Medicatie via de neus toedienen

De neus is een goed alternatief voor het toedienen van medicijnen bij patiënten met slikproblemen.
Medicatie via de neus toedienen

Laatste update: 15 oktober, 2019

Het toedienen van medicatie via de neusroute is een veel gebruikte techniek omdat deze gemakkelijk te hanteren is en het biedt veel voordelen ten opzichte van andere toedieningsroutes.

Door de medicatie via de neus in de neusholtes toe te dienen, kan je lichaam het beter opnemen. Dat komt omdat het rechtstreeks in de longen en het neusslijmvlies terechtkomt, wat het aantal bijwerkingen vermindert. Over het algemeen kun je hierdoor kleinere doses gebruiken, omdat er geen medicatie in andere gebieden terecht komt.

Om deze reden gebruiken artsen deze toedieningswijze in toenemende mate voor diverse soorten medicijnen. Lees verder voor meer informatie hoe en welke medicatie je via de neus kunt toedienen!

Medicatie toedienen via de neus: een goed alternatief

Medicatie toedienen via de neus

Het neusslijmvlies zit vol met kleine bloedvaten. Daarom zal de medicatie lokaal werken als het rechtstreeks in de vorm van neusdruppels wordt toegediend. Als het echter bedoeld is om een algeheel effect op de luchtwegen te hebben, bevelen artsen sprays aan, die microdeeltjes van de medicatie bevatten.

Niet alle patiënten kunnen om medicijnen toe te dienen de orale route (via de mond) gebruiken. Medicatie toedienen via de neus is bijvoorbeeld vaak het beste voor:

  • ouderen die problemen hebben met slikken
  • baby’s die het risico lopen te stikken
  • et cetera

Als de patiënt niet in staat is om correct te ademen (bijvoorbeeld als hij problemen heeft met ademhalingsinsufficiëntie of gewoon omdat de longen van je kind nog niet ver genoeg ontwikkeld zijn), kun je zonder enige moeite passief medicatie toedienen door een masker te gebruiken om passief te inhaleren.

Welke soorten medicijnen worden toegediend via de neus?

Er zijn veel verschillende soorten medicijnen die artsen via de neus kunnen toedienen. Hieronder kun je zien welke medicijnen het meest worden gebruikt en voor welke soorten ziekten ze nuttig zijn.

Steroïden

In dit geval hebben we het over intranasale steroïden. Ze worden gebruikt voor de behandeling van allergische rhinitis en allergische rhinosinusitis. Hun effectiviteit is zeer hoog, zelfs in moeilijke gevallen waar er sprake is van een chronisch probleem.

Antihistaminica

Deze blokkeren de afgifte van histamine, de stof die een sleutelrol speelt bij diverse allergische processen. Over het algemeen zijn het sprays die in het neusslijmvlies worden opgenomen.

Artsen gebruiken ze bij de behandeling van allergische rhinitis. Soms gebruiken artsen ze ook om andere soorten rhinitis te verlichten, omdat histamine een vaatverwijdend middel is. Ze kunnen worden gecombineerd met intranasale steroïden om het beste resultaat te krijgen.

Alfablokkers

Dit zijn de meest bekende en de meest gebruikte nasale decongestiva, oftewel medicatie die helpt een verstopte neus te behandelen.

Hoe dien je medicatie via de neus toe?

De procedure is heel eenvoudig en vereist geen voorbereiding. De patiënt moet zich in een zittende houding bevinden. Op die manier kan de hyperextensie van de nek naar achteren makkelijk worden bereikt. Afgezien daarvan zijn er geen speciale aanbevelingen.

Procedure

  • Ten eerste moet de patiënt een goede neushygiëne hebben. Dit voorkomt dat micro-organismen het inwendige deel van het slijmvlies binnendringen.
  • Daarna wordt de flacon in het neusgat geplaatst. Je moet oppassen dat je de binnenwand van de neus niet aanraakt. Het is beter om het naar het midden te richten, zodat de medicatie niet verloren gaat.
  • De volgende stap is om het medicijn toe te dienen terwijl je door je mond ademt. Dit voorkomt niezen en helpt bovendien de medicatie in het juiste gebied te houden. Het medicijn kan in je keel terecht komen als je niet correct ademt door je mond te gebruiken terwijl je nek naar achter is gebogen.
  • Ten slotte moet je een paar minuten in die positie blijven zitten. Op die manier kan het medicijn goed worden opgenomen.

Maak je geen zorgen als je moet hoesten na het aanbrengen van medicatie in de neus. Dit is normaal, vooral tijdens de eerste paar keer. Er kan echter sprake van een allergische reactie zijn als:

  • de hoest erger wordt na verloop van tijd.
  • er andere ademhalingssymptomen optreden.

Denk hierbij aan klachten zoals het gevoel van ademnood (dyspneu), problemen met ademhalen et cetera. Ga in dit geval naar de arts zodat deze de situatie kan beoordelen.

Overweeg met de arts of het zinvol is om allergietests uit te voeren voordat je de medicatie inneemt. In de overgrote meerderheid van de gevallen is het hoesten echter te wijten aan een overgevoeligheidsreactie, niet aan een allergie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.