Diagnose, oorzaken en symptomen van astma
De oorsprong van deze aandoening is zeer complex. Het omvat onder andere irritatie, ontsteking, intermitterende obstructies en overgevoelige bronchiën. Ook kan er sprake zijn van een verhoogde samentrekkende respons van de luchtwegen. In dit artikel zullen we daarom dieper ingaan op de diagnose, oorzaken en symptomen van astma.
Er zijn een groot aantal patiënten met astma die milde of sporadische symptomen hebben. Sommigen hebben echter meer ernstige complicaties die bekend staan als ‘astma-aanvallen’. Die veroorzaken meer ongemak en duren langer. Als gevolg hiervan wordt het ademen moeilijker.
Wie heeft last van astma?
Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben ongeveer 235 miljoen mensen astma. Dit staat gelijk aan ongeveer 5% van de wereldbevolking. Ongeacht de mate van ontwikkeling in een land, is het belangrijk erop te wijzen dat 80% van de astma-gerelateerde sterfgevallen plaatsvindt in landen met een slechte gezondheidszorg.
Astma is in alle landen aanwezig en het kan mensen van alle leeftijden treffen. Maar het komt vaker voor bij kinderen. Tijdens deze levensfase worden gevallen van astma meestal geassocieerd met allergieën.
Je weet nu welke doelgroepen er worden getroffen door astma. Hieronder vertellen we je wat meer over de diagnose, de oorzaken en symptomen van astma.
Oorzaken en symptomen van astma
Oorzaken van astma
De oorsprong van astma is nooit vastgesteld. Het is echter belangrijk om onderscheid te maken tussen etiologische factoren (zoals genetica) en andere factoren die de ziekte zelf misschien niet veroorzaken. Deze factoren zijn wel verantwoordelijk voor problemen bij bepaalde mensen.
Etiologische factoren
- Genetica: een familiegeschiedenis van astma en / of allergieën gerelateerd aan moeilijkheden met de ademhaling.
- Blootstelling aan allergenen: stoffen die allergieën en luchtwegklachten veroorzaken. De belangrijkste zijn:
- Microscopische schimmels (een product van vocht)
- Schubben, vacht en huidschilfers van huisdieren
- Kledingstof (zoals wol)
- Roken
- Zaagsel
- Mijten
- Stof
- Stuifmeel
Triggers
Naast de oorzaken en symptomen van astma, zijn er ook enkele factoren die in verband worden gebracht met het optreden van symptomen van astma. Dit zijn meestal omgevingsfactoren zoals:
- Virale infecties
- Tabaksrook
- Coeliakie of een gluten intolerantie
- Verontreinigde omgeving en slechte luchtkwaliteit
- Plotselinge veranderingen in de weersomstandigheden (intense kou, vochtigheid of sneeuw)
- Langdurig gebruik van bepaalde antibiotica en medicijnen
Symptomen van astma
Symptomen kunnen zich op een milde of chronische manier manifesteren, afhankelijk van de patiënt. Ze zijn bijna altijd afhankelijk van de kracht van je immuunsysteem. Ze manifesteren zich volgens het type astma dat je hebt en de ernst ervan. Over het algemeen zal de patiënt de volgende problemen ervaren:
- Hoesten: dit is meestal een irritante hoest met weinig slijm, soms helemaal droog.
- Moeilijkheden met ademhalen: dit gebeurt meestal wanneer je je inspant of jezelf fysiek uitput. In ernstige gevallen kunnen ademhalingsproblemen ook tijdens het spreken en zelfs in rust verschijnen.
- Fluitje in de borst: deze geluiden worden geproduceerd door het passeren van lucht door nauwe luchtwegen. Het wordt gemakkelijker gedetecteerd door een stethoscoop.
Andere symptomen kunnen zijn:
- Gevoel van vermoeidheid.
- Pijn en irritatie in de keel.
- Druk op de borst.
- Daarnaast kan er sprake zijn van een onregelmatige ademhaling (langzamer of sneller dan normaal).
- Verstopte neus (dik slijm, moeilijk te verwijderen) en niezen.
- Moeite met wandelen of praten omdat het moeilijk is om te ademen (een zeer ernstig symptoom).
We raden je aan om te lezen: 5 ademhalingstechnieken tegen slapeloosheid: ze werken geweldig
De diagnose van astma
De oorzaken en symptomen van astma hebben we nu besproken en we willen graag iets vertellen over het stellen van de diagnose van astma. De diagnose van deze ziekte begint met een evaluatie van je medische geschiedenis, familiegeschiedenis en andere mogelijke oorzaken of risicofactoren. Als een patiënt al is gediagnosticeerd, zullen eerdere aanvallen worden geëvalueerd. Veel gevallen hebben betrekking op allergieën. Dus als een patiënt rhinitis of eczeem heeft, kan dit ertoe leiden dat een arts astma vermoedt. Bovendien kan de arts een van de volgende tests doen om een diagnose verder te stellen:
- Allergietests
- Bloedtesten
- Longfunctietesten
- Röntgenfoto’s van de borst en de sinussen
- Bloedgassen test (wanneer astma-aanvallen ernstig zijn)
Behandeling
Helaas is astma een ziekte die niet te genezen is. Maar er zijn wel bepaalde behandelingen om het onder controle te houden. Het doel van de behandelingen is om zowel de ernst van je aandoening als de terugkeer van symptomen te verminderen.
Behandelingsdoelen omvatten:
- Voorkomen en verlichten van chronische symptomen, zoals hoesten en moeilijk ademhalen.
- Het behouden van een goede longfunctie.
- Het verminderen van de behoefte om noodmedicatie te gebruiken voor verlichting.
- Vermijden van chronische astma-aanvallen.
Medische behandelingen omvat het voorschrijven van medicatie zoals:
- Ontstekingsremmers: corticosteroïden worden meestal voorgeschreven (bijvoorbeeld beclomethason, budesonide, fluticason).
- Bronchodilators: bèta-2-agonisten (onder andere salbutamol, terbutaline, salmeterol en formeterol, anticholinergieën (ipratropiumbromide) en methylxanthines.
- Antihistaminica: hoewel deze de ziekte niet onder controle houden, maar ze zijn nuttig voor het verminderen van allergische symptomen.
Het is ook belangrijk om een actieplan te hebben met de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Neem eerst je medicatie correct, op het juiste moment en volgens medisch advies.
- Zoek dan medische noodhulp indien nodig.
- Weet ook hoe goed je ziekte onder controle is.
- En vermijd daarnaast omgevingsinvloeden.
- Ten slotte, weet hoe je voor jezelf moet zorgen tijdens het sporten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- McGeachie, M. J., Croteau-Chonka, D. C., & Weiss, S. T. (2017). Asthma. In Genomic and Precision Medicine: Primary Care: Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-800685-6.00013-8
- Global Initiative For Asthma. (2015). Pocket Guide for Asthma Management and Prevention. Global Initative for Asthma. https://doi.org/10.3346/jkms.2008.23.5.772
- Lambrecht, B. N., & Hammad, H. (2015). The immunology of asthma. Nature Immunology. https://doi.org/10.1038/ni.3049