Diabetes en slaapproblemen: een veelvoorkomende combinatie
Wist je dat schommelingen in je bloedsuikerspiegel de oorzaak kunnen zijn van slaapproblemen en een gebrek aan rust? Diabetes en slaapproblemen zijn namelijk aan elkaar gerelateerd.
Dit is zonder twijfel een probleem waar niet veel over wordt gesproken. Toch treft het een groot deel van de mensen die aan diabetes lijden.
Slaapproblemen doen zich vaak voor bij mensen met diabetes type 2 en manifesteren zich meestal op verschillende manieren.
Deze problemen kunnen variëren van de klassieke rusteloze benen tot slaapapneu of de toegenomen drang om rond deze tijd naar de wc te gaan.
Al deze factoren leiden tot een slechte nachtrust en vermoeidheid overdag en zorgen er zelfs voor dat de symptomen van diabetes erger worden.
Het is daarom noodzakelijk om rekening te houden met dit soort problemen en symptomen zodat je ze kunt bespreken met je dokter. In werkelijkheid kan het een stuk eenvoudiger zijn om dit soort nachtelijke problemen te behandelen dan je misschien denkt.
Hieronder delen we alle nodige informatie
Diabetes en slaapproblemen: wat is het verband?
Zoals je waarschijnlijk wel weet, is diabetes een ziekte waarbij het lichaam moeite heeft om zelf de juiste hoeveelheden insuline te produceren.
Dit resulteert in glucosespieken die zonder twijfel zeer gevaarlijk zijn.
Bij diabetes type 1 is het de alvleesklier die geen insuline kan aanmaken. In het geval diabetes type 2 is het echter zo dat ons lichaam wel insuline kan aanmaken maar niet de juiste hoeveelheden.
Het is interessant dat slaapproblemen zich vaker voordoen bij mensen met diabetes type 2, met name als gevolg van deze schommelingen in de bloedsuikerspiegel.
Laten we eens kijken welke problemen zich het meeste voordoen en waar ze door worden veroorzaakt.
‘s Nachts vaak moeten plassen
Diabetes en slaapproblemen zijn op verschillende manieren met elkaar verbonden. Het slaapprobleem dat we echter het vaakst zien in relatie tot diabetes, is de drang om gedurende de nacht twee tot drie keer op te staan om te plassen of om water te drinken.
Een hoge bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat de drang om naar de wc te gaan groter wordt.
Wanneer er sprake is van een verhoogde bloedsuikerspiegel in ons lichaam, dan wordt er meestal meer water uit onze lichaamsweefsels getrokken. Dit zorgt ervoor dat we sneller het gevoel hebben uitgedroogd te zijn, waardoor we dus ook meer drinken.
Als we ‘s nachts één of twee glazen water drinken, dan zullen we logischerwijs ook vaker moeten plassen. Het is een vicieuze cirkel!
Daarnaast kunnen we ook niet vergeten dat een lage bloedsuikerspiegel gepaard gaat met malaise, duizeligheid en zweten. Dit heeft natuurlijk ook een negatieve invloed op onze nachtrust.
Slaapapneu
Slaapapneu komt doorgaans vaak voor bij mensen met diabetes.
De oorzaak van dit probleem kan echter gevonden worden in problemen met het gewicht. Het komt vaak voor dat mensen met diabetes type 2 tevens lijden aan obesitas.
Dit zorgt ervoor dat er meer druk op de borst komt te staan en de luchtwegen gedurende de nacht belemmerd worden, waardoor het lastiger wordt om te ademen.
Snurken is niet altijd ongevaarlijk. Het is belangrijk om dit goed te onthouden. Diabetes en slaapproblemen zijn aan elkaar verbonden en daarom moeten we onthouden dat iedereen die ‘s nachts snurkt ernstige gezondheidsproblemen kan hebben.
Vergeet niet dat slaapapneu inhoudt dat iemand gedurende korte periodes niet ademt. Wanneer iemand veel snurkt, is er dan ook sprake van een lagere concentratie zuurstof in het bloed.
Rustelozebenensyndroom
Het is heel goed mogelijk dat je het moeilijk vindt om het verband te zien tussen rusteloze benen syndroom en diabetes. Toch zijn de twee nauwer met elkaar verbonden dan je misschien denkt.
Voor dit probleem bestaan er verschillende mogelijke oorzaken, waaronder ijzertekort, hoge bloedsuikerspiegel in het bloed en nierproblemen.
Als je daarnaast ook een roker bent, dan neemt de kans op rustelozebenensyndroom alleen maar toe.
Het is dan ook van essentieel belang om regelmatig op controle te gaan bij je dokter.
Soms kan een veelvoorkomend probleem als bloedarmoede er al voor zorgen dat je problemen met diabetes erger worden door dit syndroom te ontwikkelen.
Hoe je kunt zorgen voor een betere nachtrust als je lijdt aan diabetes type 2
Verbeter je slaapgewoonten en nachtrust met behulp van deze eenvoudige richtlijnen.
Je dieet
- Om de kwaliteit van je nachtrust te verbeteren en te voorkomen dat je ‘s nachts voortdurend naar de wc moet is het een goed idee om voor je gaat slapen minder te drinken.
- Vermijd stimulerende dranken zoals cafeïnehoudende dranken, bepaalde shakes of infusies.
Een beetje lichaamsbeweging in de middag
- Regelmatige lichaamsbeweging kan zeer goed zijn om de kwaliteit van je nachtrust te verbeteren.
Vermijd elektronische apparaten
- Het zou verstandig zijn om vanaf twee uur voordat je naar bed gaat geen mobiele telefoons, laptops, tablets enz. meer te gebruiken.
- Deze apparaten overbelasten namelijk je hersenen en beïnvloeden de kwaliteit van je slaap.
Zeg ja tegen schema’s
Het is noodzakelijk om je altijd zoveel mogelijk aan dezelfde schema’s te houden: eet dagelijks op dezelfde momenten, ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed enz.
Deze schema’s en routines stellen je in staat om je circadiaan ritme beter in te stellen. Daardoor kun je je gezondheid en nachtrust merkbaar verbeteren.
Ga regelmatig op controle
Omdat diabetes en slaapproblemen nauw aan elkaar verbonden zijn kan het geen kwaad om te onthouden hoe belangrijk het is om altijd een arts te raadplegen als je zit met een vraag, probleem of symptoom dat je ervaart.
Vergeet daarnaast ook niet om de voortgang van je diabetes en je gewicht in de gaten te laten houden. Ook is het belangrijk om jezelf te laten controleren op mogelijke voedingstekorten, de gezondheid van je hart enz.
Al deze factoren houden ook verband met je nachtrust, probeer dus je kwaliteit van leven te verbeteren. Zorg goed voor jezelf zodat diabetes je kwaliteit van leven niet negatief kan beïnvloeden. Het is het waard!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Depner, C. M., Stothard, E. R., & Wright, K. P. (2014). Metabolic consequences of sleep and circadian disorders. Current Diabetes Reports. https://doi.org/10.1007/s11892-014-0507-z
- Sehgal, A., & Mignot, E. (2011). Genetics of sleep and sleep disorders. Cell. https://doi.org/10.1016/j.cell.2011.07.004
- Vgontzas, A. N., Liao, D., Pejovic, S., Calhoun, S., Karataraki, M., & Bixler, E. O. (2009). Insomnia with objective short sleep duration is associated with type 2 diabetes: A population-based study. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/dc09-0284
- Ban, H. J., Kim, S. C., Seo, J., Kang, H. B., & Choi, J. K. (2011). Genetic and Metabolic Characterization of Insomnia. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0018455