5 symptomen van het polycysteus ovarium syndroom
Veel vrouwen hebben last van het polycysteus ovarium syndroom dat voortkomt uit een hormonale onbalans. Het grootste probleem is dat er zich cysten kunnen vormen. Om deze reden is het belangrijk om de symptomen van het polycysteus ovarium syndroom te kunnen identificeren.
Hoewel veel van deze cysten niet kunnen groeien, gebeurt dit bij sommige vrouwen wel. Als ze zich ontwikkelen dan kunnen ze erg pijnlijk zijn. En als een cyste barst, kan de situatie zeer gecompliceerd worden.
Maar maak je geen zorgen, er zijn diverse mogelijkheden om deze problemen aan te pakken.
De symptomen van het polycysteus ovarium syndroom
1. Acne
Een van de symptomen van polycysteus ovarium syndroom is de aanwezigheid van acne na de adolescentie. Hoewel het met meer of minder intensiteit kan verschijnen, is acne de manier van je huid om te laten zien dat er iets niet klopt in je lichaam.
Natuurlijk zal een vette huid puistjes veroorzaken zonder dat je er veel aan kunt doen. Maar als dit tot in de volwassenheid voortduurt, ga dan naar een arts om te laten beoordelen of het niets ernstiger is.
Lees ook: 6 stappen om van acne af te komen
2. Haren op je gezicht en andere delen van het lichaam
Een ander symptoom van polycysteus ovarium syndroom is het verschijnen van aanzienlijke hoeveelheden haar op plekken waar het niet zouden moeten verschijnen, bijvoorbeeld op de borst, het gezicht en de nek. Nogmaals, om je vermoedens te bevestigen, moet je naar een arts gaan.
Gezien het feit dat haar op deze plaatsen je zelfvertrouwen kan beïnvloeden, haasten veel vrouwen zich om de haren op de een of andere manier te verwijderen. Wat ze zich niet realiseren is dat dit het probleem alleen maar erger maakt. Om deze reden is het beste wat je kunt doen naar een arts te gaan.
Het is een goed idee om aandacht te besteden aan waar het haar dikker is, de kleur, de plaats waar het verschijnt en alle andere details.
3. Onregelmatige menstruatie
Als je lijdt aan het polycysteus ovarium syndroom, dan is een probleem waar je op moet letten een onregelmatige menstruatie. We hebben het niet over het een paar dagen te laat of vroeg zijn. We hebben het over omstandigheden waarbij je misschien een hele maand zonder menstruatie hebt of twee weken lang menstrueert.Als je menstruatie onregelmatig is en je niet weet waarom, ga dan zo snel mogelijk naar een arts. Ze zullen een lichamelijk onderzoek doen en je helpen om de situatie onder controle te krijgen. Met de juiste behandeling kun je je lichaam reguleren en je veel beter voelen.
Wil je nog meer weten? 4 tekenen van een onregelmatige menstruatie
4. Oneffenheden op je huid
Een ander symptoom van polycysteus ovarium syndroom zijn oneffenheden op je huid, met name in je nek, op je armen, oksels, borsten of dijen. Net als bij acne, is het belangrijk om voor jezelf en je huid te zorgen, zodat je vlekken beetje bij beetje verkleint tot ze weg zijn.
Oneffenheden hebben de neiging om te verschijnen in de vorm van bruine vlekken, waardoor veel mensen denken dat ze door de zon worden veroorzaakt.Als je echter iemand bent die voor je huid zorgt en je gelooft niet dat de zon verantwoordelijk is, ga dan naar je arts. Op deze manier kun je polycysteus ovarium syndroom uitsluiten.
5. Gewichtsproblemen
De laatste van de symptomen van polycysteus ovarium syndroom is gewichtstoename.
Hoewel dit niet bij alle vrouwen gebeurt, is het een veel voorkomend symptoom voor een aanzienlijk percentage van de vrouwen met deze aandoening. Als ze geen schildklierprobleem hebben of als ze aankomen zonder een duidelijke reden en ze hebben ook enkele van de symptomen die we eerder noemden, dan is het duidelijk dat ze mogelijk polycysteus ovarium syndroom hebben.
Heb je ooit één van deze symptomen opgemerkt? Neem niets als vanzelfsprekend aan, vooral niet als je menstruatie onregelmatig is.
Soms kunnen deze meer algemene symptomen worden vergezeld door andere symptomen. Deze kunnen haaruitval, een hoog cholesterolgehalte en hoge bloeddruk omvatten.
Als je vermoed dat je symptomen van het polycysteus ovarium syndroom hebt, ga dan direct naar je arts. Als je dat niet doet, dan kan een cyste zich ontwikkelen en groeien. Vergeet niet dat het altijd het beste is om problemen vroegtijdig aan te pakken om ze effectief op te lossen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Aguirre, M., Benvenuto, C., Urrutia, S., & Teresa, M. (2005). Calidad de vida en mujeres con síndrome de ovario poliquístico. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 70(2), 103-107.
- Apablaza, D. (2000). Síndrome ovario poliquístico. Sociedad Chilena de Obstetricia y Ginecología Infantil y de la Adolescencia, 7, 50-56.
- Builes, C. A., Diaz, I., Castañeda, J., & Pérez, L. E. (2016). Caracterización clínica y bioquímica de la mujer con Síndrome de Ovario Poliquístico. Revista colombiana de obstetricia y ginecología, 57(1), 36-44.
- Vargas-Carrillo, M. A., Sánchez-Buenfil, G., Herrera-Polanco, J., & Vargas-Ancona, L. (2003). Síndrome de ovarios poliquísticos: abordaje diagnóstico y terapéutico. Revista Biomédica, 14(3), 191-203.