7 waarschuwingstekenen van nieraandoeningen

Vaak zijn ze ongerelateerd, maar als je een aantal van deze symptomen ervaart, is het een goed idee om een arts te raadplegen. Alleen zo kun je er zeker van te zijn dat je geen nieraandoening hebt.
7 waarschuwingstekenen van nieraandoeningen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Je nieren zijn organen die zich achter je darmen bevinden, parallel aan je ruggengraat.

Hun functie speelt een belangrijke rol in je algemene gezondheid. Ze zijn namelijk verantwoordelijk voor het reguleren van je elektrolytenniveau, bloeddruk en vochthuishouding.

Net als alle andere systemen in je lichaam, lopen je nieren het risico op infectie en aandoeningen. Hoewel het niet vaak voorkomt, is het probleem dat er meestal geen symptomen zijn tijdens de eerste fase van nieraandoeningen. Dat maakt het moeilijk te diagnosticeren. De enige manieren waarop je het precies kunt identificeren, zijn medische bloed- en urinetests.

Er zijn echter een aantal lichamelijke symptomen die erop kunnen wijzen dat er iets mis is met je nieren. Hieronder zullen we zeven van de meest voorkomende waarschuwingstekenen van nieraandoeningen bespreken. Aarzel dus niet om een arts te raadplegen als je hier meerdere van herkent.

1. Extreme vermoeidheid als een teken van nieraandoeningen

Vermoeidheid als symptoom van nieraandoeningen

Chronische vermoeidheid is een resultaat van problemen die het lichaam heeft om zuurstof naar de cellen te transporteren. Doordat dit via de bloedstroom gebeurt, kunnen in dit proces problemen ontstaan als de nieren niet goed functioneren. Deze filteren immers ons bloed.

Je nieren spelen een belangrijke rol bij de productie van rode bloedcellen. Als ze dus niet gezond zijn, kunnen ze hier niet genoeg van produceren.

2. Jeukende huid

Je nieren elimineren veel van de gifstoffen die voorkomen in je bloedstroom door de urine. Als ze niet goed functioneren, hopen de gifstoffen zich op in je lichaam. Dit kan tot een jeukende of prikkelende sensatie onder de huid leiden.

3. Zwelling

Gezwollen Voet

Het vasthouden van vocht is één van de duidelijkste tekenen van nieraandoeningen. Hoewel dit door een aantal verschillende factoren veroorzaakt kan worden, is nierfalen een veelvoorkomende hiervan. De nieren onderhouden het water- en natriumniveau in het lichaam. Een nieraandoening voorkomt dan ook dat ze de juiste balans kunnen onderhouden.

Dit symptoom kan ook voorkomen als je een grote hoeveelheid aan eiwitten in je urine hebt. Dit is een symptoom van een aandoening met de naam nefrotisch syndroom.

Ontstekingen komen hierbij vaak voor in de voeten en enkels, maar ook in de armen, het gezicht een andere lichaamsdelen.

4. Bloedarmoede

Symptomen van bloedarmoede bij patiënten kunnen erop duiden dat een bestaande nieraandoening aan het verergeren is.

Je nieren zijn verantwoordelijk voor het produceren van een hormoon met de naam erytropoëtine. Deze  zorgt ervoor dat je beenmerg bloedcellen produceert. Omdat hun functie aangetast kan worden in ernstige gevallen van nierfalen, vermindert het aantal rode bloedcellen drastisch, waardoor chronische bloedarmoede ontstaat.

5. Rugpijn

Rugpijn

Lage rugpijn of pijn in de zij kan op een potentiële nieraandoening wijzen, vooral bij oudere patiënten. Hoewel het niet vaak voorkomt, kan het wel duiden op nierstenen of een urineweginfectie.

Als dit voorkomt is de aandoening meestal al in een gevorderd stadium en gaat het gepaard met andere symptomen, zoals problemen met plassen of een brandend gevoel tijdens het plassen.

Het is belangrijk om de symptomen te onderscheiden van spierpijn, in dit geval kan het tot de ontdekking van een ernstige aandoening leiden.

6. Veranderingen in de urine

Het herkennen van urine uit gezonde nieren is belangrijk voor het identificeren van de waarschuwingstekenen van een nieraandoening.

Als je nieren beginnen te falen, kan het volgende gebeuren:

  • Je moet vaker ‘s nachts plassen;
  • Je urine ziet er schuimend uit of bevat belletjes;
  • De urine is donker van kleur en ruikt sterk.
  • Je produceert veel urine met een bleke kleur.
  • Het kost je vaker dan vier keer per dag moeite om te plassen.
  • Je hebt last van incontinentie.
  • Je ziet bloed in je urine.

7. Slechte adem

Slechte Adem

Adem die naar ammoniak ruikt en een metaalachtige smaak in de mond kan komen door de ophoping van giftstoffen in je bloedbaan als je nieren uitvallen. Dit onplezierige symptoom is moeilijk te controleren, zelfs als je over goede hygiënische gewoontes beschikt.

Hoewel al deze symptomen meerdere oorzaken kunnen hebben, is het het waard om na te gaan of ze veroorzaakt kunnen worden door een nieraandoening. Praat met je arts als je je zorgen maakt en vraag om een test. Zo kun je erachter komen of er iets mis is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.