Leer meer over asthenospermie

Asthenospermie kan worden beïnvloed door voeding en slechte gewoonten. In dit zeer interessante artikel leert je alles over asthenospermie.
Leer meer over asthenospermie

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

Asthenospermie wordt gedefinieerd als verminderde beweeglijkheid van het sperma. Het is ook bekend als asthenozoöspermie, lui of langzaam sperma. Het is relevant omdat het een oorzaak kan zijn van onvruchtbaarheid. In dit artikel leert je meer over  deze aandoening en hoe artsen met behulp van bepaalde onderzoeken het detecteren. Blijf dus lezen!

Leer meer over asthenospermie

Etymologisch betekent het woord asthenospermie ‘het gebrek aan kracht in sperma’. Het is een Grieks woord. Het voorvoegsel ‘a’ betekent afwezigheid en het achtervoegsel, ‘steno’ betekent kracht.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) treedt deze aandoening op wanneer er minder dan 40% beweeglijke sperma in een ejaculaat zit. Het is een van de oorzaken van onvruchtbaarheid. Doordat het sperma niet voldoende beweegt, de zaadcellen de eicel niet bereiken en deze bevruchten, met als gevolg dat er geen zwangerschap kan optreden.

Oorzaken

De exacte oorzaken van deze aandoening zijn onbekend. Er zijn echter verschillende factoren die de beweeglijkheid van het sperma kunnen beïnvloeden. We zetten de belangrijkste op een rij:

  • Veranderingen in het sperma. Genetische veranderingen die flagella van het sperma beïnvloeden. Dit verandert hun mobiliteit. In sommige gevallen kunnen ze zelfs totale asthenospermie veroorzaken.
  • Veranderingen in de baan van het sperma. Elke verandering in de testikels, bijbal of zaadleider kan de beweeglijkheid beïnvloeden.
  • Varicocele. De aanwezigheid van spataderen in de bloedvaten die de testikels van bloed voorzien.
  • Giftige stoffen. Tabak, alcohol of drugs kunnen ook een rol spelen. Daarnaast speelt blootstelling aan kunstmest of pesticiden ook een rol.
  • Kankerbehandelingen. Zowel radiotherapie (bestralingen) als chemotherapie zijn agressief voor sperma.

Ook zijn leeftijd en voeding zeer belangrijke factoren. Het is aangetoond dat de beweeglijkheid van sperma na de leeftijd van 50 jaar afneemt. Het is essentieel voor mannen om een gezond dieet te volgen. De afwezigheid van voldoende vitamines en antioxidanten kan verband houden met asthenospermie.

De lichaamstemperatuur is een bepalende factor in de beweeglijkheid van het sperma. De testikels moeten twee graden kouder zijn dan de rest van het lichaam. De beweeglijkheid van het sperma kan verminderen als de temperatuur wordt verstoord. Het dragen van zeer strakke kleding en het bezoeken van de sauna kan dit veroorzaken.

Hoe artsen asthenospermie detecteren

Een vrouw die door een microscoop kijkt

Een seminogram is de test die het sperma analyseert. Het is ook bekend als een spermiogram of een sperma-analyse. Het stelt artsen in staat de beweeglijkheid van het sperma te bestuderen. Een seminogram evalueert twee soorten beweeglijkheid:

  • Totale beweeglijkheid. Het verwijst naar het deel van het sperma dat wel en geen tekenen van beweging vertoont. Met andere woorden, het omvat progressief en niet-progressief sperma.
  • Progressieve beweeglijkheid. Er wordt alleen rekening gehouden met de zaadcellen die kunnen bewegen.

We moeten benadrukken dat asthenospermie optreedt wanneer de totale beweeglijkheid minder is dan 40% en de progressieve beweeglijkheid minder dan 32%. Er zijn ten minste twee seminogrammen nodig om asthenospermie te diagnosticeren.

Artsen moeten echter ook een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Bovendien moeten ze hormoontests aanvragen. Het kennen van FSH-, LH- en testosteronniveaus kan de diagnose sturen.

Misschien vind je dit artikel leuk:
Hoe het eetpatroon de kwaliteit van sperma beïnvloedt

Vaderschap en asthenospermie

Sperma dat een eicel bevrucht

Asthenospermie is meestal een oorzaak van onvruchtbaarheid. Sommige behandelingen kunnen je echter helpen om ondanks deze aandoening vader te worden. Het doel is om een spermadonatie te krijgen met voldoende beweeglijkheid om een eicel te bevruchten door middel van kunstmatige voortplantingstechnologie.

Er zijn verschillende behandelingen voor asthenospermie, afhankelijk van de mate. De meest prominente is ICSI. Deze afkorting staat voor intracytoplasmatische sperma micro-injectie (Spaanse link). Het bestaat uit het kunstmatig inbrengen van een zaadcel in een eicel. Het verhoogt dus de kans op bevruchting.

Er zijn ook andere methoden, die gericht zijn op het verbeteren van de beweeglijkheid zelf. Ze zijn voornamelijk gericht op voeding. Ze omvatten het nemen van supplementen die rijk zijn aan aminozuren, zoals L-carnitine en antioxidanten.

Idealiter zou de oorzaak van de asthenospermie moeten worden opgespoord en waar mogelijk gecorrigeerd. Dit is echter niet altijd mogelijk. Andere technieken, zoals in-vitrofertilisatie of kunstmatige inseminatie, kunnen ook nuttig zijn.

Dit artikel kan je interesseren:
Weet jij wat in-vitrofertilisatie precies is?

Conclusie

Asthenospermie is een probleem dat verminderde vruchtbaarheid bij mannen veroorzaakt. Daarom moet je de factoren kennen die dit kunnen veroorzaken om ze te kunnen verminderen of te vermijden. Daarnaast moet je je bewust zijn van het belang ervan om de impact die het op jou en je zelfrespect kan hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ortega, C., Verheyen, G., Raick, D., Camus, M., Devroey, P., & Tournaye, H. (2011, September). Absolute asthenozoospermia and ICSI: What are the options? Human Reproduction Update. https://doi.org/10.1093/humupd/dmr018
  • Curi, S. M., Ariagno, J. I., Chenlo, P. H., Mendeluk, G. R., Pugliese, M. N., Sardi Segovia, L. M., … Blanco, A. M. (2003). Asthenozoospermia: Analysis of a large population. Archives of Andrology49(5), 343–349. https://doi.org/10.1080/01485010390219656
  • Eslamian, G., Amirjannati, N., Rashidkhani, B., Sadeghi, M. R., Baghestani, A. R., & Hekmatdoost, A. (2015). Dietary fatty acid intakes and asthenozoospermia: A case-control study. Fertility and Sterility103(1), 190–198. https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2014.10.010

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.