5 signalen van emotioneel misbruik in een relatie
Misbruik bij koppels wordt steeds meer herkend bij jongeren en tieners. Vaak weten ze echter niet dat er sprake is van emotioneel misbruik in hun relatie. Daarom laten we je zien hoe je enkele waarschuwingssignalen kunt herkennen.
Als je dit artikel leest, is dit misschien omdat je zelf in een relatie zit waarin sprake is van emotioneel misbruik. Misschien voel je je slecht, of misschien realiseer je je dat je partner je op schadelijke wijze behandelt. Als dit het geval is, ga dan naar een professional die over de nodige hulpmiddelen beschikt om je uit deze situatie te helpen.
Signalen van emotioneel misbruik in een relatie
1. Vijandige houding
Dit is een van de belangrijkste signalen van emotioneel misbruik in een relatie. Het artikel Grenzen tussen psychologisch intiem partnergeweld en disfunctionele relaties: psychologische en forensische implicaties, stelt dat dit kan gebeuren vanwege seksuele en genderstereotypen.
Pathologische jaloezie of het idee dat geweld een manier is om problemen op te lossen, kan ook aangeven dat het een emotioneel misbruikende relatie is. Bovendien kunnen zowel fysieke als mentale manipulatie en agressie dagelijks plaatsvinden in geval van emotioneel misbruik.
2. Projectie van woede bij emotioneel misbruik in een relatie
Een ander teken van emotioneel misbruik in een relatie is de projectie van woede. Mensen die altijd boos zijn hebben de drang om die woede te uiten. Als gevolg hiervan doen ze de mensen om hen heen pijn. Wat veroorzaakt deze explosies van woede? Denk bijvoorbeeld aan:
- tegenslagen
- problemen op het werk
- financiële problemen
Dit mag echter nooit een reden zijn voor je partner om je op welke manier dan ook pijn te doen. Je partner moet leren zijn of haar woede te beheersen door naar een specialist te gaan.
3. Gebrek aan communicatie
Dit is niet iets dat zomaar van de ene op de andere dag gebeurt. Dit gebeurt geleidelijk, in de loop van tijd. De misbruikende persoon begint stilte te gebruiken als een vorm van straf, in plaats van openlijk te communiceren over wat hij of zij wel of niet leuk vindt.
Vervolgens gebruikt de misbruiker stilte als een manier om te manipuleren en te onderdrukken. Als je partner niet communiceert en stilte gebruikt om jou slecht te laten voelen, dan zit je in een misbruikende relatie en moet je overwegen om weg te gaan.
4. Beschuldigen
Een ander teken dat er sprake is van emotioneel misbruik in je relatie is wanneer de ander zegt dat alles jouw schuld is. Ze geven je de schuld van alles:
- als er iets kapot gaat
- als ze zich ongemakkelijk voelen
- zelfs als ze een probleem op hun werk hebben
Sommige dingen waar hij of zij je de schuld van geven kunnen zelfs volledig absurd zijn. In deze gevallen is het belangrijk om je hier niet door mee te laten slepen. Daarnaast moet je je realiseren dat in werkelijkheid alles waar je van wordt beschuldigd niet jouw schuld is. Als je de ander wel blijft geloven dan kan dit een totaal verlies van eigenwaarde betekenen.
5. Absolute controle
Het laatste teken dat we willen beschrijven is de behoefte aan absolute controle over hun partner. Hij zal proberen je geld, kinderen, werk of tijd met vrienden te beheersen. Dit betekent niet dat je onafhankelijk bent, maar eerder een verlengstuk van je partner. Dit is zonder twijfel wat een gewelddadig of misbruikend persoon doet.
Wanneer je afhankelijk bent van je partner is het makkelijker dat je je aan hem overgeeft. De misbruiker kan dan met je doen en laten wat hij of zij wil, omdat je overgeleverd bent aan zijn genade.
Dit moet je ook lezen:
5 vormen van verbaal geweld die je niet mag tolereren
Hoe verlaat je een relatie waarin sprake is van emotioneel misbruik
Zonder twijfel is het eerste wat je moet doen als je je in een dergelijke relatie bevindt, naar een professionele psycholoog gaan. Deze persoon luistert naar je, analyseert je situatie en helpt je te zien wat er aan het gebeuren is vanuit een gezond, volwassen en ervaren perspectief.
Zo kom je erachter of jullie naar relatietherapie moeten gaan om aan bepaalde dingen te werken. Mogelijk moeten jullie werken aan communicatie of het respecteren van elkaars ruimte. Aan de andere kant is het misschien beter om uit elkaar te gaan.
Het zal je helpen om je relatie met anderen te verbeteren. Bovendien kun je leren waar je op moet letten bij een gezonde partner en relatie. Ook zul je leren van je ervaringen door er met een psycholoog over te praten.
We hopen dat dit artikel je heeft geholpen patronen en tekenen van misbruik te ontdekken. Op die manier kun je actie ondernemen en de relatie eventueel beëindigen. Tenzij ze hulp gaan zoeken, veranderen mensen die anderen misbruiken of kwetsen niet.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Casique Casique, Leticia, & Furegato, Antonia Regina Ferreira. (2006). Violencia contra mujeres: reflexiones teóricas. Revista Latino-Americana de Enfermagem, 14(6), 950-956. https://dx.doi.org/10.1590/S0104-11692006000600018
- Echeburúa, Enrique, & Muñoz, José Manuel. (2017). Boundaries between psychological intimate partner violence and dysfunctional relationships: psychological and forensic implications. Anales de Psicología, 33(1), 18-25. https://dx.doi.org/10.6018/analesps.33.1.238141
- Lopez-Ramirez, Estefania, & Sosa, Gladys Rocío Ariza. (2017). Superación de la violencia de pareja: revisión. Sexualidad, Salud y Sociedad (Rio de Janeiro), (26), 85-102. https://dx.doi.org/10.1590/1984-6487.sess.2017.26.05.a
- Sanhueza Morales, Tatiana. (2016). Violencia en las relaciones amorosas y violencia conyugal: Convergencias y divergencias. Reflexiones para un debate. Ultima década, 24(44), 133-167. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-22362016000100006