Wat zegt de kleur van je menstruatiebloed over je gezondheid?
De kleur van menstruatiebloed is een indicator voor je gezondheidstoestand. Dit komt doordat menstruatiebloed bestaat uit lichaamsafval zoals:
- lipiden
- eiwitten
- water
- dode cellen van het baarmoederslijmvlies
- afvalstoffen
Kortom, menstruatiebloed bevat al het afval dat voorkomt uit de levensstijl van een vrouw. Factoren die hierin een rol spelen zijn bijvoorbeeld haar eetpatroon, dagelijkse activiteiten en de producten die ze gebruikt.
Ongesteld zijn kan zo’n alledaags ding worden dat je misschien helemaal niet aan deze details denkt. Het is echter toch belangrijk om de kleur van je menstruatie af en toe te bestuderen.
Er zijn 3 belangrijke aspecten die je niet zou mogen negeren:
- de hoeveelheid bloed
- de consistentie
- de kleur
Wat is normaal? Hoe weet je dat je je nergens zorgen over hoeft te maken? Moet je al deze dingen echt maandelijks controleren? Lees verder, want wij vertellen je er in dit artikel meer over de kleur van je menstruatiebloed en de betekenis.
De hoeveelheid bloed
Sommige menstruaties zijn erg licht, terwijl andere menstruaties heel zwaar zijn. Dit is volkomen normaal, zolang het regelmatig is. Plotselinge veranderingen zijn een reden voor extra oplettendheid.
Consistentie
Bij het afscheiden van menstruatiebloed raakt je lichaam opgeslagen energie kwijt. Als je bezig bent met vermoeiende activiteiten, zal het bloed vloeibaarder zijn. Stress daarentegen zou kunnen resulteren in stolsels.
De kleur van je menstruatiebloed
Over het algemeen heeft dit te maken met je lever. De kleur zal veranderen als deze niet goed gehydrateerd is, of bij hogere temperaturen.
Een roze-achtige kleur
Dit type bloedverlies duurt vaak langer dan twee dagen. Als je dit regelmatig ervaart, kan dit een teken zijn van zwakte en een verlaagd immuunsysteem.
Let op: als de kleur van het bloed plotseling en tijdelijk een roze-achtige kleur heeft en dan weer normaal wordt, is dit mogelijk een teken van een vroege zwangerschap. Het kan ook een teken zijn van hormonale veranderingen of een infectie.
Een helderrode kleur
Menstruatiebloed met een felrode kleur is niet lang geleden uit de baarmoeder gekomen en is dus vers. Het heeft een lichte consistentie en is heel normaal. Je hebt niets om je zorgen over te maken.
Donkerrood
Menstruatiebloed met een donkerrode, bijna paarsachtige tint en een vastere structuur, betekent dat het gaat om oud afval. Om de een of andere reden is het bloed dan langer in de baarmoeder gebleven en heeft het een donkerdere kleur gekregen. Het kan zijn dat je lichaam aan het begin van een nieuwe menstruatie nog bloed afscheidt van je vorige cyclus.
Donkerbruin
Deze kleur vaginale afscheiding is volkomen normaal aan het eind van je menstruatie. Er zal weinig bloed meer vloeien. Dit bestaat uit het laatste residu. Over het algemeen is dit het baarmoederslijmvlies vermengd met bijna opgedroogd bloed dat het lichaam kwijt moet, voor herstel en vernieuwing.
Oranje
Het kan gebeuren dat bloed in de baarmoederhals zich vermengt met menstruatiebloed. Dit betekent dat je een gemengde vloeistof ziet met een oranje en rode kleur. Als de oranje kleur overheerst, is het een goed idee om een huisarts of gynaecoloog te bezoeken. Er is dan namelijk mogelijk sprake van een infectie.
Tips voor een gezonde cyclus
- Zorg dat je elke nacht voldoende slaapt. Het is belangrijk om goed uit te rusten en zo je afweersysteem te versterken, de spijsvertering te verbeteren en een goede hartfunctie te behouden.
- Doe aan lichaamsbeweging. Ga naar buiten, want frisse lucht zorgt voor een vermindering van stress en angst. Bovendien zorgt een goede training buiten of in de sportschool ervoor dat je lichaam endorfines aanmaakt, die pijn verzachten en je ook nog eens een goed gevoel geven.
- Drink ten minste 6-8 glazen water per dag en let ook op wat je eet.
Plotselinge veranderingen in je eetpatroon kunnen namelijk je emotionele en fysieke toestand veranderen.
- We raden je aan om voedingsmiddelen met veel tryptofaan te consumeren, zoals granen, brood en rijst. Deze helpen allemaal bij de serotonineproductie. Ze zullen ook je humeur verbeteren.
- Vermijd vet voedsel. Junkfood en de menstruatie gaan niet goed samen. Junkfood kan een trigger zijn voor constipatie en zorgt voor een vermindering in oestrogeen.
- Het loont de moeite om wat hete theeën te proberen voor een betere bloedcirculatie en een vermindering van pijn en ontstekingen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Critchley HOD, Babayev E, Bulun SE, Clark S, Garcia-Grau I, Gregersen PK, Kilcoyne A, Kim JJ, Lavender M, Marsh EE, Matteson KA, Maybin JA, Metz CN, Moreno I, Silk K, Sommer M, Simon C, Tariyal R, Taylor HS, Wagner GP, Griffith LG. Menstruation: science and society. Am J Obstet Gynecol. 2020 Nov;223(5):624-664.
- Dasharathy SS, Mumford SL, Pollack AZ, Perkins NJ, Mattison DR, Wactawski-Wende J, Schisterman EF. Menstrual bleeding patterns among regularly menstruating women. Am J Epidemiol. 2012 Mar 15;175(6):536-45.
- The morphology of normal menstrual blood and its diagnostic value. Geist, Samuel H. American Journal of Obstetrics & Gynecology. Vol 18, Issue 3, 321- 332.
- Various authors. Menstrual blood closely resembles the uterine inmune microenvironment and is clearly distinct from peripheral blood. Human Reproduction, 2014. Vol. 29, Nº 2: 303 – 314. [Online].