6 medische oorzaken van nachtzweten
Zweten is een proces dat helpt om je lichaamstemperatuur te regelen. Ook helpt het om de hoeveelheid ureum, essentiële aminozuren en andere stoffen die overblijven van verschillende processen te regelen. De meeste mensen zweten wanneer ze aan lichaamsbeweging doen of iets anders doen dat veel lichamelijke inspanning vereist. Sommige mensen hebben echter ook last van overmatig nachtzweten. In dit geval kan het handig zijn om te weten wat de oorzaken van nachtzweten kunnen zijn.
Zweten is namelijk een normale lichamelijke reactie. Maar nachtzweten kan in veel gevallen iemands nachtrust onderbreken en slaapproblemen veroorzaken.
Aanvankelijk is het misschien makkelijk om het te negeren. Als het zich echter steeds vaker voordoet dan wordt het tijd om andere medische aandoening in overweging te nemen.
Veel mensen zijn geneigd om de onderliggende oorzaken van nachtzweten over het hoofd te zien. Daarom hebben wij in dit artikel de zes voornaamste voor je op een rijtje gezet.
Medische oorzaken van nachtzweten
1. Menopauze
De menopauze is een van de meest voorkomende medische oorzaken van nachtzweten bij vrouwen. Abrupte hormonale veranderingen, met name een daling in het oestrogeengehalte, zijn hiervan de voornaamste oorzaak.
Vrouwen die last hebben van dit probleem, kunnen het gevoel hebben alsof ze stikken. Dit belemmert hun nachtrust en kan zelfs veranderingen in de hartslag veroorzaken.
- Om met deze symptomen om te gaan, kan het nodig zijn om een supplement in te nemen. Dit kan ervoor zorgen dat de hormonale activiteit goed gereguleerd word.
- Over het algemeen is het een goed idee om in een koele ruimte te slapen. Gebruik lakens die gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Zorg er ook voor dat je comfortabele kleding draagt.
2. Bepaalde medicijnen
Ook bepaalde medicijnen kunnen helaas dit vervelende symptoom als bijwerking hebben.
Sommige onderzoeken tonen bijvoorbeeld aan dat geneesmiddelen voor angst en depressie perioden van nachtzweten kunnen veroorzaken.
Enkele andere behandelingen waarbij gebruik wordt gemaakt van medicijnen die nachtzweten kunnen veroorzaken zijn:
- Hormoontherapie
- Medicijnen die de bloedsuikerspiegel verlagen
- Cortison, een steroïdhormoon dat wordt gebruikt om ontstekingen te behandelen en pijn te verminderen
3. Tuberculose
De meeste factoren die geassocieerd kunnen worden met nachtzweten zijn geen ernstige of lastige problemen om te behandelen. Soms kunnen ze echter worden veroorzaakt door chronische ziekten, zoals tuberculose.
Deze ziekte tast de gezondheid van de longen drastisch aan. Het gaat bijna altijd gepaard met heftige zweetaanvallen gedurende de nacht.
Daarnaast kunnen deye symptomen gepaard gaan met:
- Hoge koorts
- Pijn in de borst
- Hoesten, met bloed
- Problemen met de ademhaling
4. Neurologische problemen
Angst en zenuwen kunnen ervoor zorgen dat je lichaamstemperatuur stijgt. Hierdoor wordt je lichaam gedwongen om te zweten om de lichaamstemperatuur weer te herstellen. Dit is echter een volkomen natuurlijke reactie en doet zich niet alleen gedurende de nacht voor.
Wanneer dit probleem zich echter herhaaldelijk ‘s nachts voordoet, kan het verband houden met medische aandoeningen. Bijvoorbeeld met ziekten die verbonden zijn met het neurologische systeem, zoals de ziekte van Parkinson en andere.
- De schade die deze ziekten kunnen aanrichten aan je zenuwstelsel, kunnen de signalen onderbreken die worden uitgezonden naar je zweetklieren. Dit resulteert vervolgens in dit symptoom.
5. Chronische hyperhidrosis
Hyperhidrosis is de medische term die wordt gebruikt om overmatig zweten te beschrijven. Het is een veel voorkomende aandoening die alleen kan worden veroorzaakt door iemands genen. Toch wordt het wel als een chronische aandoening beschouwd.
Om voor de hand liggende redenen hebben patiënten die last hebben van hyperhidrosis ook vaak last van nachtzweten. Daardoor hebben zij het gevoel alsof ze stikken.
- Deze mensen hebben dus een koelere slaapkamer nodig. Wat de meeste mensen namelijk een ‘normale temperatuur’ zouden noemen is voor hen vaak te warm.
- Hyperhidrosis vormt geen ernstig gezondheidsprobleem. Soms kan het echter wel zeer onaangenaam zijn en moeilijk om mee om te gaan.
6. Hyperthyreoïdie
Hyperthyreoïdie is een aandoening die optreedt wanneer de schildklier meer hormonen produceert dan normaal is. Uiteraard heeft dit ook invloed op de stofwisseling en kan het ongemak en andere veranderingen in het lichaam veroorzaken.
- Ben je overdag zeer moe? Heb je regelmatig last van veel zweten gedurende de nacht? Dit zou erop kunnen wijzen dat je last hebt van hyperthyreoïdie.
- Deze aandoening wordt namelijk in verband gebracht met een intolerantie voor warmte. Als je er last van hebt, is het dus belangrijk om de temperatuur in je slaapkamer te verlagen. Alleen dan zul je goed uit kunnen rusten.
- Andere symptomen zijn veranderingen in het lichaamsgewicht, tremoren in de handen en overmatige haaruitval.
Wordt je nachtrust regelmatig onderbroken doordat je zoveel zweet gedurende de nacht? Nachtzweten is een zeer vervelend symptoom. Het kan bijvoorbeeld slapeloosheid veroorzaken als het niet behandeld wordt. Het hoeft niet altijd te wijzen op een gezondheidsprobleem. Maar het is toch verstandig om je huisarts te raadplegen als de symptomen zeer heftig zijn en lange tijd aanhouden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Hessemer, V., & Brück, K. (1985). Influence of menstrual cycle on shivering, skin blood flow, and sweating responses measured at night. Journal of Applied Physiology. https://doi.org/10.1152/jappl.1985.59.6.1902
- James W. Mold. Selective Serotonin Reuptake Inhibitors and Night Sweats in a Primary Care Population. Drugs Real World Outcomes. 2015 Mar; 2(1): 29–33. Published online 2015 Feb 7. doi: 10.1007/s40801-015-0007-8.
- Mold, J. W., Holtzclaw, B. J., & McCarthy, L. (2012). Night Sweats: A Systematic Review of the Literature. The Journal of the American Board of Family Medicine. https://doi.org/10.3122/jabfm.2012.06.120033
- Takaaki Matsumoto. Effect of Thyroid Hormone on Thermal Sweating. Chukyo University.