Littekens verzorgen tijdens de zomer
Tijdens de zomer is het belangrijk om littekens goed te verzorgen die worden blootgesteld aan zonnestralen. Hoewel de toepassing van verschillende behandelingen deze huidbeschadigingen kan helpen verminderen, is het ‘t beste om complicaties door straling van de zon te voorkomen.
Onthoud dat elke verwonding die het huidoppervlak onderbreekt een litteken veroorzaakt. Hoewel littekens niet altijd permanent zijn, duurt het vaak jaren voordat ze vervagen.
Ontdek in dit artikel enkele aanbevelingen waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat de zomer geen negatieve invloed op deze littekens heeft.
Hoe littekens ontstaan
Allereerst moeten we uitleggen hoe littekens ontstaan. Over het algemeen begint wanneer de huid gewond raakt een genezingsproces dat in duur zal variëren op basis van de ernst van het letsel.
Na een verwonding ondergaat de huid een reeks fasen tijdens het genezingsproces.
Er zijn verschillende fasen vanaf het letsel tot de genezing. The Journal of the Spanish Society of Wounds beschrijft deze fasen als volgt:
- Stollingsfase. Deze fase begint wanneer je de wond oploopt. Wanneer de wond begint te bloeden, blokkeert het lichaam de opening om het bloeden te stoppen. Een korstje vormt zich wanneer deze stolsels opdrogen.
- De ontstekingsfase. Nadat de korst is gevormd, reageert het immuunsysteem om mogelijke infecties te voorkomen en op zijn beurt de wond te beschermen. Bloedvaten verwijden zich, waardoor een goede wondirrigatie en oxygenatie mogelijk is. Om deze reden is het gebied tijdens deze dagen rood en ontstoken.
- Proliferatieve fase. Beschadigd weefsel regenereert en de wond begint tijdens deze fase in omvang af te nemen. Het lichaam stimuleert de vorming van collageen in de eerst 15 dagen nadat het letsel is ontstaan.
- Herstelfase. Dit begint wanneer de dermis is hersteld. Deze fase kan twee jaar duren, afhankelijk van de ernst van de verwonding en eindigt met de vorming van het uiteindelijke litteken.
Dit artikel kan je ook interesseren:
Striemen en littekens verminderen: 5 behandelingen met kokosolie
Littekens verzorgen tijdens de zomer
Veel mensen raadplegen dermatologen voor littekens, vooral wanneer ze zich recentelijk hebben gevormd en de zomer nadert. Als het litteken wit geworden is, is er meer dan anderhalf jaar verstreken na het ontstaan van het letsel.
Speciale zorg is na deze periode over het algemeen niet langer vereist. Als dit niet het geval is, kun je het beste de aanbevelingen die we hieronder zullen geven implementeren.
Gebruik zonnebrandcrème om littekens te verzorgen
In de laatste updates die in 2016 door Seminars in Plastic Surgery zijn gepubliceerd (Engelse link), wordt beschreven dat nieuw gevormde littekens, die minder dan 18 maanden oud zijn, zeer vatbaar zijn voor schade door UV-straling. Met name UV-stralen kunnen hyperpigmentatie en structurele veranderingen in de collageenmatrix veroorzaken.
- Experts raden aan om de blootstelling aan de zon tot een minimum te beperken door het litteken te bedekken met een verband of kleding.
- Het is ook essentieel om 12 tot 18 maanden na het letsel een zonnebrandcrème te gebruiken van minimaal SPF 50.
Gebruik siliconengelvellen om littekens te verzorgen
Het gebruik van siliconengelvellen wordt beschouwd als de eerste aanbevolen behandelingslijn voor recent ontstane littekens. Volgens een studie gepubliceerd door Aesthetic Plastic Surgery (Engelse link), genereren siliconenvellen een dun en flexibel vel op de pas met littekens bedekte wond.
Je dient deze afsluitende verbanden gedurende drie maanden overdag en ‘s nachts gedurende ten minste 18 uur per dag te gebruiken om de littekens te verzorgen.
Houd het litteken gehydrateerd
Je moet je huid gehydrateerd houden, zodat deze elastisch genoeg blijft om zo effectief mogelijk te regenereren. Specifieke producten kunnen het uiterlijk van moeilijke littekens helpen verbeteren, terwijl ze ook hydrateren en een verzachtend effect hebben.
- Je kunt ook vochtinbrengende crèmes gebruiken die vitamine A en E bevatten, of lotions met hyaluronzuur. Beide kunnen helpen om het litteken te verbeteren.
- Een andere optie is om vaseline aan te brengen, wat helpt om het litteken in goede conditie te houden dankzij zijn vochtinbrengende vermogen.
Het aanbrengen van vochtinbrengende producten is essentieel voor het herstel van de huid.
Masseer het litteken dagelijks
Om een goede wondgenezing te bevorderen, is het ook een goed idee om het litteken te masseren. Je kunt beginnen met masseren na de eerste genezingsperiode, dus twee of drie weken na het ontstaan van de wond.
In het tijdschrift Advances in Wound Care staat zelfs dat het een sterk aanbevolen therapie is om littekens te laten afvlakken en te verzachten (Engelse link).
- Massages kunnen leiden tot flexibelere en gladdere littekens door de afbraak van overtollig en onbuigzaam collageen.
- Om optimaal te profiteren van deze behandeling, is het ‘t beste om het litteken gedurende ten minste zes maanden twee keer per dag 10 minuten te masseren.
Dit artikel kan je interesseren:
Therapeutische massage: soorten en voordelen
Het is belangrijk om in de zomer littekens te verzorgen
Als de littekens recent zijn en niet alle fasen van het genezingsproces hebben voltooid, kan blootstelling aan de zon zeer schadelijk zijn. Daarom is het ‘t beste om tijdens deze tijd van het jaar direct contact met UV-straling te vermijden.
Het dagelijks gebruik van zonnebrandcrème, gecombineerd met de andere maatregelen zoals het aanbrengen van siliconengelvellen en vochtinbrengende producten, vermindert de schadelijke effecten van de zon. Daarnaast raden experts aan om beschermende kleding te dragen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Al-Shaqsi S, Al-Bulushi T. Cutaneous Scar Prevention and Management: Overview of current therapies. Sultan Qaboos Univ Med J. 2016;16(1):e3-e8. doi:10.18295/squmj.2016.16.01.002
- Commander SJ, Chamata E, Cox J, Dickey RM, Lee EI. Update on Postsurgical Scar Management. Semin Plast Surg. 2016;30(3):122-128. doi:10.1055/s-0036-1584824
- Tziotzios C, Profyris C, Sterling J. Cutaneous scarring: Pathophysiology, molecular mechanisms, and scar reduction therapeutics Part II. Strategies to reduce scar formation after dermatologic procedures. J Am Acad Dermatol. 2012;66(1):13-26. doi:10.1016/j.jaad.2011.08.035
- Gold MH, McGuire M, Mustoe TA, et al. Updated international clinical recommendations on scar management: part 2–algorithms for scar prevention and treatment. Dermatol Surg. 2014;40(8):825-831. doi:10.1111/dsu.0000000000000050
- Mustoe TA. Evolution of silicone therapy and mechanism of action in scar management. Aesthetic Plast Surg. 2008;32(1):82-92. doi:10.1007/s00266-007-9030-9
- https://heridasycicatrizacion.es/images/site/archivo/2014/Revista_SEHER_17_diciembre.pdf
- Klotz T, Munn Z, Aromataris E, Greenwood J. The effect of moisturizers or creams on scars: a systematic review protocol. JBI Database System Rev Implement Rep. 2017;15(1):15-19. doi:10.11124/JBISRIR-2016-002975
- Jourdan M, Madfes DC, Lima E, Tian Y, Seité S. Manejo del cuidado de la piel para procedimientos médicos y estéticos para prevenir la cicatrización. Clin Cosmet Investig Dermatol . 2019; 12: 799-804. Publicado el 25 de octubre de 2019 doi: 10.2147 / CCID.S218134
- Block L, Gosain A, King TW. Emerging Therapies for Scar Prevention. Adv Wound Care (New Rochelle). 2015;4(10):607-614. doi:10.1089/wound.2015.0646