Hard en zacht water: wat is het verschil?

Water kan worden geclassificeerd als hard of zacht, afhankelijk van de hoeveelheid minerale zouten die het bevat. Ontdek het verschil tussen hard en zacht water in dit artikel.
Hard en zacht water: wat is het verschil?

Laatste update: 01 november, 2022

Waterhardheid is de term die wordt gebruikt om de hoeveelheid calcium- en magnesiummineralen te meten die zich in een bepaalde hoeveelheid water bevinden. Deze chemische eigenschap stelt ons in staat de vloeistof in te delen in hard of zacht water. Het is belangrijk te weten welke van de twee er thuis uit de kraan komt. Lees verder om meer te weten te komen over hard en zacht water.

De eigenschappen van het water hangen af van de gesteldheid van de grond waar het doorheen stroomt, omdat het tijdens zijn ondergrondse reis in contact komt met de zouten die zich in de grond bevinden. Ook elementen als ijzer, strontium en barium beïnvloeden de hardheid van het water.

Wat is hard water?

Hard water is water met een hoge concentratie mineralen. Het komt meestal voor in kustgebieden omdat die zich kenmerken door bodems met een hoog percentage calciumcarbonaat.

Een van de maatstaven waarmee we de hardheid van water kunnen meten is de Franse hydrometrische graad (°fH). Op grond hiervan hebben deskundigen vastgesteld dat hard water tussen 32 en 55 °fH bevat en zeer hard water meer dan 55 °fH. Tegelijkertijd kan hard water tijdelijk of permanent zijn.

  • Het eerste bestaat uit calcium- of magnesiumcarbonaten en verliest zijn hardheid wanneer het wordt gekookt.
  • De laatste bevat calcium- of magnesiumsulfaten en die nemen niet af wanneer kooktechnieken worden toegepast.

Wat is zacht water?

Wat is het verschil tussen hard en zacht water

Zacht water is water dat een zeer minimale hoeveelheid minerale zouten bevat. Het komt uit bergachtige plaatsen en bronnen omdat de rotsen daar niet zo veel calcium en magnesium ophopen. Dit soort water kan ook worden gemeten met de Franse hydrometrische graden. Hiermee wordt bepaald dat water met minder dan 7 °fH zeer zacht is en water tussen 7 en 14 °fH zacht is.

Zacht water is ideaal voor gebruik in de industriële sectoren, omdat het optimale besparingen mogelijk maakt en de prestaties van de machines niet nadelig beïnvloedt. Het is dus van essentieel belang dat de bedrijven regelmatig de hardheid van hun water controleren.

Wat is het verschil tussen hard en zacht water?

Afgezien van de aanwezigheid van mineralen in beide, zijn er nog andere verschillen waarmee we rekening moeten houden. Het eerste verschil is dat zacht water geschikt is om schoon te maken, terwijl hard water wasmiddelen verzwakt omdat de zeepmoleculen afbreken wanneer ze in contact komen met calcium- of magnesiumionen.

Smaak is een andere factor die wordt beïnvloed door de hardheid van het water. Enerzijds kan men bij het proeven van hard water merken dat het een sterkere smaak heeft, door de hoge aanwezigheid van zouten. Aan de andere kant wordt zacht water gekenmerkt door een veel lichtere smaak.

Bovendien geeft elk soort water een ander gevoel op de huid. Zacht water staat erom bekend dat het de huid zacht maakt, terwijl hard water droogheid en irritatie kan veroorzaken.

Wat is de invloed van hard water bij jou thuis?

Hard water kan voor kalkaanslag zorgen

Hard water is een factor die veel problemen in huis veroorzaakt. Op sanitair niveau verstopt het de leidingen. Wanneer water wordt verwarmd, komen er stukjes kalk vrij die zich geleidelijk ophopen.

De hoge concentratie kalk veroorzaakt ook problemen voor de kranen en de muren. Er ontstaat namelijk een kalkaanslag die de elementen die vaak met dit water in aanraking komen, zichtbaar bevlekt.

Dit soort water veroorzaakt ook schade aan huishoudelijke apparaten omdat de vaste resten van zouten in de apparaten kunnen achterblijven. Hard water vermindert ook de doeltreffendheid van detergenten en doet de huishoudelijke reinigingskosten stijgen.

  • Doordat zepen niet optimaal kunnen werken, krijgt de vaat bovendien onherstelbare vlekken.
  • Verder verkleuren kledingstukken bij het wassen.

Hoe kun je de hardheid van het water bij je thuis meten?

Deskundigen gebruiken een apparaat dat we een hardheidsanalysator noemen. Het bestaat uit een reageerbuisje en speciale vloeistoffen die met het water reageren. De bediening is eenvoudig, want men hoeft slechts het reageerbuisje met water te vullen en enkele druppels van de speciale vloeistof aan te brengen.

  • Als het water vervolgens een blauwe kleur krijgt, betekent dit dat het water zacht is.
  • Als het rood wordt, betekent dit dat het water hard is.

Daarnaast kan je ook een thuistest uitvoeren met een fles water kraanwater en een andere fles met gedestilleerd water. Je moet in beide flessen afwasmiddel toevoegen en schudden. Als de eerste minder schuimt, betekent dit dat het huishouden hard water heeft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Soto J. La dureza del agua como indicador básico de la presencia de incrustaciones en instalaciones domésticas sanitarias [Internet]. Oaxaca: Instituto Politécnico Nacional – Oaxaca; 2009. [citado 04 de julio de 2021]
  • Moreira A. Consideraciones actuales sobre el ablandamiento de agua [Internet]. Ecuador: Universidad Laica “Eloy Alfaro” de Manabí; 2016. [citado 04 de julio de 2021]
  • Neira M. Dureza en aguas de consumo humano y uso industrial, impactos y medidas de mitigación. Santiago de Chile: Universidad de Chile. Facultad de Ciencias Físicas y Matemáticas; 2006. [citado 04 de julio de 2021]
  • Facsa. La dureza del agua [Internet]. (S.L): (S.E); (S.F) [citado 04 de julio de 2021]

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.