Epigastralgie: die vervelende pijn diep in je buik
Epigastralgie is niet gewoon een veel voorkomende soort buikpijn. Deze aandoening beïnvloedt immers meerdere gebieden van de buik.
Patiënten die deze aandoening ervaren hebben pijn in het epigastrisch gebied. Dit soort pijn voelt aan alsof er een touw om de hele buik gespannen is, een beklemmend, brandend gevoel dat leidt tot misselijkheid en veel ongemak.
De pijn is zo intens dat mensen vaak bang zijn om naar de eerste hulp te gaan omdat ze niet weten wat er aan de hand is. Het kan in werkelijkheid het symptoom zijn van een onderliggende ziekte.
Hoewel in de meeste gevallen de oorzaak van deze pijn gewoon indigestie is, kan epigastralgie geassocieerd worden met een andere reeks aandoeningen of ziekten die een exacte diagnose vereisen.
We zullen je in dit artikel meer leren meer over dit onderwerp.
Wat is epigastralgie?
Epigastralgie is in principe pijn in het epigastrisch gebied, een zone die loopt van het bovenste deel van de buik tot de navel.
Zoals we al weten, bevinden zich in dit gebied verschillende organen en structuren. Dat maakt het moeilijk te weten te komen waardoor deze pijn precies veroorzaakt wordt.
Ook kan de patiënt dag in dag uit voortdurend pijn lijden of kan de pijn plotseling opduiken. De symptomen zijn als volgt:
- Intense pijn in het epigastrisch gebied
- Misselijkheid
- Braken
- Brandend gevoel in de maag
- Een gevoel van volheid ook als je zeer weinig hebt gegeten
- Krampen in de buik
- Koud zweet
- Winderigheid
- Perioden van diarree of constipatie
Wat kan epigastralgie veroorzaken?
Epigastralgie veroorzaakt door slokdarmproblemen
Oesofagitis en een hiatus hernia zijn twee van de meest voorkomende oorzaken, na indigestie.
- Oesofagitis ontstaat door maagzuur dat terugvloeit in de slokdarm. Dit is iets dat zo snel mogelijk moet worden behandeld.
- Een hiatus hernia komt vaak voor na de leeftijd van 50 jaar. Het veroorzaakt brandend maagzuur en problemen met slikken, spijsvertering, slechte adem, en nog vele anderen klachten.
Problemen in de maag
Epigastralgie kan uitsluitend in de maag ontstaan.
Een van de mogelijke oorzaken is een maagzweer. De pijn komt in het najaar en de winter tevoorschijn, wordt ‘s nachts intenser en we voelen meestal opluchting als we eten.
Aan de andere kant, zoals we al hebben gezegd, is in een groot aantal gevallen epigastralgie te wijten aan acute gastritis. Dit kan komen door een infectie, gifstoffen of door voeding. In dit geval is de pijn zeer hevig en gaat meestal gepaard met braken en ernstig ongemak.
Epigastralgie veroorzaakt door darmproblemen
Dit is belangrijk om te weten. Soms is deze pijn die ontstaat in de bovenbuik het gevolg van een blindedarmontsteking.
Daarom is het belangrijk dat we als we hevige pijn in het bovenste deel van de maag voelen niet aarzelen om een arts te raadplegen of naar de spoedeisende hulp te gaan, vooral als het lijden intens is.
Ook de ziekte van Crohn, in de eerste stadia, gaat meestal gepaard met deze pijn in het epigastrisch gebied.
Wanneer de epigastralgie aan de linkerkant van de buik ontstaat, kan het een probleem in de darmen zijn.
Ook is een geïrriteerde dikke darm een van de hoofdoorzaken van epigastralgie. In dat geval is het gebruikelijk om pijn te ervaren in de vorm van koliek en winderigheid.
Problemen met de alvleesklier
Acute pancreatitis begint meestal met epigastrische pijn.
Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van dit soort symptomen die in het bovenste deel van de buik ontstaan, vooral als het gepaard gaat met braken of zwellingen.
Wees voorzichtig, het kan een waarschuwing voor een hartprobleem zijn
Deze informatie is zeer belangrijk.
- Een acute myocardinfarct kan epigastralgie veroorzaken, wat betekent dat je pijn voelt in de bovenbuik.
- Dit type symptoom komt ook veel voor bij patiënten met diabetes, vlak vóór ze een hartaanval krijgen.
- De pijn kan plotseling zijn, drukkend en gepaard gaan met braken.
In elk geval, en ook om andere aandoeningen uit te sluiten, kan het nooit kwaad om naar de eerste hulp te gaan om een diagnose te krijgen zodra je ongemak ervaart.
Meer weten?
Pijn op de borst: waar komt het vandaan?
Wat kan ik doen om problemen verbonden met epigastralgie te voorkomen?
Zoals je hebt gezien, is epigastralgie slechts één van de symptomen die geassocieerd worden met een bepaalde soort medische aandoening.
Ongeacht alle verschillende soorten aandoeningen (indigestie, maagzweer, geïrriteerde dikke darm, hartproblemen…) hebben ze een gemeenschappelijk element dat ons kan helpen om de kans dat we aan dit soort ziekten lijden te verminderen.
De factor die zij gemeen hebben is ons dieet. Als we op onze diëten letten, zullen we de kans op lijden aan of verergering van deze aandoeningen verminderen.
Onthoud dus het volgende advies:
- Verminder je consumptie van vetten.
- Kies voor alkalisch voedsel.
- Eet vaker kleinere maaltijden gedurende de dag. Zo raakt het spijsverteringssysteem niet overwerkt.
- Eet vers fruit en groenten, vermijd voedsel met conserveringsmiddelen of voedingsmiddelen die veel chemicaliën bevatten.
- Verminder het gebruik van suiker en zout.
- Wees voorzichtig met geneesmiddelen zoals ibuprofen en andere niet-steroïde ontstekingsremmers.
Lees ook:
Wat je moet weten over ibuprofen
Tot slot, aarzel niet om een arts te raadplegen als je een probleem, pijn of verandering in het spijsverteringssysteem opmerkt.
Preventie en voor jezelf zorgen zijn synoniem aan gezondheid en welzijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Latarjet, Michel (2013). «Músculos, fascias y aponeurosis del abdomen». Anatomía humana. Buenos Aires: Médica Panamericana. p. 1328. ISBN 978-950-06-1369-9.
- Rodríguez-Lago, I., & Cabriada, J. L. (2016). Protocolo diagnóstico de la epigastralgia aguda. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.01.014
- Boscá, A. (2014). Epigastralgia. Medicina Interna.