Eerste hulp bij brandwonden door kokend water
Brandwonden die veroorzaakt worden door kokend water komen erg veel voor.
Je bent in de keuken en je maakt een maaltijd of een lekker kopje thee. Misschien draai je de kraan open en is het water dat hieruit komt veel heter dan je had verwacht. Wat doe je dan?
Vandaag leggen we je uit hoe je dit soort brandwonden zelf kunt behandelen.
Type brandwonden
Voordat je beslist welke behandeling je gaat toepassen op je brandwond, moet je weten dat er drie verschillende gradaties zijn:
Eerste graads
Deze tast de bovenste of oppervlakkige laag van je huid aan. De symptomen zijn roodheid, zwelling en een klein beetje pijn.
Dit gebied vervelt binnen 7 dagen en is weer hersteld binnen twee weken.
Tweede graads
Deze gradatie is ernstiger, omdat de tweede laag van de huid ook verbrand is. Het veroorzaakt blaren en ontstekingen. De pijn is heftiger.
De blaren gaan vanzelf open binnen een week. Het duurt drie weken voordat het compleet geheeld is. Soms wordt de huid een beetje lichter of donkerder na het vormen van een litteken.
Derde graads
Dit is de ernstige verbranding en het is noodzakelijk om hier medische zorg voor te krijgen. De verbranding gaat door alle huidlagen heen en doet extreem veel pijn.
Brandwonden veroorzaakt door kokend water
Dit zijn erg gebruikelijke verbrandingen in huis. Een pan heet water op het fornuis kan veranderen in een groot gevaar of tragedie wanneer er kinderen in de buurt zijn.
Kleine maar ernstige verbrandingen veroorzaakt door kokend water zijn niet ongebruikelijk. Je moet altijd voorzichtig zijn. Kook het water op een gaspit zo ver mogelijk van de rand vandaan.
Wanneer het kokende water op jou spettert of het heeft heel licht contact met de huid, zal dit een klein beetje pijn veroorzaken. Deze pijn trekt waarschijnlijk echter ook gelijk weer weg. Een goede manier om het brandende gevoel te stoppen, is door er koud water over heen te laten stromen.
Je kunt je vinger onder de kraan of in een bak met water houden. Laat de wond in ieder geval vijf minuten koelen.
Als de verbranding een klein beetje ernstiger is, doe dan hetzelfde, maar dan wat langer. Voor tweedegraads brandwonden moet je ten minste vijftien minuten koelen.
De behandeling hangt af van het gebied op het lichaam dat verbrand is. Bijvoorbeeld: je kan het gebied bedekken met een natte doek of wat ijsblokjes in een plastic zakje hierop aanbrengen. Breng ijs nooit direct aan op de huid.
Brandwonden behandelen
Terwijl je de verbranding aan het koelen bent, neem je ook even de tijd om de schade te evalueren.
Als de pijn niet wegtrekt na een aantal minuten en je je realiseert dat het rode gebied groter is geworden of dat er blaren komen, overweeg dan om naar de eerste hulp te gaan. Als de symptomen wegtrekken, kan je verdergaan met de behandeling in je eigen huis.
Neem wat gaas en maak dit vochtig met wat water. Pak het getroffen gebied in en laat het zo dertig minuten tot een uur zitten. Als het nodig is, verwissel dan je kleding. Zorg ervoor dat de verbranding niet in contact komt met schadelijke oppervlakken en besmettingen.
Aloëvera is een van de beste middelen voor oppervlakkige brandwonden. Of de wond nu veroorzaakt is door heet water, olie of de zon. Geen enkel huishouden kan zonder deze plant. Breek een blad horizontaal en haal de gel aan de binnenkant eruit.
De dikke vloeistof die hieruit komt heeft de kracht om je huid te hydrateren. Breng dit aan op de verbranding. Laat het zitten tot het volledig is opgenomen.
Als je wil, kan je de huid inpakken met steriel gaas. Het is echter beter om de wond te laten ademen.
Ernstige brandwonden: wanneer ga je naar het ziekenhuis?
Stel je voor dat er een pan met kokend water over je heen valt. Je kleding zit wellicht vastgeplakt aan je huid. Probeer dit niet zelf te verwijderen. Maak dit gebied nat met koud water en ga direct naar de eerste hulp. De dokters zullen daar voorzichtig en op de juiste manier de kleding van je lichaam verwijderen. Zodoende voorkom je dat je huid nog meer beschadigd raakt.
Als de verbranding een blaar vormt, knijp deze dan niet uit. Dit kan ernstigere verwondingen, littekens en infecties veroorzaken. Pak de wond in gedurende de dag zodat de blaar niet openspringt en laat de blaar drogen aan de lucht gedurende een aantal minuten. Wees echter voorzichtig: als de blaar groot is, ga dan naar de dokter.
Als de blaar erg pijnlijk is en druk veroorzaakt waardoor je het gebied niet normaal meer kan bewegen, kan de dokter een kleine opening maken om de vloeistof eruit te laten. Wees er echter wel zeker van dat alles goed gedesinfecteerd is.
De stappen om brandwonden thuis te behandelen
Behandelingen in je eigen huis zijn alleen geschikt voor kleine oppervlakkige brandwonden. In sommige gevallen ook tweedegraads brandwonden. Voor ernstigere brandwonden moet je altijd naar de dokter gaan.
Nadat je koud water hebt aangebracht, raden we het volgende aan:
- Breng vaseline aan en bedek de brandwond met een steriel gaas.
- Hou het verband de eerste dag erop zonder het te veel te bewegen.
- Neem een pijnstiller (zoals ibuprofen)
- Verschoon het verband en laat het in de ochtend ademen.
- Maak het gaas vochtig voordat je het verwijdert, zodat het niet aan de huid vastplakt.
- Na zeven dagen kan je het schoonmaken en de dode huid verwijderen. Maak gebruik van een vochtig gaasje, maar zet niet te veel kracht. De huid komt er vanzelf af.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Belmonte Torras, J. A., Marín De La Cruz, D., Gornés Benajam, M. B., Gubern Pi, L., & Guinot Madridejos, A. (2004). Quemaduras por agua caliente sanitaria. Anales de Pediatria. https://doi.org/10.1157/13068030
- Local, T. (2014). Tratamiento de las quemaduras. Universidad Computense de Madrid.
- Moliné, J. y S. M. (1999). Primeros auxilios : quemaduras. NTP 524: Primeros Auxilios: Quemaduras.