical Industry (EFPIA).
- de Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA).
- de Korean Pharmaceutical Industry Association (KRPIA).
Ze voegden eraan toe dat de farmaceutische industrie aan een grote samenvloeiing van inspanningen werkt die daardoor de industrie zelfs zou kunnen verenigen.
Ze hebben echter ook de deelname van gezondheidsautoriteiten, gezondheidsorganisaties, academici en onderzoekers nodig. De reden hiervoor is dat ze dit door middel via gezamenlijke onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma’s willen proberen te vinden.
Medicatie voor COVID-19 momenteel in ontwikkeling
Aanvankelijk begonnen onderzoekers met het bestuderen van bewezen antivirale middelen die effectief zijn tegen ziekten zoals HIV en ebola. Momenteel lopen er al verschillende klinische onderzoeken in combinatie met een evaluatie van de beschikbare literatuur over deze geneesmiddelen.
De tweede onderzoekslijn is gericht op het analyseren van de werking van ACE-remmers op het coronavirus. Dergelijke remmers hebben goede resultaten laten zien bij het omgaan met het coronavirus.
- Momenteel voert het Amerikaanse laboratorium AbbVie tests uit met een combinatie van twee antivirale middelen: lopinavir en ritonavir.
- De bedrijven Roche, Merck en Bayer bestuderen interferon.
- GlaxoSmithKline (GSK) onderzoekt het potentieel van Zanamivir en Gilead bestudeert Remdesivir.
Medicatie voor COVID-19: geneesmiddelen
Daarnaast test het Japanse farmaceutische bedrijf Takeda ook nieuwe medicijnen. Een daarvan is een medicijn dat is afgeleid van bloedplasma en dat volgens deskundigen individuen met een hoog risico op het oplopen van het coronavirus zou kunnen behandelen.
Pfizer heeft van zijn kant aangekondigd dat het de eerste evaluatie van enkele antivirale verbindingen die al vóór de epidemie waren ontwikkeld, zal versnellen. Het laboratorium verzekerde dat ze al zijn geëvalueerd als remmers van de replicatie van andere coronavirussen, anders dan COVID-19. Dit geeft aan dat de uiteindelijke ontdekking dichtbij kan zijn.
Tot slot meldde de apotheker Regeneron Pharmaceuticals dat het samenwerkt met het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services (HHS) om een of meer medicijnen en behandelingen te vinden waarmee we de huidige epidemie effectief kunnen bestrijden.
Lees ook:
De reden waarom we verkouden worden
Medicatie voor COVID-19: vaccinaties
De ontwikkeling van een vaccinatie voor COVID-19 behoort tot de prioriteiten van verschillende farmaceutische bedrijven en het National Institute of Health (NIH).
Naast de medicijnen werken de onderzoekers ook aan een coronavirusvaccin. Daarnaast heeft de firma Janssen, in sommige landen bekend als Sanofi Pasteur en onderdeel van de farmaceutische divisie van Johnson & Johnson, zich aan de ontwikkeling van een mogelijk vaccin toegewijd. Iets soortgelijks gebeurt bij GlaxoSmithKline.
Deze en andere farmaceutische bedrijven werken gelijktijdig aan verschillende soorten vaccinaties. Een aantal van hen zouden een tijdelijk effect hebben, terwijl andere vaccins streven naar een meer duurzame oplossing.
Een aantal Noord-Amerikaanse kranten merkten op dat de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) voorgaat in de strijd om dit doel te bereiken. Ze noemden zelfs de succesvolle resultaten van tests bij muizen. Ook kondigden ze aan dat binnenkort tests met jonge, gezonde vrijwilligers zullen beginnen.
Ondertussen bevestigd informatie uit China dat de eerste vaccinaties voor noodgevallen van het coronavirus in de maand april in dat land beschikbaar zouden zijn.
De zorgen van Dr. Peter Daszak
Dr. Peter Daszak, een ziekte-ecoloog en lid van de wetenschappelijke organisatie EcoHealth Alliance, verklaarde dat de wereld onjuist op het optreden van epidemieën reageert. Volgens hem zal het vinden van een vaccinatie voor het coronavirus niet voorkomen dat nieuwe epidemieën zeer snel zullen ontstaan.
Als voorbeeld noemde hij het geval van Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS). Het ontwikkelen van een vaccinatie tegen deze ziekte gaat slechts een van de vele mogelijkheden van besmettingen tegen.
Daarnaast verwees hij ook naar HIV. Hij zei dat vele jaren na het verschijnen, artsen het nog steeds alleen met medicijnen kunnen behandelen. Er is namelijk nog steeds geen vaccinatie voor.
Daszak is van mening dat het veranderen van de manier waarop mensen de wereld beïnvloeden de juiste reactie is. Hij vindt dat we met name het contact met dieren in het wild moeten reguleren. De reden die hij hiervoor geeft is dat de meeste van deze virussen van dieren afkomstig zijn waarmee mensen in contact komen tijdens boskap, wegenbouw en stroperij.
Overweging
Een specifieke behandeling voor COVID-19 is in ontwikkeling. Hoewel de farmaceutische industrie veel inspanningen levert om tot een antiviraal middel of een vaccinatie te komen, is de waarheid dat we ons nog in de experimentele stadia bevinden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Lissardy, G., & BBC. (2020, 9 marzo). “Estamos encarando epidemias como el covid-19 de forma equivocada”: entrevista con el ecólogo de enfermedades Peter Daszak. Recuperado 10 marzo, 2020, de https://www.bbc.com/mundo/noticias-internacional-51796442
- Ahmed, Syed Faraz, Ahmed A. Quadeer, and Matthew R. McKay. “Preliminary identification of potential vaccine targets for the COVID-19 coronavirus (SARS-CoV-2) based on SARS-CoV immunological studies.” Viruses 12.3 (2020): 254.
- Dhama, Kuldeep, et al. “Coronavirus Disease 2019–COVID-19.” (2020).