8 sleutels om met de hand af te wassen

Heb je er een hekel aan om met de hand af te wassen? Is de vaat uiteindelijk nog steeds vies? Vandaag laten we je enkele tips en trucs zien die deze taak gemakkelijker zullen maken!
8 sleutels om met de hand af te wassen

Laatste update: 24 augustus, 2022

Eten dat je zelf hebt bereid is een van de beste dingen in het leven. Na het eten komt er echter een taak die maar weinig mensen willen doen. Het is een van de klusjes die mensen het minst leuk vinden: we hebben het over de afwas. In het artikel van vandaag delen we 8 sleutels om met de hand af te wassen.

Hoewel er vaatwassers bestaan, zijn er veel mensen die dit apparaat niet hebben. Er zijn daarnaast mensen die hun afwas liever met de hand doen omdat niet alles in de vaatwasser kan. Vaatwassers verbruiken daarnaast veel energie en ze hebben een specifiek wasmiddel nodig.

Met de hand afwassen heeft bovendien zijn voordelen. Het kan bijvoorbeeld water besparen en het verbruikt minder energie. Het elke dag toewijzen van deze taak aan een gezinslid stimuleert bovendien verantwoordelijkheid bij kinderen en het leert hen hoe belangrijk het is om samen te werken.

Veelgemaakte fouten bij het met de hand afwassen

Hoewel afwassen een eenvoudige en intuïtieve taak is, is het ook gemakkelijk om fouten te maken. Deze fouten kunnen je gezondheid in gevaar brengen of je servies en bestek beschadigen. We moeten daarom eens naar enkele van de meest voorkomende fouten kijken die mensen bij het afwassen maken.

Onze keukens zijn de kamer in onze huizen met de meeste bacteriën, vooral bij de gootsteen. Besteed aandacht aan de volgende fouten, zodat je ze kunt vermijden en je je vaat effectiever af kunt wassen.

Je vaat op laten hopen

Grote stapels borden, potten, glazen en bestek opstapelen is een veelvoorkomend probleem, maar het is nutteloos. Het grote probleem hiervan is dat het uiteindelijk meer werk voor je oplevert.

Het droogt de voedselresten bovendien uit en dan is het moeilijker te verwijderen. Het zorgt er bovendien voor dat bacteriën en schimmels zich voortplanten. Het is daarom het beste om je borden en bestek af te wassen terwijl je kookt.

Voor alles dezelfde spons gebruiken

Spons en een lopende kraan

Ben je wel eens een slokje water gaan drinken, maar moest je stoppen omdat het glas vies rook? Dat gebeurt meestal wanneer je dezelfde spons gebruikt om alles schoon te maken. In plaats daarvan is het het beste om één spons voor je glazen te hebben, een andere voor pannen en een andere voor borden, bestek en keukengerei.

De keukendoeken negeren

Veel mensen vervangen hun keukensponzen door vodden. En een aantal mensen drogen hun vaat met theedoeken voordat ze ze weer in hun kasten zetten. In de stof van die theedoeken kunnen echter bacteriën en ziektekiemen groeien.

Het is daarom belangrijk om je theedoeken iedere keer na elk gebruik goed te laten drogen en ze dagelijks te vervangen. Was ze daarna met heet water en, droog ze indien mogelijk, op een hoge temperatuur in de droger.

Altijd met koud water wassen

Het is heel gebruikelijk dat mensen hun afwas met koud water doen. Die fout kan je keuken echter in een broeinest voor bacteriën en ziektekiemen veranderen. Ook is het dan zeer lastig om je keukengerei schoon te krijgen.

Het Food Safety Portal van de Amerikaanse regering (Engelse link) wijst erop dat het essentieel is om snijplanken, borden, bestek en werkbladen af te wassen met heet water met zeepsop om kruisbesmetting te voorkomen. Om daarbij te helpen, kun je ook een grote afwasteil met heet water vullen en je servies en keukengerei erin onderdompelen.

Het is echter belangrijk om zo nodig handschoenen te dragen of andere voorzorgsmaatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat je de huid van je handen en armen niet verbrandt. Het is ook het beste om kinderen uit de buurt van het hete water te houden terwijl je de afwas doet.

Geen etensresten verwijderen voordat je met de hand af gaat wassen

Vaak zetten we de vaat in de gootsteen en beginnen we ze meteen af te wassen. Deze fout maakt het echter moeilijker om alles goed schoon te maken en we gebruiken uiteindelijk meer water.

In plaats daarvan is het het beste om eerst voedselresten te verwijderen en in de compost of vuilnisbak te gooien. Je kunt hiervoor een keukenrol gebruiken. Verwijder vervolgens het vet door de borden onder heet water af te spoelen. Het zal dan veel gemakkelijker zijn om de afwas te doen.

Sleutels om met de hand af te wassen

Hoewel afwassen met de hand niet altijd een prettige taak is, is het toch noodzakelijk. Je moet het dus correct doen. Je kunt het ook aangenamer maken als je er een goede instelling over hebt.

Daarnaast zijn er ook enkele trucs die je kunt gebruiken om het proces te vergemakkelijken. Hier zijn enkele tips die het werk gemakkelijker en hygiënischer zullen maken.

1. Let op je sponzen

Onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Food Microbiology (Engelse link) onderzocht de groei en ontwikkeling van bacteriën in sponzen en afwasborstels. De bevindingen geven aan dat ze een gunstige plek voor de groei van bacteriën zoals Salmonella zijn. Dit komt omdat ze aan voedsel en water worden blootgesteld.

Uit hetzelfde onderzoek bleek bovendien dat het hygiënischer is om borstels te gebruiken dan sponzen om met de hand af te wassen. Als je dus een milieuvriendelijker huis wilt hebben, dan kun je je sponzen door borstels van hout en natuurlijke vezels vervangen. De vezels helpen je om de zeep te verspreiden.

Als je toch echter liever sponzen gebruikt om af te wassen, dan moet je extra letten op eventuele nare geuren en kleurveranderingen. Dat zijn allemaal tekenen dat je de sponzen moet vervangen. 

2. Desinfecteer je spons of borstel regelmatig

Naast het regelmatig vervangen van je spons, is het ook belangrijk om deze dagelijks, of minimaal 4 keer per week, grondig schoon te maken. Dat moet je ook doen voor vodden en borstels.

Om de sponzen schoon te maken, kun je kokend water en een scheutje azijn gebruiken. Je kunt je spons ook meedraaien in een kookwas voor handdoeken.

3. Gebruik een gootsteenzeef

Met de hand afwassen kan ertoe leiden dat er veel voedselresten in de afvoer verdwijnen. Na verloop van tijd kan dit probleem ertoe leiden dat je leidingen verstopt raken.

Om die reden raden we aan om een gootsteenzeef te gebruiken, zodat etensresten worden opgevangen. Deze zijn ook geweldig in situaties waarin dingen per ongeluk in de gootsteen vallen, zoals een ring.

4. Gebruik handschoenen

Met de hand afwassen kan je handen uitdrogen en je nagels verzwakken. Niemand wil natte voedselresten aanraken. Het dragen van handschoenen is een uitstekend idee om je te helpen om je huid te verzorgen en deze taak aangenamer te maken.

Probeer ze in een maat te kopen die bij je handen past, en deel ze niet met anderen in je huis. Het is dus het beste om voor elk gezinslid een eigen paar handschoenen te hebben.

5. Gebruik zelfgemaakte reinigingsmiddelen

Water met citroen

Er zijn dingen die we allemaal in onze kasten hebben die bij het schoonmaakproces kunnen helpen. Azijn, zuiveringszout, koffie en citroen zijn bijvoorbeeld allemaal nuttig.

 • Je kunt warm water met citroen en baking soda gebruiken om vet te verwijderen.
 • Azijn kan ook voorkomen dat er zich in bakjes schimmel gaan vormen.
 • Koffiedik is bovendien absorberend en helpt het hardnekkig vet dat aan pannen vastzit te verwijderen.

6. Was je afwas in de juiste volgorde

Hoewel het lijkt alsof er niet veel wetenschap is om met de hand af te wassen, is het een geweldige strategie om het in een bepaalde volgorde te doen. Op dezelfde manier is het handig om ze op een georganiseerde manier in het afdruiprek te zetten.

 • Was eerst de glazen en eventuele glazen bakjes.
 • Doe dan de borden en het bestek.
 • Als het op zilverwerk aankomt, is het belangrijk om ze allemaal apart schoon te maken en niet om ze in een bult schoon te maken. Ze zullen er vies uit komen als je dat doet.
 • Was als laatste de schalen en pannen af, en bewaar die met vet erop voor het laatst.

7. Week hardnekkige voedselresten voor

Als je een pan hebt waar voedsel aan vastzit, dan kun je het het beste een paar uur in warm water laten weken. Je kunt ook voorzorgsmaatregelen nemen om dit te voorkomen.

Als je voedsel bereidt dat na verloop van tijd hard wordt, dan kun je het servies het beste meteen afspoelen of weken. Enkele voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld:

 • havermout
 • cakebeslag
 • chocolade

8. Gebruik citroen of zout om vieze geuren te verwijderen

Borden, bestek en pannen hebben vaak een onaangename geur. Ze kunnen bijvoorbeeld naar rauwe eieren ruiken. Je kunt echter twee trucs bij het afwassen op de hand gebruiken om die geuren onder controle te houden. Ze doen allebei wonderen.

 • Week het servies eerst in heet water met zout erin.
 • Voeg vervolgens citroensap aan het water toe wanneer je de schaal afspoelt, na deze afgewassen te hebben.

Conclusie

Nu je enkele sleutels kent om met de hand af te wassen en de fouten die je moet vermijden heb gelezen, is ons laatste advies om een goed afdruiprek te kopen. Het is belangrijk omdat vochtige en natte omgevingen de perfecte habitat voor bacteriën zijn om te groeien en vieze geuren te veroorzaken.

Zorg er ook voor dat je je afdruiprek afdroogt en schoonmaakt zodra je de vaat hebt opgeborgen. Anders verzamelt het ziektekiemen en bacteriën. Je kunt het een keer per week met bleekmiddel schoonmaken om eventuele ziektekiemen te verwijderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.