Hoe verbreek je een giftige relatie?

Heb je een giftige relatie en weet je niet hoe je hieruit moet komen? Volg deze suggesties. Je hebt moed en steun nodig, maar je kunt het wel.
Hoe verbreek je een giftige relatie?

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wordt je door je partner emotioneel, fysiek of verbaal mishandelt? Zuigt hij of zij al je energie op? Krijg je niet terug wat je in je relatie stopt? Als het antwoord ‘ja’ is, dan kan het tijd zijn om een giftige relatie te verbreken.

Het probleem is dat het vaak moeilijk is om een giftige relatie te verbreken omdat er zoveel gevoelens in het spel zijn. Sommige mensen worden gemanipuleerd om in een giftige relatie te blijven hangen. Het idealiseren van de andere persoon kan je ook laten geloven dat hun gedrag normaal is, of dat ze nog steeds kunnen veranderen.

Dit soort relaties veroorzaakt echter alleen maar intense emotionele uitputting, die ernstige gevolgen kan hebben. Zelfs als het pijn doet om het te accepteren, is dat de reden waarom ‘t het beste is om de moed te hebben om de relatie te beëindigen en op zoek te gaan naar rust.

Waarom is het moeilijk om een giftige relatie te verbreken?

Stel dat ruzie maakt

Mensen die een giftige relatie hebben, zijn zich daar meestal niet van bewust. Daarom is het voor hen vaak zo moeilijk om een giftige relatie te verbreken.

Hun vrienden en familie kunnen proberen hen te vertellen dat het niet normaal is, maar ze weigeren het te erkennen of te rechtvaardigen. Waarom gebeurt dit?

Laten we eens kijken naar enkele van de redenen:

  • Verliefdheid laat je geloven dat je partner zijn manier van doen zal veranderen of dat het slechts tijdelijk is.
  • De gemanipuleerde persoon heeft een zeer laag gevoel van eigenwaarde en accepteert dingen die niet acceptabel zijn, omdat zij bang is dat niemand anders van haar zal houden.
  • De giftige partner is manipulatief en maakt gebruik van de zwakheden van de ander om zijn gedrag te rechtvaardigen.
  • Angst voor eenzaamheid creëert een emotionele afhankelijkheid die voorkomt dat een slachtoffer de eerste stappen kan zetten om een ongezonde situatie te verlaten.
  • Je kunt bang zijn voor de reactie van de andere persoon, vooral als deze gewelddadig is.

Hoe kun je een giftige relatie herkennen?

Ruziemakend stel op de bank

De eerste stap om uit een giftige relatie te komen is het leren herkennen van ongezond gedrag en ongezonde handelingen. Als een of beide van partners zich ongelukkig, bang of angstig voelt als ze samen zijn, is het omdat de relatie ongezond is. Er is iets heel erg mis.

Het is normaal om af en toe ruzies te hebben zonder dat het hoeft aan te geven dat er een ernstig probleem is. Als je echter de hele tijd ruzie hebt of bepaalde grenzen overschreden worden, moet je weten hoe je het moet accepteren en actie moet ondernemen.

Een relatie is giftig als het één of meer van de volgende kenmerken bevat:

  • emotionele afhankelijkheid, van één of beide partners.
  • verlies van respect.
  • regelmatige verbale mishandeling.
  • onbeheersbare jaloezie.
  • bezitterigheid.
  • veeleisendheid.
  • de ene partner steunt de ander niet, maar kleineert hem of haar.
  • het zelfvertrouwen wordt constant aangevallen.
  • emotionele, financiële of familiegerelateerde chantage.
  • bedreigingen.
  • psychologisch of lichamelijk geweld.
  • gebrek aan privacy en sociale relaties.

Hoe verbreek je een giftige relatie?

Zoals we eerder al zeiden, zijn er veel factoren die het voor iemand moeilijk kunnen maken om een giftige relatie te verbreken. Toch is het niet onmogelijk, en iedereen kan het doen als ze accepteren dat hun leven niet gezond is zoals het is. We zullen je een aantal strategieën laten zien.

Word je bewust van de werkelijkheid

Eenzame vrouw leunt tegen het raam

De eerste stap die je moet nemen is je bewust worden van wat er gebeurt. Erkennen dat er een probleem is en dat deze relatie je niet langer gelukkig maakt, is een bepalende factor bij het nemen van een definitieve beslissing. Anders kan de bekende ‘blinde liefde’ je ervan weerhouden om de relatie te verbreken.

Schud je angsten van je af

Angst is een van de grootste hindernissen als het gaat om het verbreken van een giftige relatie. Angst voor wat er na afloop zal gebeuren, kan je laten geloven – in ieder geval kortstondig – dat het beter is om gewoon te blijven leven zoals je bent. Hoewel de toekomst onzeker is, is het achterlaten van je angst toch de enige manier om vooruit te komen.

De ongezonde banden verbreken

Als de mogelijkheid tot een goed gesprek ontbreekt, is ‘t het beste om je terug te trekken en eventuele ruzies of agressie te voorkomen. Dit is een periode van afkicken waarin je negatieve emoties moet beperken. Wanneer je besluit om de relatie te verbreken, sluit dan ook alle vormen van contact af.

Zoek steun van buitenaf

De constante steun van je familie en vrienden is essentieel bij het verlaten van een giftige relatie. Weten dat er anderen in de buurt zijn, kan je helpen om je angst, verdriet en de verwarring als gevolg van wat je hebt meegemaakt, te overwinnen.

Accepteer de gevolgen

Als je veel tijd en ervaringen hebt gedeeld met iemand, kan dit leiden tot veel verdriet en zelfs rouw als de relatie eindigt. Dit is maakt echter deel uit van het proces om verder te gaan met je leven en het is normaal om deze rouwfase te ervaren op de weg naar acceptatie.

Werk aan je eigenwaarde

Concentreer je op je eigen projecten, doe aan beweging en omring je met positieve mensen om aan je eigenwaarde te werken. Nadat je een giftige relatie hebt verbroken, is het normaal dat je een laag gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen hebt. Het is daarom essentieel dat je enige tijd besteedt aan de (her)opbouw hiervan.

Oefen ontspanningstechnieken

Ontspanningstechnieken kunnen zeer nuttig zijn voor iemand die een giftige relatie achterlaat. Ademhalingsoefeningen, yoga en massage helpen emoties zoals nervositeit en angst onder controle te houden die ontstaan als je een hoofdstuk van je leven afsluit.

Bevind je je in een giftige relatie en weet je niet hoe je weg moet komen? Volg dan onze suggesties. Je hebt moed en steun nodig van je omgeving, maar we weten dat je het kunt. Vergeet niet dat als je niet de eerste stappen neemt, je je de kans kan missen om de weg naar geluk te vinden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Andrade, S., Castro, P., Giraldo, L., & Martínez, M. (2013). Relaciones Tóxicas de pareja. Psicologia.Com.

  • Pozueco, J., & Moreno, J. (2013). La tríada oscura de la personalidad en las relaciones íntimas. Boletín de Psicología.

  • Amor, P. J., Bohórquez, I., De Corral, P., & Oria, J. C. (2012). Variables psicosociales y riesgo de violencia grave en parejas con abuso de sustancias tóxicas y maltrato previo. Acción Psicológica.

  • Signos de abuso. (2018). Retrieved 17 February 2021, from https://espanol.womenshealth.gov/relationships-and-safety/signs-abuse

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.