Lekkende darm syndroom: acht symptomen die je niet mag negeren

Sommige ontstekingsproblemen en zelfs stemmingswisselingen kunnen verband houden met het lekkende darm syndroom, een juiste diagnose krijgen is dan ook belangrijk.
Lekkende darm syndroom: acht symptomen die je niet mag negeren
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het lekkende darm syndroom, ook wel leaky gut syndrome (LGS), is een aandoening waarbij er open ruimtes ontstaan tussen de cellen in het membraan dat de darmwand afdekt. Er vallen dus eigenlijk gaten in de darmwand.

In elk gezond lichaam is er sprake van een zekere doorlaatbaarheid van de darm om voedingsstoffen te absorberen. In dit geval is er echter een ontsteking die ongemakkelijke en pijnlijke symptomen veroorzaakt.

Dit komt doordat bacteriën, afvalstoffen en voedsel zich ophopen en door de darmwand heen in het bloed terechtkomen.

Als gevolg hiervan worden vitale organen aangetast. Meestal raakt het immuunsysteem in de war en begint het lichaamseigen stoffen en cellen aan te vallen.

Daarom is het zo belangrijk om te weten wat de tekenen zijn als je vermoedt dat je deze ziekte hebt.

Vroege detectie is belangrijk voor de behandeling. Vandaag zetten we daarom de belangrijkste tekenen op een rijtje.

Symptomen van het lekkende darm syndroom

1. Spijsverteringsproblemen

Vrouw met spijsverteringsproblemen

Veranderingen in je darmflora, samen met een slechte spijsvertering, veroorzaken bepaalde spijsverteringsproblemen die kunnen wijzen op het lekkende darm syndroom.

Hoewel sommige symptomen het gevolg kunnen zijn van allerlei verschillende gastro-intestinale aandoeningen, is het belangrijk om ook deze aandoening te overwegen.

Mensen met het lekkende darm syndroom ervaren vaak:

 • Een opgezette buik
 • Een ophoping van darmgassen
 • Diarree
 • Prikkelbaredarmsyndroom (PDS)
 • Pijn en een vol gevoel in de maag

2. Seizoensgebonden allergieën

Seizoensgebonden allergieën, samen met astma of chronische sinusitis, komen vaker voor bij mensen met een verzwakte darm als gevolg van het lekkende darm syndroom.

Deze reacties worden veroorzaakt door onevenwichtigheden in het immuunsysteem, waardoor er niet voldoende antilichamen worden aangemaakt om de allergenen en infectieuze stoffen aan te vallen.

3. Ontstekingsziekten

Vrouw met artritis

Als het lekkende darm syndroom onbehandeld blijft, verhoogt het je risico op chronische ontstekingsziekten en -aandoeningen aanzienlijk.

Het genereert ernstige onevenwichtigheden in de ontstekingsprocessen van je lichaam. In combinatie met gifstoffen tast dit je cellen aan en veroorzaakt het ziekte.

Het lekkende darm syndroom is een risicofactor voor:

 • Reumatoïde artritis
 • De ziekte van Hashimoto
 • Lupus
 • Psoriasis
 • Coeliakie
 • Fibromyalgie

4. Hormonale onevenwichtigheden

Je darmen doen meer dan alleen deelnemen aan de spijsvertering.

Hoewel we ze bekend staan als het belangrijkste orgaan voor een goede spijsvertering, spelen ze ook een rol bij het reguleren van bepaalde hormonen.

Dit is de reden dat mensen met het lekkende darm syndroom hormonale onevenwichtigheden kunnen ervaren die uiteindelijk zorgen voor problemen zoals PMS en polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS).

5. Lekkende darm syndroom en huidproblemen

Eczeem

Wanneer het lekkende darm syndroom je darmbacteriën aantast, kun je ook last krijgen van problemen met je huid.

Doordat gifstoffen in je bloed terechtkomen kunnen ze diverse problemen veroorzaken. Huiduitslag en puistjes kunnen hiervan een symptoom zijn.

In dergelijke gevallen zijn de huidproblemen moeilijker te behandelen omdat eerst de darmproblemen moeten worden opgelost om het afval te verwijderen en de ontsteking te verminderen.

6. Angst en depressie

Het klinkt misschien vreemd, maar naast een goede fysieke gezondheid zijn je darmen ook gerelateerd aan een goede geestelijke gezondheid.

Misschien denk je dat het wel meevalt, maar ze hebben toch echt invloed op je emotionele welzijn.

 • Jouw darmen produceren meer dan de helft van je serotonine, de chemische stof die geassocieerd wordt met geluk.
 • Onevenwichtigheden als gevolg van het lekkende darm syndroom beïnvloeden de productie van deze stof en dit kan de weg vrijmaken voor angst en depressie.

7. Voedselintolerantie

Vrouw zegt nee tegen brood

Wanneer je last hebt van een lekkende darm, kunnen bepaalde voedselbestanddelen ernstige klachten veroorzaken die je kwaliteit van leven beïnvloeden.

Het syndroom veroorzaakt ontstekingsreacties van het immuunsysteem en daardoor kunnen spijsverteringsklachten en auto-immuunproblemen ontstaan.

8. Slechte adem

Mensen met een lekkende darm kunnen als gevolg van de bacteriële onevenwichtigheden die in het systeem worden geproduceerd ook last hebben van halitose.

Wanneer er problemen zijn met het afbreken van voedsel en gifstoffen zich ophopen, wordt een slechte adem geproduceerd, het soort dat niet goed reageert op mondspoelingen of externe hygiëneproducten.

Herken jij jezelf in bovenstaande symptomen? Vermoed je dat je deze aandoening hebt? Zo ja, raadpleeg dan je arts. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Brom, B. (2010). Integrative medicine and leaky gut syndrome. South African Family Practice.
 • tandfonline.com/doi/abs/10.1080/20786204.2010.10873997

 • Qinghui Mu, Jay Kirby, Christopher M. Reilly, Xin M. LuoLeaky Gut As a Danger Signal for Autoimmune Diseases. (2017).
 • frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2017.00598/full
 • NHS. “Leaky gut syndrome”. Page last reviewed: 09/03/2018.
 • nhs.uk/conditions/leaky-gut-syndrome/
  • Farshchi MK, Azad FJ, Salari R, Mirsadraee M, Anushiravani M. A Viewpoint on the Leaky Gut Syndrome to Treat Allergic Asthma: A Novel Opinion. (2017).
  www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30208732

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.