5 tips voor het verwijderen van deodorantvlekken
Je hoeft geen dure producten te kopen om deodorantvlekken op je mouwen te verwijderen. Ja, er zijn genoeg commerciële producten die je kunt kopen, maar er zijn ook 100% natuurlijke alternatieven die je kunt gebruiken.
Dankzij het feit dat het geen agressieve chemische producten zijn, worden deze opties vandaag de dag meer gebruikt. In tegenstelling tot conventionele wasmiddelen en zepen, zullen ze geen negatieve invloed hebben op het milieu en kunnen ze worden gebruikt voor een verscheidenheid aan huishoudelijke taken.
Het meest interessante feit is dat deze producten de geuren die door bacteriën worden veroorzaakt, merkbaar kunnen verminderen. Na gebruik is je kleding volledig schoon en gedesinfecteerd. Probeer ze eens uit!
Milieuvriendelijke oplossing om deodorantvlekken te verwijderen
De bestanddelen die in de meeste commerciële deodorants zitten, kunnen vlekken op je kleding veroorzaken. Hoewel deze ingrediënten de laatste jaren aanzienlijk zijn verbeterd, is dit een probleem dat in de was nog steeds niet verwijderd wordt.
Dankzij de absorptie van zweet kunnen deze lelijke vlekken ook met gewone zepen niet schoongemaakt worden. Als je eenmaal een vlek hebt gevonden, is het dus belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Hoe kan je deodorantvlekken op een milieuvriendelijke manier verwijderen?
1. Zout en witte azijn
De eenvoudige combinatie van zout en witte azijn kan helpen bij het losmaken van deodorantvlekken en -resten in kleding. Beide ingrediënten dringen door in de vezels en laten ze schoon en geurvrij achter.
Ingrediënten
- 150 g grof zout
- 200 ml witte azijn
- 200 ml heet water
- 10 g afwasmiddel
Instructies
- Doe het grove zout in een grote kom en meng er vervolgens de azijn en het warme water door.
- Voeg daarna het afwasmiddel toe en laat je kledingstuk weken.
- Laat het drie tot vier uur inwerken en spoel vervolgens uit zoals gewoonlijk.
2. Baking soda
Dankzij zijn samentrekkende eigenschappen is baking soda perfect om deodorantvlekken te verwijderen. Directe toepassing absorbeert eventuele resten en neutraliseert onaangename geuren die bij je vlekken horen.
Ingrediënten
- 50 g baking soda
- Water (zoveel als nodig)
Instructies
- Meng de baking soda en het water tot een smeersel.
- Wrijf dit mengsel vervolgens op de vlek en laat het 60 minuten inwerken.
- Verwijder na die tijd eventuele resten met een borstel en spoel uit.
3. Aspirine
De zure verbindingen in aspirine kunnen helpen bij het verwijderen van eventuele vlekken uit de was. Hoewel aspirine bekend staat als een goede pijnstiller, kan het ook zeer nuttig zijn als het gaat om het reinigen.
Ingrediënten
- 4 aspirinetabletten
- 60 ml heet water
Instructies
- Vermaal de aspirine met een vijzel en stamper.
- Meng het vervolgens met het warme water in een spuitfles.
- Spuit deze oplossing op eventuele vlekken en laat dit daarna gedurende een uur inwerken.
- Spoel tot slot zoals gebruikelijk uit.
4. Citroensap
Het citroenzuur in citroensap kan helpen bij het verzorgen en reinigen van je kleding. Het zal helpen eventuele deodorantvlekken te verwijderen en de helderheid van je witte kleding te verbeteren.
Ingrediënten
- 60 ml citroensap
- 500 ml heet water
Instructies
- Meng het citroensap met heet water en laat het bevlekte kledingstuk weken.
- Wacht ongeveer twee uur voordat je het kledingstuk uitspoelt.
Ook aanbevolen:
Hoe maak je een natuurlijke deodorant?
5. Waterstofperoxide
Dit product bestrijdt elke vlek op stof. Het wordt niet aanbevolen voor gebruik met gekleurde kledingstukken, omdat het de kleur kan verwijderen en ervoor kan zorgen dat deze vervagen.
Ingrediënten
- 60 ml waterstofperoxide
- 500 ml water
- 30 ml witte azijn
Instructies
- Doe alle ingrediënten in een kom en meng ze vervolgens goed.
- Giet de oplossing over de deodorantvlek en laat dit daarna 40 minuten inwerken.
- Spoel vervolgens na die tijd uit met veel water en gewone zeep.
- Als je merkt dat je kledingstuk een onaangename geur heeft, voeg dan een beetje citroenolie toe aan dit mengsel.
Deodorantvlekken verwijderen kan moeilijk zijn als je niet de juiste producten gebruikt. Dankzij een aantal natuurlijke ingrediënten kan je echter altijd kiezen voor deze effectieve en 100% biologische methoden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Slotosch, C. M., Kampf, G., & Löffler, H. (2007). Effects of disinfectants and detergents on skin irritation. Contact Dermatitis. https://doi.org/10.1111/j.1600-0536.2007.01200.x
- Zock, J. P., Vizcaya, D., & Le Moual, N. (2010). Update on asthma and cleaners. Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1097/ACI.0b013e32833733fe
- Mas, A., Troncoso, A. M., García-Parrilla, M. C., & Torija, M. J. (2015). Vinegar. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00726-1
- Kirimura, K., Honda, Y., & Hattori, T. (2011). Citric Acid. In Comprehensive Biotechnology, Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-088504-9.00169-0
- Abdollahi, M., & Hosseini, A. (2014). Hydrogen Peroxide. In Encyclopedia of Toxicology: Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-386454-3.00736-3