De behandeling van het syndroom van Guillain-Barré

Het syndroom van Guillain-Barré is de meest voorkomende vorm van demyeliniserende neuropathie ter wereld.
De behandeling van het syndroom van Guillain-Barré
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Het syndroom van Guillain-Barré is een vorm van polyneuropathie, die spierzwakte veroorzaakt. Deze vorm van zwakte kan na verloop van tijd verergeren en vervolgens geheel verdwijnen, zonder dat er een behandeling nodig is.

De oorzaak van pijn in de myelineschede is meestal een auto-immuun probleem. De klachten beginnen met een verlies van kracht in de benen. Dan verspreid dit zich tot aan de romp.

Deze door ontsteking veroorzaakte polyneuropathie kenmerkt zich door een uitgesproken verlies van kracht in de spieren. Vaak kan dit symptoom een aantal dagen aanhouden na een infectie, een chirurgische ingreep of een vaccinatie.

Details over het syndroom van Guillain-Barré

Vermoeide vrouw

De meest waarschijnlijke oorzaak is een reactie van het immuunsysteem tegen de eigen zenuwen. Daarom is het belangrijk dat iemand onmiddellijk medische hulp krijgt. De symptomen kunnen immers zeer snel verergeren. De symptomen omvatten:

  • Algemeen verlies van kracht.
  • Verlies van gevoeligheid (in sommige gevallen).

Ongeveer acht weken nadat een symptoom verschijnt, kan het voorbij gaan. Ongeveer 30% van de mensen die deze symptomen hebben, krijgt een terugval, soms jaren later. Daarom is het belangrijk op te merken dat een behandeling patiënten kan helpen om sneller beter te worden.

Slechts 2% van de mensen die getroffen wordt door deze aandoening komt hieraan te overlijden.

Diagnose

Huisarts

De diagnose van deze ziekte begint met het controleren op symptomen. De arts voert een lichamelijk onderzoek uit en doet een interview, om de medische geschiedenis van de patiënt te bespreken.

Vervolgens zal de arts een reeks uitgebreide testen doen om de gezondheid van de patiënt beter te kunnen beoordelen. In deze gevallen is een neurologisch onderzoek ook zeer nuttig, waarbij de arts kan controleren op verlies van reflexen.

Ondanks het feit dat dit klinkt als veel tests, kan het heel snel worden gedaan. Daardoor zal het mogelijk zijn om de gezondheid van de patiënt snel te beoordelen en de zorg te leveren die zij nodig hebben.

De behandeling van het syndroom van Guillain-Barré

Behandeling

De eerste maatregel die moet worden genomen bij patiënten is een opname in een ziekenhuis. Dit is vanwege de snelle opkomst van symptomen, die de ademhalingsspieren kunnen aantasten en tot de dood kunnen lijden.

Daarom is de behandeling van het syndroom van Guillain-Barré zo nodig gebaseerd op het gebruik van mechanische ventilatie en levensondersteunende maatregelen. In het ziekenhuis moet ook de verschijning van doorligwonden worden voorkomen en fysiotherapie worden gebruikt om de spierspanning op peil te houden of te krijgen.

De aandacht dient vooral uit te gaan naar infectiepreventie en monitoring van de volgende zaken:

  • Ademhaling
  • Hartactiviteit (om te controleren of er sprake is van aritmie of andere complicaties)
  • Arteriële spanning (om te controleren of er sprake is van hypertensie of hypotensie)

Bovendien houdt de behandeling van het syndroom van Guillain-Barré in dat er intraveneus immunoglobuline wordt toegediend. Plasmaferese (een methode die het bloed tot zijn afzonderlijke bestanddelen filtert) is ook een goede optie. De veiligheid van deze behandelingen is betrouwbaar. En ze zijn zeer effectief in het verkorten van de tijd die moet worden doorgebracht in het ziekenhuis en het versnellen van het herstel.

Wat farmacologische behandeling betreft, is het belangrijk om erop te wijzen dat corticosteroïden niet worden geadviseerd voor de behandeling van het syndroom van Guillain-Barré en dat ze de aandoening zullen verergeren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.