Een percutane endoscopische gastrostomie

Een percutane endoscopische gastrostomie wordt gebruikt om voedsel rechtstreeks naar de maag van patiënten die niet goed kunnen slikken te sturen.
Een percutane endoscopische gastrostomie

Laatste update: 20 november, 2019

Een percutane endoscopische gastrostomie, ook wel een PEG genoemd, is een voedingssonde die via een chirurgische procedure in de maag is geplaatst.

Deze ingreep omvat het creëren van een kunstmatige externe opening in de maag voor voedingsondersteuning of maagdecompressie. Deze interventie vereist een vorm van niet-invasieve chirurgie die wordt uitgevoerd met behulp van endoscopietechnieken.

Waarom een percutane endoscopische gastrostomie plaatsen?

Het inbrengen van een sonde in de maag zorgt voor het veilig kunnen voeden van mensen die hun voeding niet zelfstandig op de gebruikelijke manier tot zich kunnen nemen vanwege gezondheidsproblemen.

Dit komt veel voor bij mensen met dysfagie. Dit is gebruikelijk bij mensen met een spierziekte zoals ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose). Deze mensen hebben moeite met het kauwen en doorslikken van de voedselbolus. Dit is een balachtig mengsel van voedsel en speeksel dat zich tijdens het kauwen in de mond vormt.

Het probleem treedt ook vaak op bij mensen die een beroerte hebben gehad of een andere vorm van neurologische schade hebben opgelopen.

Laten we een percutane endoscopische gastrostomie eens vergelijken met een voedingssonde. De laatste wordt ingebracht via een neusgat en loopt door de keelholte naar de maag. Er zijn er veel voordelen aan een PEG verbonden ten opzichte van een neussonde.

  • Ten eerste is er een significante vermindering van mogelijke complicaties die kunnen optreden.
  • Bovendien neemt de persoonlijke veiligheid toe door het eerste deel van de spijsvertering te vermijden.
  • Het verbetert ook het psychologische welzijn van een patiënt, omdat een percutane endoscopische gastrostomie veel discreter is. Dit is vooral van belang bij jonge patiënten die zich meestal zorgen maken over de esthetische gevolgen van een voedingssonde via de neus.

Een percutane endoscopische gastrostomie plaatsen

arts

Zoals eerder vermeld, is deze procedure heel eenvoudig. We zullen hieronder de verschillende stappen toelichten.

  • Eerst wordt een intraveneuze oplossing toegediend om een patiënt in de endoscopiekamer te verdoven.
  • Vervolgens zoeken de artsen een geschikte plek op de buik. Dit gebeurt op basis van de resultaten van de endoscopie. Deze plek wordt vervolgens zorgvuldig gedesinfecteerd.
  • Daarna wordt het gebied plaatselijk verdoofd en wordt er een incisie in de buikwand gemaakt. Dit is een kleine snee, ongeveer 1 cm. De beperkte omvang van deze snee is de reden dat het herstel snel verloopt. Tevens is er weinig risico op complicaties.
  • Vervolgens brengen artsen met een endoscoopdraad als gids een angiocath in de maag in. Een angiocath is een soort holle naald die door de maagwand kan doordringen en de binnenkant van het orgaan kan bereiken.
  • Uiteindelijk verwijderen ze de endoscoop door deze uit de mond van de patiënt te halen.
  • Daarna plaatsen ze de buis die door in incisie in de buik naar de maag loopt. Voor extra veiligheid hebben fabrikanten een opblaasbare ballon op het uiteinde aangebracht. Dit is om te voorkomen dat de sonde beweegt. Op deze manier kan men de percutane endoscopische gastrostomie gemakkelijk worden vastmaken en afdekken.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in:
5 nuttige adviezen voor het bezoeken van een ziekenhuis

Wanneer moet een PEG vervangen worden?

Wanneer moet een percutane endoscopische gastrostomie vervangen worden

Het plaatsen van een percutane endoscopische gastrostomie is een redelijk veilige procedure. Er kunnen echter wel complicaties optreden. Dit kan kort na plaatsing gebeuren, maar ook na langere tijd. Soms is het noodzakelijk bij patiënten die langdurige enterale voeding nodig hebben om de PEG te verwijderen.

De meestvoorkomende complicatie van deze procedure is een infectie. Het kan een infectie zijn van het gastrostomiegat in de buikwand. Er zal dan ook een antibioticum worden voorgeschreven om de infectie uit te roeien. Indien men een infectie niet zo snel mogelijk bestrijdt bestaat er een risico op septische shock.

Er kunnen ook problemen met de buis van de sonde zelf ontstaan. In deze gevallen is het noodzakelijk om de percutane endoscopische gastrostomie te verwijderen.

Hoe wordt een percutane endoscopische gastrostomie vervangen?

Het vervangen van een percutane endoscopische gastrostomie vereist zeer nauwkeurig en hygiënisch werken. Het wordt normaal gesproken dan ook alleen gedaan door medisch geschoold personeel.

  • Eerst steriliseert en desinfecteert men het gebied waar men gaat werken. Vervolgens wordt het toevoermechanisme afgekoppeld zodat de buis schoon is voordat men verder gaat.
  • Men controleert daarna of de ballon van de nieuwe PEG correct functioneert. Om dit te controleren wordt gesteriliseerd water in de buis ingebracht om de ballon op te blazen. Als deze correct opzwelt en er geen lekkage optreedt, betekent dit dat alles in orde is en het exemplaar geschikt voor gebruik is.
  • De arts zal het gebied rond het gat in de buikwand van de patiënt zorgvuldig reinigen en ervoor zorgen dat de ballon van de oude PEG leegloopt.
  • Zodra de sonde niet meer werkt en deze losgemaakt is, kan deze verwijdert worden door er met één hand stevig aan te trekken terwijl de andere hand de buik ingedrukt houdt.
  • Vervolgens kan de nieuwe percutane endoscopische gastrostomie door hetzelfde gat in de buikwand worden ingebracht. Idealiter houdt men de buis in een rechte hoek ten opzichte van de buik om het inbrengen gemakkelijker te maken.
  • Dan wordt de ballon opnieuw opgeblazen totdat de nieuwe PEG op zijn plaats zit. De arts zal er voorzichtig aan trekken totdat deze stevig tegen de maagwand aan zit.
  • Ten slotte is het belangrijk dat men aan het einde van deze ingreep het gebied opnieuw desinfecteert om toekomstige infecties in de nieuwe percutane endoscopische gastrostomie te voorkomen.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.