De gevaren voor een gezonde relatie

Er bestaan veel verkeerde overtuigingen over de liefde, en die overtuigingen kunnen uiteindelijk zorgen voor een verslechtering van een relatie. Om je relatie gezond te houden, dien je rekening te houden met een aantal factoren, en de oorzaken aan te pakken die je relatie kunnen beschadigen. 
De gevaren voor een gezonde relatie

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat een gezonde relatie verslechtert en soms zelfs beëindigt. Ben je je echter bewust van die factoren, dan kun je de situatie op een verstandige manier oplossen.

Je voorkomt daarmee dat de dingen verergeren en jullie relatie uiteindelijk beschadigd raakt. Lees verder voor de mogelijke gevaren die jullie relatie in de weg kunnen staan.

In dit artikel ontdek je 5 redenen waarom een romantische relatie kan verslechteren, en geven we je advies hoe je de situatie kunt oplossen. In sommige gevallen is het echter beter om de relatie vroegtijdig te beëindigen, omdat de kans op een onplezierig einde anders steeds groter wordt.

De gevaren voor een gezonde relatie

Leugens

Leugens zijn een gevaar voor relaties

Liegen in een gezonde relatie is een van de voornaamste redenen waarom het tussen jullie verkeerd kan gaan. Geen enkele relatie, of het nu gaat om een liefdesrelatie, een vriendschap of een familierelatie, is vol te houden als die gebaseerd is op bedrog. Het zorgt namelijk voor wantrouwen, jaloezie en onzekerheid bij de ander.

We hebben het niet over ontrouw, maar over andere zaken die net zo belangrijk zijn, zoals niet vertellen wat je echt denkt. Durf open te zijn: de ander is immers je partner met wie je intiem bent. 

Vaak liegen we omdat we nu eenmaal hebben geleerd dat we zo met anderen omgaan. In andere gevallen gaat het om persoonlijke onzekerheden die we niet willen uiten.

In beide gevallen is het nodig om kritisch naar jezelf te kijken en het probleem aan te pakken. Zo voorkom je dat je relatie niet verder verslechterd.

Seksuele tekortkoming

Pas op voor mensen die zeggen: ‘Seks is niet het belangrijkste in een relatie.’ Het klopt inderdaad dat het niet alleen om seks gaat binnen een romantische relatie, maar het is wel degelijk een belangrijk onderdeel.

Als het verwaarloosd wordt dan kan dat ruzies, spanningen, ontevredenheid en zelfs wrok teweegbrengen. Niemand vindt het fijn om seksueel iets tekort te komen. Je krijgt er een slecht humeur van.

Hoe kun je het oplossen? Praat met je partner, probeer samen nieuwe dingen uit. Doe in elk geval je best om het probleem op te lossen.

Niets doen, kwaad worden, of niet met elkaar communiceren is niet de oplossing. Het maakt alles vaak juist erger. Een (seks-)therapeut kan wellicht hulp bieden. Laat in elk geval je schaamte varen.

De familie

Familie gevaar voor relatie

Families kunnen zorgen voor conflicten. Er zijn ouders die bijvoorbeeld:

  • constant bellen
  • langskomen zonder aankondiging
  • het leven van jullie als stel proberen te organiseren

Dit soort ouders haalt alle autonomie van het koppel weg. Dat kan grote gevolgen hebben voor de relatie. De beste manier om dit op te lossen, is door te praten met je partner en samen jullie grenzen te bepalen.

Die grenzen zijn nodig, zeker bij bepaalde families. Grenzen stellen is niet slecht, maar juist heel goed – voor iedereen. Als een stel geen grenzen aangeeft bij hun families, dan is dat vaak de reden voor een verslechtering van de relatie.

Onzekerheden

Als je ervaring hebt met ontrouw of als je altijd al last hebt gehad van bepaalde onzekerheden, dan kun je overmatig jaloers worden of je partner gaan controleren.

Dit is niet goed! Je kunt de ander daarmee verstikken, waardoor hij niet meer vrij is in zijn doen en laten. Uiteindelijk zal het de relatie ondermijnen. Vergeet niet dat elk persoon recht heeft op zijn eigen ruimte!

Onzekerheden kunnen niet alleen worden aangepakt met relatietherapie, maar ook met individuele therapie: het gaat immers om een persoonlijk probleem. 

Na verloop van tijd zal het gedag van een persoon die heel onzeker, jaloers en bezitterig is, ervoor zorgen dat de relatie verslechterd. Helaas eindigt dit vaak niet op een prettige manier.

Misschien ook interessant:
Gewoonten voor een gelukkige relatie

Gezamenlijke doelen

Helaas: liefde kan niet alles overwinnen. Als jij in je leven een ander pad wilt volgen dan je partner, dan is het vaak beter om niet samen verder te gaan. Jullie hebben geen gemeenschappelijk levensdoel.

Een gemeenschappelijk levensdoel kan bijvoorbeeld gaan over:

  • willen jullie wel of geen kinderen
  • wel of niet in een ander land gaan wonen
  • wel of niet gaan werken in een ander land?

Wil jij bijvoorbeeld wel kinderen, maar je partner niet? Ga er dan niet van uit dat hij wel van gedachten zal veranderen. Hetzelfde geldt als jij graag in Australië wilt gaan wonen, maar je partner niet naar een ander land wil verhuizen.

Je kunt je levensdoelen niet terzijde schuiven, noch kan de ander zijn doelen laten varen voor jou. In dit soort gevallen zullen jullie paden zich meestal helaas moeten scheiden. Eén van de gevaren voor een gezonde relatie is namelijk wachten totdat de ander gaat veranderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bolaños, I. (1998). Conflicto familiar y ruptura matrimonial: aspectos psicosociales. Psicología Jurídica de La Familia, 43–76.
  • García, F & Ilabaca, D. (2013). Ruptura de pareja, afrontamiento y bienestar psicológico en adultos jóvenes. Ajayu11(2), 157–172. Retrieved from http://www.ucb.edu.bo/publicaciones/ajayu/v11n2/v11n2a03.pdf
  • (2007). La vida en pareja: un asunto a negociar. Enseñanza e Investigación En Psicología12(2), 385–396.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.