De voor- en nadelen van het geven van een speen
Veel moeders vragen zich af of het een goed idee is hun kind de speen te geven als ze even alleen worden gelaten. In dit artikel geven wij je de voor- en nadelen van het gebruik van een speen.
De zuigreflex ontwikkelt zich als de baby zich nog in de baarmoeder bevindt. Onderzoek heeft aangetoond dat deze zuigreflex de baby een gevoel van vrede en rust geeft. Het zogen stimuleert bovendien de productie van moedermelk in de borsten en reguleert de hoeveelheid die nodig is.
De voordelen van het geven van een speen aan je kind
- Het geven van de fles en speen kan een zegen zijn voor moeders die last hebben van huidproblemen of andere ongemakken die het geven van borstvoeding tot een marteling maken.
- Sommige ouders gebruiken een speen om hun kinderen rustig te krijgen. Dit gebeurt vooral bij nieuwe ouders die hun kinderen niet kunnen laten stoppen met huilen. Heeft je kind te weinig slaap gehad dan kan de speen hen helpen te ontspannen en in slaap te vallen.
- Als je kind een medisch onderzoek of een vaccinatie moet ondergaan dan kan het geven van een speen afleiding en comfort bieden. Dit komt omdat de zuigreflex en doet denken aan de warmte van je borst.
- Bepaalde onderzoeken leggen een verbinding tussen spenen en een verlaagd risico op wiegendood. Dit is echter nog niet doorslaggevend bewezen.
- Als je met het vliegtuig reist met je kind kan de speen hen helpen om te gaan met veranderingen in de luchtdruk. Zuigelingen kunnen namelijk nog niet zelf hun oren laten ploppen zoals wij volwassenen dat kunnen.
- Sommige baby’s willen continu zuigen. Het geven van de borst is dan echt niet genoeg. Misschien voelen ze zich vol, willen ze de borst niet meer maar blijven ze wel aan je handen of vingers zuigen. In dit geval brengt de speen zeker uitkomst.
Ook interessant:
Hoe leer je jouw baby de nacht door te slapen?
De nadelen van het geven van een speen aan je kind
Spenen worden niet aangeraden voor zuigelingen onder de drie maanden. Gebruik je er één voor deze leeftijd dan heeft dat mogelijk een negatieve invloed op je vermogen om moedermelk te produceren. Dit komt omdat ze niet zoveel aan je borsten zullen zuigen.
- Een speen kan je kind ook afhankelijk maken. Dit is met name als je de speen gebruikt om ze te helpen in slaap te vallen, of als vervanging voor als je er niet bent.
- Er zijn bronnen die zeggen dat er ook een verband is tussen het gebruik van een speen en het ontstaan van een neusafwijking of oorontsteking.
- Als je baby niet stopt met de zuigreflex rond de 6 maanden, dan kunnen zich gebitsproblemen ontwikkelen.
Aspecten om te overwegen
Heb je besloten je kind de speen te geven? Let dan op de volgende dingen:
- Wacht met het geven van een speen tot je genoeg moedermelk produceert. Zorg er ook voor dat de speen zeer schoon is voor je deze aan je kindje geeft. Zo voorkom je dat ze blootgesteld raken aan infecties.
- Vervang de speen regelmatig. Zorg ervoor dat ze niet versleten of kapot zijn. Je kind kan zich immers verslikken in een klein, afgebroken deeltje.
- Ga op zoek naar alternatieven voordat je jouw kind de speen geeft. Probeer ze eens vast te houden of een liedje voor ze te zingen om je kindje te kalmeren.
- Laat je kind niet de hele dag met een speen achter. Geef ze daarom eerst een ratelaar of laat ze een tijdje met hun handen spelen voor je ze de speen geeft.
Het is belangrijk om je kinds emotionele welzijn in gedachten te houden. Het gebruik van een speen zou ter aanvulling moeten dienen op daadwerkelijk fysiek contact, niet ter vervanging.
Onze laatste tips
Toon daarom je liefde en affectie met je gehele lichaam, knuffel ze en kijk ze in hun ogen, net zoals wanneer je ze aan het voeden bent. Gebruik de speen niet zodat ze hun mond houden of om ze stil te krijgen.
Je baby moet immers experimenteren met zijn handen en mond, gorgelen, praten en zelfs zingen. Als hun mond altijd bezig is met de zuigreflex, dan zullen ze hun stemgebruik nooit kunnen uitproberen.
Sommige kinderen hebben jarenlang behoefte aan de speen, met name als deze aan hen is gegeven als vervanging voor het persoonlijk troosten. In deze gevallen moet je geduld tonen en wachten tot ze zelf de speen links laten liggen. Immers, zij hebben er niet voor gekozen, jij hebt de speen aan ze gegeven.
Jouw taak is voor ze te zorgen en te garanderen dat hun eigen tempo gerespecteerd wordt, op basis van hun persoonlijke behoefte en omstandigheden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Asociación Española de Pediatría. Uso del chupete y lactancia materna. 2011. Disponible en: https://www.aeped.es/comite-lactancia-materna/documentos/uso-chupete-y-lactancia-materna
- Álvarez Hernández, C., Barcia Varas, J., Pavez Gallegos, N., & Zúñiga Delgado, C. (2015). Descripción de reflejos orofaciales, succión nutritiva y no nutritiva en lactantes prematuros extremos de 3 y 6 meses de edad corregida. http://repositorio.uchile.cl/bitstream/handle/2250/138230/Álvarez%20Barcia%20Pavez%20Zúñiga.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Diaz Coronado, V. N. (2018). EFICACIA DEL USO DEL CHUPETE EN LA DISMINUCIÓN DE LA MUERTE SÚBITA EN LACTANTES. http://repositorio.uwiener.edu.pe/bitstream/handle/123456789/2026/ESPECIALIDAD%20-%20Diaz%20Coronado%2c%20Vilma%20Nerida.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Asociación Española de Pediatría. (n.d.). Chupere. https://enfamilia.aeped.es/edades-etapas/chupete
- Varas, V. F., & Gil, B. G. (2012, December). Hábito de succión del chupete y alteraciones dentarias asociadas. Importancia del diagnóstico precoz. In Anales de Pediatría (Vol. 77, No. 6, pp. 374-380). Elsevier Doyma. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwir6Ijqxv_rAhUF2uAKHd25C2MQFjACegQIBRAB&url=https%3A%2F%2Fwww.analesdepediatria.org%2Findex.php%3Fp%3Drevista%26tipo%3Dpdf-simple%26pii%3DS1695403312001518&usg=AOvVaw34bQh3N6vKYwbb2nh6idzq
- Sánchez, L. M., González, E. D., Florensa, S. G. T., & Marti, J. G. (2000, January). Uso del chupete: beneficios y riesgos. In Anales de Pediatría (Vol. 53, No. 6, pp. 580-585). Elsevier Doyma. https://www.analesdepediatria.org/es-pdf-S1695403300775023