Hand- en vingerletsel bij kinderen

Hand- en vingerletsels komen vooral veel voor bij kinderen. Leer er in dit artikel meer over en hoe je deze letsels kunt behandelen.
Hand- en vingerletsel bij kinderen

Laatste update: 28 juli, 2019

Vanaf het moment dat we zijn geboren, zijn we nieuwsgierig om onze omgeving te verkennen. Kinderen raken dingen aan en stoppen ze in hun mond, omdat ze experimenteren met hun tactiele prikkels. Dit is de reden waarom ze zeer waarschijnlijk te maken krijgen met hand- en vingerletsel.

Er bestaat een grafische weergave van de gevoeligheid van het menselijk lichaam, ook wel Penfield’s homunculus genoemd. Deze werd namelijk voor het eerst beschreven door Dr. Penfield, een neurochirurg die beroemd werd in het midden van de 20e eeuw door zijn werk op het gebied van de hersenen.

Als je naar de tekening kijkt, zie je dat de lippen en handen groter zijn omdat ze veel sensorische neuronen hebben. Dit is precies de reden waarom kinderen geneigd zijn om alles aan te raken en het in hun mond te stoppen.

Bovendien ontwikkelen kinderen, terwijl ze groeien en beginnen te lopen, hun evenwichtssysteem. Dus wanneer ze vallen leggen ze hun handen op de grond als een reflex om hun hoofd te beschermen.

Hand- en vingerletsel bij kinderen door ongevallen

Hand- en vingerletsel bij kinderen komt vrij vaak voor. Helaas zit ook het huis vol met gevaren die kinderen moeten vermijden. Elektrische brandwonden en snijwonden zijn veelvoorkomende ongelukken in huis. Het is dus erg belangrijk om te weten wat de meestvoorkomende hand- en vingerletsels en hoe je ze moet behandelen om complicaties te voorkomen.

Lees ook dit artikel:
Hoe moet je een baby reanimeren?

De meestvoorkomende hand- en vingerletsels

Zoals we hierboven al genoemd hebben, is hand- en vingerletsel bij kinderen heel gewoon. Hier zijn enkele van de meestvoorkomende oorzaken van dit soort verwondingen:

  • Ingesneden wonden (wat we kennen als sneeën): kinderhuid is erg dun, dus kinderen kunnen al een snee krijgen wanneer ze bijvoorbeeld de rand van een blikje raken, zichzelf snijden met iets scherps dat op de vloer ligt, enz.
  • Kneuzingen: deze treden op door bijvoorbeeld struikelen of vallen. Ze worden meestal geassocieerd met hematomen en blauwe plekken. Als een kind hard valt kan hij bijvoorbeeld zijn pols of een vinger breken.
  • Doorboorde wonden: deze zijn het moeilijkst te behandelen omdat wonden dieper zijn wanneer een voorwerp de huid binnendringt. Dit verhoogt ook het risico op infecties. In dit geval moet je ervoor zorgen dat er geen sporen van vuil en andere dingen te vinden zijn in het weefsel. Je moet de wond goed schoonmaken.
  • Wrijvingswonden: dit zijn beschadigingen die optreden wanneer de huid in een val tegen de grond wrijft. Knieën hebben de neiging om er het meest last van te hebben, maar ze kunnen ook op de handen voorkomen, wanneer een kind bijvoorbeeld van de fiets of op het schoolplein valt.

Hoe behandel je hand- en vingerletsel?

Ongeacht het type wond moet je een aantal richtlijnen volgen om infecties te voorkomen.

  • Allereerst moet je ervoor zorgen dat er geen sporen van vreemde voorwerpen in de wond zitten en moet je de plek goed schoonmaken.
  • De huid zit vol met kleine haarvaatjes. Dus zelfs als de wond heel oppervlakkig is, kan deze veel bloeden. Het aanbrengen van koud water of ijs (bij voorkeur met gaas of een schone doek om direct contact met de huid te voorkomen) vernauwt de bloedvaten. Bovendien helpt koelen om ontstekingen te verminderen.
  • Vervolgens moet je de wond desinfecteren. Commerciële oplossingen zoals povidonjodium of chloorhexidine zijn zeer effectief. Ze zijn meestal ook als spray te krijgen.
  • Als de verwonding helemaal niet geneest of als je te maken hebt met een vuile en diepe verwonding, dan raden we je aan om met je kind naar de kinderarts te gaan om ook hun immunisatiegeschiedenis te controleren. Hechtingen kunnen noodzakelijk zijn om het risico op complicaties te voorkomen en genezing te bevorderen. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Salem Z., C., Pérez P., J. A., Henning L., E., Uherek P., F., Schultz O., C., Butte B., J. M., & González F., P. (2000). Heridas: Conceptos generales. Cuadernos de Cirugía. https://doi.org/10.4206/cuad.cir.2000.v14n1-15
  • Ruiz, E. F. (2013). Antisépticos y desinfectantes. Enfermedades Infecciosas y Microbiologia. https://doi.org/10.1007/s00299-010-0857-1
  • Santos Heredero, F. X., Rodríguez Arias, C. A., Barberán López, J., Martín Antona, E., Pérez del Caz, M. D., Torres García, A., … Viadé Juliá, J. (2014). Heridas y Cicatrización. Revista de La Sociedad Española de Heridas.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.