8 signalen van dementie die iedereen zou moeten kennen
Ook al kan het vaak niet worden voorkomen, is het essentieel om de eerste signalen van dementie te herkennen. Dan kan je sneller een behandeling vinden die je zal helpen om ermee om te gaan.
Hoe eerder je cognitieve verslechtering opmerkt, hoe waarschijnlijker het is dat je jouw kwaliteit van leven kunt behouden. Je cognitieve functies geven je namelijk het vermogen om dingen te onthouden, en je dagelijkse activiteiten uit te voeren.
Dementie gaat verder dan wat gezien wordt als normale gevolgen van ouderdom en is normaal gesproken een reactie op andere primaire en secundaire ziektes die het brein aantasten.
Volgens de gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er ongeveer 47,5 miljoen mensen op de wereld met dementie. Bovendien geven dokters elk jaar 7,7 miljoen nieuwe diagnoses. Vandaag de dag veroorzaakt het dus ontelbare handicaps en afhankelijkheid onder ouderen.
Er zijn enkele therapieën die kunnen helpen om te gaan met dementie. Het blijft echter overweldigend voor zowel de patiënten als hun verzorgers en familieleden.
Het meest zorgwekkende is het feit dat veel mensen de signalen van dementie negeren. Ook al komt het vrij veel voor, ze weten niet hoe het zich ontwikkelt. Omdat het zo belangrijk is om te weten hoe je de symptomen detecteert om op een tijdige manier actie te ondernemen, willen we de acht primaire signalen van dementie met je delen.
Kom erachter wat ze zijn!
8 signalen van dementie
1. Moeite met op woorden komen
Een van de eerste tekenen van dementie is moeite hebben met het vinden van woorden om jezelf uit te drukken.
Patiënten die deze aandoening beginnen te ontwikkelen, hebben daarom misschien enkele minuten nodig om een specifiek woord naar boven te halen. Het is misschien zelfs een woord dat ze constant gebruiken, maar ze kunnen het zich gewoon niet herinneren.
2. Problemen met het begrijpen van tijd
Mensen die een hoog risico lopen op het ontwikkelen van deze stoornis, hebben erg veel moeite om te begrijpen wat in het verleden, heden of de toekomst is. Vaak, wanneer ze het hebben over tijd, begrijpen ze niet wat het betekent of hebben ze de neiging om de volgorde van zaken te verwarren.
Lees ook:
Slaaptekort kan leiden tot dementie
3. Verlies van het kortetermijngeheugen
Problemen met het kortetermijngeheugen lijken misschien veel voorkomend, maar dit is eigenlijk een vroeg teken van slijtage van de hersenen door dementie.
Het niet in staat zijn om bepaalde belangrijke gebeurtenissen boven te kunnen halen die slechts uren of dagen daarvoor zijn gebeurd, is een typisch teken dat er iets mis is met het functioneren van je brein.
Wanneer hij of zij een kamer binnenloopt, kan een persoon met dementie zich ook niet herinneren wat hij/zij daar in eerste instantie ging doen.
4. Stemmingswisselingen
Door de veranderingen in de hersenchemie die samengaat met het optreden van dementie, hebben mensen die aan deze ziekte lijden ook vaak last van neerslachtige of geïrriteerde buien .
Plotselinge veranderingen in persoonlijkheid of in het gedrag kunnen een teken zijn dat je cognitieve functies het af laten weten.
5. Moeilijkheden met het uitvoeren van dagelijkse taken
Een ander belangrijk symptoom is moeite hebben met het uitvoeren van veel gewone, alledaagse taken.
Iemand die afgenomen cognitieve functies heeft, is dan misschien niet langer in staat om taken op het werk uit te voeren. Dit leidt tot erg simpele fouten of bijvoorbeeld fouten in huishoudelijke taken.
6. Niet in staat zijn plaatsen te herkennen
Naarmate dementie zich ontwikkelt, beginnen patiënten het moeilijker te krijgen met het herkennen van plaatsen waar ze normaal gesproken tijd doorbrengen. Bovendien voelen ze zich misschien verward of verdwaald in hun eigen huis.
Je niet herinneren hoe of waarom je naar een plek kwam of waar je bent, is een teken van dementie.
Ook interessant voor jou:
Hoe ontdek je de signalen van Alzheimer
7. Loomheid
Het verliezen van cognitieve functies brengt een serie aan chemische reacties met zich mee. Die treden zowel op in de geestestoestand van de patiënt als in hun vermogen om hun fysieke kunnen te behouden.
Vervolgens begint een persoon zich steeds vermoeider te voelen bij het uitvoeren van normale activiteiten. Ze raken ook de motivatie kwijt waar ze voorheen van genoten.
8. Moeite met schrijven
Zoals problemen zich kunnen ontwikkelen bij het vinden van de juiste woorden, hebben diegenen die lijden aan dementie vaak moeite met schrijven zoals ze voorheen deden.
Veranderingen in schrijfkunde en moeite met het uitdrukken door te schrijven is dus eveneens een alarmsignaal dat ze hulp zouden moeten zoeken.
Ook al kunnen veel gevallen van dementie niet voorkomen of stopgezet worden, is het essentieel om je bewust te zijn van de tekens en de hulp te vinden om ermee om te gaan.
Hoe eerder je de signalen van dementie opmerkt, hoe waarschijnlijker het is dat je jouw kwaliteit van leven zal behouden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Barba, A. L., Kelly Changizi, B., Higgins, D. S., Factor, S. A., & Molho, E. S. (2012). Dementia. In Parkinson’s Disease, Second Edition. https://doi.org/10.1201/b12948
- Livingston, G., Sommerlad, A., Orgeta, V., Costafreda, S. G., Huntley, J., Ames, D., … Mukadam, N. (2017). Dementia prevention, intervention, and care. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(17)31363-6
- McKhann, G. M., Knopman, D. S., Chertkow, H., Hyman, B. T., Jack, C. R., Kawas, C. H., … Phelps, C. H. (2011). The diagnosis of dementia due to Alzheimer’s disease: Recommendations from the National Institute on Aging-Alzheimer’s Association workgroups on diagnostic guidelines for Alzheimer’s disease. Alzheimer’s and Dementia. https://doi.org/10.1016/j.jalz.2011.03.005
- Hampson, C., & Morris, K. (2016). Dementia: Sustaining Self in the Face of Cognitive Decline. Geriatrics (Basel, Switzerland), 1(4), 25. https://doi.org/10.3390/geriatrics1040025
-
Jonker C, Geerlings MI, Schmand B. Are memory complaints predictive for dementia? A review of clinical and population-based studies. Int J Geriatr Psychiatry. 2000;15(11):983‐991. doi:10.1002/1099-1166(200011)15:11<983::aid-gps238>3.0.co;2-5
- Berry B. (2014). Minimizing confusion and disorientation: cognitive support work in informal dementia caregiving. Journal of aging studies, 30, 121–130. https://doi.org/10.1016/j.jaging.2014.05.001