De ABCDE-test voor huidkanker, wat houdt dit in?

De ABCDE-test is een diagnostische test om erachter te komen of een moedervlek of ander vlekje op je huid een melanoom is. Raadpleeg bij twijfel altijd je arts.
De ABCDE-test voor huidkanker, wat houdt dit in?
Alejandro Duarte

Beoordeeld en goedgekeurd door de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

De ABCDE-test voor huidkanker is een techniek die door dermatologen wordt gebruikt om moedervlekken en huidafwijkingen te analyseren die kanker zouden kunnen veroorzaken.

Volgens een onderzoek van het Nationaal Kanker Instituut in de Verenigde Staten is huidkanker de derde meestvoorkomende vorm van kanker. Dezelfde studie geeft aan dat deze ziekte vooral mensen met een lichte huid treft. Ook zegt het instituut dat in meer dan 90% van de gevallen directe ultraviolette straling er verantwoordelijk voor is.

Dat gezegd hebbende, preventieve gewoonten zoals zelfcontrole en jaarlijkse controles spelen een zeer belangrijke rol in de strijd tegen dit soort kanker. De studie geeft ook aan dat 90% van de vroeg ontdekte gevallen van huidkanker kan worden genezen.

De ABCDE-test is daarom een belangrijk diagnostisch hulpmiddel. De volgende woorden worden voor de verschillende stappen van deze test gebruikt:

  • Asymetrie (assymetrisch)
  • Border (begrenzing)
  • Color (kleur)
  • Diameter (diameter)
  • Evolution (evolutie)

Met dit systeem kunnen artsen moedervlekken onderscheiden van onschadelijke plekjes en proberen te voorkomen wat een van de meest agressieve en gevaarlijke soorten huidkanker is: melanoom.

De ABCDE-test voor huidkanker: waar moet je op letten bij een moedervlek?

waar moet je op letten bij een moedervlek

Bepaalde moedervlekken hebben meer kans om kanker te worden dan andere. Dit kan gebeuren met die moedervlekken die je altijd al hebt gehad en ook met nieuw gevormde moedervlekken. Deze laatste hebben echter een grotere kans om melanoom te worden.

Een vroege diagnose van huidkanker helpt de anders vroege sterfgevallen te voorkomen.

Als je niet weet of een moedervlek goedaardig of misschien wel kanker is, kun je een idee krijgen door de ABCDE-test te leren. We zullen hieronder uitleggen wat deze test inhoudt.

A voor Asymmetry (asymmetrisch)

De eerste letter vertelt ons dat we moeten kijken naar de vorm van de moedervlekken.

  • Degenen die ongevaarlijk zijn zijn namelijk meestal rond en symmetrisch. Dat wil zeggen, als je ze zou kunnen dubbelvouwen, zouden beide helften elkaar overlappen.
  • Daartegenover zijn melanomen vaak asymmetrisch en hebben geen specifieke vorm.

B voor Border (begrenzing)

Een moedervlek met afwijkende begrenzing

Het tweede waar je op moet letten, is hoe regelmatig de randen van een moedervlek zijn. Dit kenmerk kan namelijk een andere aanwijzing zijn om te weten of het om melanoom gaat.

Wanneer de randen van een moedervlek onregelmatig zijn of gekartelde, scherpe, golvende, slecht-gedefinieerde begrenzingen hebben, dan is de moedervlek hoogstwaarschijnlijk kankerachtig.

C voor Color (kleur)

Onschadelijke moedervlekken vertonen dezelfde tint in hun gepigmenteerde gebied. Als je echter een vlek vindt met een verscheidenheid aan kleuren van het ene gebied naar het andere (bruin of zwart, soms zelfs wit, rood of blauwachtig), dan is de kans groot dat het om een melanoom gaat.

D voor Diameter

Iets anders om aan te denken is de grootte van de moedervlek. Als de diameter (de afstand van het ene uiteinde van de moedervlek tot het andere) ongeveer een halve centimeter of meer is, kan de moedervlek melanoom zijn. Goedaardige of onschadelijke moedervlekken zijn meestal klein.

Een goed meetinstrument voor het meten van moedervlekken zijn de gummetjes die aan het uiteinde van potloden zitten. Deze gummetjes zijn meestal ongeveer een halve centimeter, dus dit geeft je een goed beeld.

E voor Evolutie

Tot slot moet de evolutie van een moedervlek bekeken worden. Als het progressieve veranderingen in kleur en grootte vertoont of als er andere vlekjes omheen zitten, dan is dit een duidelijk teken dat het een melanoom kan zijn.

ABCDE-test voor huidkanker: conclusie

Je kunt deze snelle test zelf uitvoeren, maar altijd naast je jaarlijkse huidcheck, om elk type probleem te voorkomen. Als je een afwijking vindt, aarzel dan niet om direct je arts te raadplegen. Wacht dan niet op je jaarlijkse check-up!

Als aanvulling op de ABCDE-test voor huidkanker en om te weten of er sprake is van een ernstig gezondheidsrisico, zijn er andere veranderingen in de vlekjes of moedervlekken die het begin van melanoom kunnen zijn. Een paar voorbeelden van deze veranderingen zijn:

  • zwelling
  • jeuk
  • bloeden

Preventie van huidkanker

Preventie van huidkanker

De belangrijkste preventieve maatregel is om blootstelling aan de zon en kunstmatige bronnen van UVA-stralen te voorkomen. Het is noodzakelijk te benadrukken hoe belangrijk het is om zonnebanken te vermijden en elke dag een geschikte hoeveelheid zonnebrandcrème te gebruiken.

Hier volgen enkele stappen die je moet nemen om huidkanker te helpen voorkomen:

  • Stel jezelf niet bloot aan de zon zonder bescherming. Je crème moet minstens beschermingsfactor 30 SPF hebben, hoewel 50 SPF effectiever is.
  • Ga niet zonnen tussen 11 uur en 3 uur ’s middags, vooral in de zomer, omdat dit de warmste tijd van de dag is.
  • Stel kinderen jonger dan drie jaar niet te veel bloot aan de zon. Als ze buiten moeten zijn, bescherm ze dan met petjes en zonnebrandcrème in overeenstemming met hun huidtype.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Schadendorf, D., van Akkooi, A. C. J., Berking, C., Griewank, K. G., Gutzmer, R., Hauschild, A., … Ugurel, S. (2018). Melanoma. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31559-9
  • Castañeda, Paola Eljure, J. (2016). El cáncer de piel, un problema actual. Revista de La Facultad de Medicina de La UNAM.
  • Merino, M. (2005). Prevención del cáncer de piel y consejo de protección solar. Revista Pediatría de Atención Primaria. https://doi.org/10.1504/IJADS.2017.084312

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.