Kenmerken, risico's en voordelen van een lotusgeboorte
Veel vrouwen hebben het gevoel dat de moderne bevalling niet langer emotioneel en spiritueel van betekenis is, dus zoeken steeds meer vrouwen naar andere mogelijkheden, zoals een lotusgeboorte.
Het is echter belangrijk te onthouden dat wat de bevalling in een uiterst gemedicaliseerde, methodische en gecontroleerde ziekenhuisprocedure veranderde, de wens was om de dood en ziekte van moeders en baby’s te verminderen.
Juiste zorg voor moeders en baby’s is een prioriteit van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Door de toepassing van op feiten gebaseerde gezondheidsinterventies is het levenslange risico op moedersterfte wereldwijd bij benadering teruggebracht van één sterfgeval per 73 vrouwen tot één per 180.
Daarom moeten ouders goed geïnformeerd zijn wanneer ze beslissen hoe ze hun kind ter wereld willen brengen. Dit geldt ook voor niet op bewijs gebaseerde praktijken zoals de lotusgeboorte.
Wat is een lotusgeboorte?
Bij deze vorm van geboorte wordt de navelstreng intact gelaten nadat de baby is geboren. De baby blijft aan de navelstreng en de placenta vastzitten tot hij vanzelf loskomt. Dit gebeurt meestal tussen de derde en de tiende dag na de geboorte.
De placenta moet worden gewassen om eventueel resterend bloed te verwijderen en men wikkelt hem gewoonlijk in een absorberend materiaal, zoals een luier. Ten slotte wrijft de verzorger hem in met zout en aromatische kruiden om de vochtigheid te regelen en onaangename geurtjes te voorkomen.
Ontdek ook:
Alles dat je moet weten over een waterbevalling
De oorsprong van dit gebruik
Lotusgeboorte dankt zijn naam aan Clair Lotus Day, die in 1974 waarnam dat pasgeboren chimpansees zich op natuurlijke wijze van de placenta losmaakten. Dit riep vragen op over de manier waarop we hiermee omgaan tijdens de geboorte.
Het doel van de navelstreng en de placenta
Een zwangerschap zou niet mogelijk zijn zonder de placenta, aangezien deze als barrière dient en voorkomt dat het immuunsysteem van de moeder de baby aanvalt alsof het een vreemd lichaam is.
Bovendien komen zuurstof en alle voedingsstoffen die de baby nodig heeft voor zijn eigen ontwikkeling via de placenta en de navelstreng van de moeder. Bovendien kan de baby, zodra hij geboren is, via zijn eigen longen zuurstof in het bloed krijgen.
Voordelen van de lotusgeboorte
Het eerste verwachte voordeel van een lotusgeboorte is dat het kind geen bloedarmoede krijgt, omdat de bloedtoevoer vanuit de placenta niet wordt onderbroken. Er wordt ook verondersteld dat er geen risico op infectie is omdat de navelstreng er nog aan zit.
Laten we duidelijk zijn: dit zijn slechts hypotheses, aangezien er geen wetenschappelijk bewijs is om ze te ondersteunen.
Waarom kiezen sommige gezinnen voor een lotusgeboorte?
De belangrijkste reden waarom moeders en vaders kiezen voor een lotusgeboorte is echter geen van de bovenstaande. Zij doen dit omdat ze het zien als een alternatief dat probeert spirituele betekenis toe te voegen aan het moment van geboorte.
Vanuit dit perspectief is de placenta een heilig orgaan, een symbool van leven, vruchtbaarheid, en een onverbrekelijke band tussen moeder en kind. Deze praktijk rechtvaardigt het recht van de moeder en haar pasgeborene om de omstandigheden van de geboorte te kiezen.
De impact van een lotusgeboorte op een baby
Vanuit het oogpunt van de lotusgeboorte vormen de navelstreng en de placenta een eenheid met de baby en de baby moet beslissen op welk moment hij of zij klaar is om te scheiden.
Sommige mensen geloven dat het bewaren van de placenta en de navelstreng voorkomt dat de baby wordt blootgesteld aan het trauma van een abrupte scheiding van zijn moeder en het orgaan dat hem tijdens de zwangerschap beschermde. Ook melden ouders dat ze meer tijd met hun baby doorbrengen, omdat het moeilijk is om ze te verplaatsen terwijl ze nog aan de placenta vastzitten.
De risico’s van een lotusgeboorte
Op dit punt vraag je je misschien af waarom lotusgeboorte niet de regel is als het zo goed is. Zoals hierboven vermeld, is er geen wetenschappelijk bewijs dat het een veilige en nuttige praktijk is.
Eigenlijk is de lotusgeboorte riskant en de meeste deskundigen raden het af. Zolang er geen solide bewijs voor is en er meldingen zijn van gevallen waarin het een gevaar voor de pasgeborenen vormde, is het niet ethisch en ook niet logisch om het aan te bevelen.
In tegenstelling tot de verwachting dat er geen risico van infectie voor de baby is door het niet doorknippen van de navelstreng, kan de ontbindende placenta juist een bron van bacteriën worden. Er zijn gevallen bekend van omphalitis (infectie van de navel) en sepsis (infectie van het bloed).
Bovendien kan een ongecontroleerde en permanente bloedstroom uit de placenta leiden tot:
- geelzucht (vergeling van ogen en huid)
- polycythemie (te veel rode bloedcellen waardoor het bloed stroperiger wordt)
- trombose
Aanbevelingen voor een lotusgeboorte
Houd het volgende in gedachten wanneer je beslist onder welke omstandigheden je kind geboren moet worden:
- Informeer jezelf via geloofwaardige bronnen en los eventuele twijfels en zorgen op met een arts die je vertrouwt.
- De methode van bevallen (vaginaal of keizersnede) zal afhangen van je gezondheidsgeschiedenis, het verloop van de zwangerschap en het welzijn van de baby. Het zal makkelijker zijn om te beslissen als je goede zwangerschapscontrole hebt gekregen en je alle aangegeven onderzoeken hebt ondergaan.
- Laat de baby niet thuis geboren worden, tenzij het om een zwangerschap met een laag risico gaat. Dat wil dus zeggen, zolang er geen aanwijzingen zijn dat de moeder of haar kind risico’s lopen.
- Gemakkelijke toegang tot een gezondheidscentrum is essentieel. De werking van het gezondheidsnetwerk is niet in alle landen dezelfde. Zo kan tot 40% van de zwangerschappen met een laag risico complicaties vertonen op het moment van de bevalling.
- Artsen raden ten zeerste aan om je voor te bereiden op de bevalling. Dit omvat het geboorteplan en prenatale cursussen.
Actieve controle van de weeën en de bevalling
Een post-partumbloeding blijft de meestvoorkomende oorzaak van moedersterfte. Actief management van de bevalling of de derde fase van de bevalling is een essentiële interventie om deze complicatie te voorkomen.
Actieve controle heeft betrekking op drie dingen:
- De primaire interventie is het gebruik van een geneesmiddel zoals oxycodon om de baarmoeder te helpen samentrekken, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
- Gecontroleerde tractie van de navelstreng.
- Massage van de baarmoeder.
Uitgestelde afklemming van de navelstreng
De WHO beveelt ook het uitgesteld afklemmen van de navelstreng aan. Dit houdt in dat de navelstreng niet onmiddellijk wordt afgeklemd of doorgeknipt, maar dat ten minste één minuut na de geboorte van de baby wordt gewacht om dit te doen.
Uitzondering hierop zijn pasgeborenen die ademhalingsondersteuning nodig hebben, omdat het uitgesteld afklemmen van de navelstreng bloedarmoede en andere ernstige aandoeningen voorkomt die hen kunnen treffen.
Respectvolle kraamzorg
De aanbevelingen van internationale organisaties voor zwangerschaps- en bevallingszorg zijn erop gericht de moeder met waardigheid en respect te behandelen. Zij beschermen ook haar privacy, vertrouwelijkheid en integriteit.
Het doel is niet alleen ziekte en dood bij de moeder te voorkomen, maar ook vrouwen mondiger te maken en hun rechten te doen gelden. Dit proces begint al voor de conceptie en gaat door na de geboorte van de baby.
Menselijke bevalling
Huid-op-huidcontact is van cruciaal belang tijdens het eerste uur om borstvoeding na de geboorte te vergemakkelijken. Dit is voornamelijk wanneer de moeder gezond is en de baby zonder complicaties geboren is,
De verpleegkundige legt de pasgeborene op de buik van de moeder. Ze droogt hem af en beoordeelt zijn ademhaling. Ondertussen wachten ze een paar minuten voor ze de navelstreng afklemmen. Daarna bedekken ze de baby met een kapje en een droge deken.
Zij slaan andere routinezorg niet over. Ze stellen die alleen uit tot na het eerste uur dat een baby nauw contact heeft met zijn moeder.
Een lotusgeboorte is geen goed idee
Ondanks het ontbreken van wetenschappelijk bewijs voor de lotusgeboorte, kun je er niet omheen dat ouders die het hebben meegemaakt het een positieve ervaring vinden die ze graag zouden herhalen.
Dit komt deels omdat onze menselijke gevoelens, overtuigingen, gedachten, emoties en spiritualiteit een essentieel onderdeel van ons leven zijn. Medische kennis daarentegen richt zich vaak op het biologische en fysieke, waarbij andere behoeften worden verwaarloosd.
Medische zorg hoeft echter niet synoniem te zijn met een koude, onmenselijke of traumatische bevalling. Er zijn manieren om de holistische behoeften van moeder, vader en kind met elkaar te verzoenen die geen gezondheidsrisico’s inhouden.
Ouders moeten de kenmerken van de geboden zorg onderzoeken en verifiëren als onderdeel van hun voorbereiding op de bevalling. Lotusgeboorte wordt niet aanbevolen, maar veel gezondheidscentra passen enkele zeer vriendelijke, menselijke en spirituele alternatieven toe.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Steer-Massaro C. Neonatal Omphalitis After Lotus Birth. J Midwifery Womens Health. 2020;65(2):271-275.
- Gönenç İM, Aker MN, Ay E. Qualitative Study on the Experience of Lotus Birth. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs. 2019;48(6):645-653.
- Hart Hayes E. Placentophagy, Lotus Birth, and Other Placenta Practices: What Does the Evidence Tell Us? J Perinat Neonatal Nurs. 2019;33(2):99-102.
- Bonsignore A, Buffelli F, Ciliberti R, Ventura F, Molinelli A, Fulcheri E. Medico-legal considerations on “Lotus Birth” in the Italian legislative framework. Ital J Pediatr. 2019;45(1):39.
- Ittleman BR, German KR, Scott E, Walker V, Flaherman VJ, Szabo J et al. Umbilical Cord Nonseverance and Adverse Neonatal Outcomes. Clin Pediatr (Phila). 2019;58(2):238-240.
- Ahmad N, Nor SFS, Daud F. Understanding Myths in Pregnancy and Childbirth and the Potential Adverse Consequences: A Systematic Review. Malays J Med Sci. 2019;26(4):17-27.
- Monroe KK, Rubin A, Mychaliska KP, Skoczylas M, Burrows HL. Lotus Birth: A Case Series Report on Umbilical Nonseverance. Clin Pediatr (Phila). 2019;58(1):88-94.
- Ittleman BR, Szabo JS. Staphylococcus lugdunensis sepsis and endocarditis in a newborn following lotus birth. Cardiol Young. 2018;28(11):1367-1369.
- Zinsser LA. Lotus birth, a holistic approach on physiological cord clamping. Women Birth. 2018;31(2):e73-e76.
- Tricarico A, Bianco V, Di Biase AR, Iughetti L, Ferrari F, Berardi A. Lotus Birth Associated With Idiopathic Neonatal Hepatitis. Pediatr Neonatol. 2017;58(3):281-282.
- Rodríguez A. Una tendencia en la asistencia al nacimiento: El parto lotus. [tesis]. Universidad de Jaén; 2017.
- Vidhya, Kalaimathy A. Lotus Birth -A Ritual or Scientific. Asian J. Nursing Edu. and Research. 2011;1(3): 92.93.