11 oorzaken van pijn tijdens de seks
Het ervaren van pijn tijdens seks is een veel voorkomend probleem en kan worden veroorzaakt door problemen met seksuele voldoening.
Volgens de informatie van het American Congress of Obstetricians and Gynecologists, heeft 3 op de 4 seksueel actieve vrouwen wel eens een vorm van ongemak tijdens de seks ervaren. Deze pijn of dit ongemak komt vaak voor in de vulva of andere gebieden die bij de opening van de vagina liggen. Ook straalt deze pijn of dit ongemak vaak door naar de onderrug, de bekken en de blaas en baarmoeder.
Dit veroorzaakt een verandering in de seksuele prestaties van de vrouwen en resulteert in emotionele reacties.
Er zijn veel oorzaken van dit probleem en deze zijn allemaal gerelateerd aan verschillende gynaecologische aandoeningen en een gebrek aan opwinding.
In dit artikel gaan we 11 meest voorkomende oorzaken van ongemak of pijn tijdens de seks behandelen.
1. Huidproblemen
Een veel voorkomende oorzaak van pijn tijdens seks zijn zweren die zich ontwikkelen op de gevoelige huid van de vulva.
Verder is een andere veel voorkomende oorzaak dermatitis en allergische reacties veroorzaakt door een onbalans van de vaginale flora.
Ook moet je voorzichtig zijn met het gebruik van geparfumeerde zepen of glijmiddel. Deze kunnen soms de problemen veroorzaken.
2. Een vaginale scheur tijdens de seks
Vrouwen kunnen ook lijden aan meerdere interne scheurtjes tijdens de seks. Dit kan de oorzaak van pijn zijn tijdens seks en daarom problemen geven bij het onderhouden van een seksuele relatie.
Deze scheurtjes worden veroorzaakt doordat er een hoge kracht wordt uitgevoerd op de vaginale passage en dit kan soms kleine wondjes veroorzaken.
Als deze pijn blijvend is en er meerdere symptomen bij komen, bezoek dan je gynaecoloog zo snel mogelijk.
3. Vaginale droogheid
Vaginale droogheid kan op elke leeftijd tevoorschijn komen. Echter is het meer voorkomend bij vrouwen in de perimenopauze of menopauze.
Deze aandoening komt doordat de oestrogeenlevels lager worden. Een onbalans van dit hormoon heeft invloed op de vochtigheid van de vagina. Als gevolg daarvan kan het irritatie en een brandend gevoeld geven tijdens de seks.
In deze gevallen is het aan te raden om glijmiddel te kopen, dat verkocht wordt in de apotheek of bij de drogist, om dit probleem op te lossen. Ook kan je verschillende thuisbehandelingen gebruiken om de hormoonbalans onder controle te houden.
4. Vaginitis
Vaginitis is een ontsteking van de vagina, die wordt veroorzaakt door een virus of bacteriële infectie. Vrouwen met deze aandoening ervaren ongemak tijdens seks, een brandend gevoel en een ongebruikelijke afscheiding.
5. Vaginisme
Vaginisme is een aandoening die wordt gekarakteriseerd door onwillekeurige samentrekken van de vaginawanden, wat penetratie moeilijk maakt. Dit is een van de grootste oorzaken van pijn tijdens seks. Ook kan dit een teken zijn van littekens of tumoren in de vagina.
De behandeling van vaginisme omvat veel oefeningen of kegeloefeningen.
6. Episiotomie
De incisie die gemaakt wordt in de vagina tijdens het bevallen, kan ook problemen veroorzaken tijdens seks, zelfs maanden na de geboorte van het kind.
Om dit probleem te behandelen, raden dokters aan om fysiotherapie te volgen, medicatie te nemen en in speciale gevallen zelfs een operatie te ondergaan.
7. Allergie voor latex condooms
Een klein aantal vrouwen heeft een allergische reactie op de materialen die terug te vinden zijn in condooms en latex.
Het ongemak dat veroorzaakt wordt door deze allergie, start vanaf het allereerste begin van de seks en weerhoudt vrouwen ervan om van seks te kunnen genieten.
8. Pijn tijdens de seks door emotionele problemen
De emotionele gezondheid speelt een grote rol in het plezier dat seks hoort te geven. Gevoelens zoals angst, schuld, schaamte en stress weerhouden vrouwen ervan om volledig te kunnen ontspannen, echter is dit noodzakelijk tijdens de seks.
Als gevolg daarvan vermindert dit het seksuele verlangen en dit kan leiden tot pijn tijdens penetratie.
9. Relatieproblemen
Ook al zijn veel mensen onwetend hierover, relatieproblemen kunnen ook de seksuele opwinding beïnvloeden. Een gebrek aan communicatie, seksuele problemen of ontrouw kunnen negatieve effecten hebben wanneer het aankomt op seksuele relaties.
10. Bepaalde medicijnen
Een van de bijwerkingen van de pil is een geringe behoefte aan seks.
Daarnaast verschijnt deze bijwerking wanneer er te veel pijnstillers en antibiotica worden genomen. Ook dit kan de natuurlijke vochtigheid van de vagina beïnvloeden.
11. Cystitis
Blaasontsteking wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie en kan ook een oorzaak zijn van ongemak tijdens seks. Het constante gevoel te moeten urineren en het brandende gevoel in de vagina veroorzaakt pijn en verlies van seksueel verlangen.
Voor vrouwen is het belangrijk om dit ongemak snel te herkennen, om het verlies van het seksueel verlangen te voorkomen.
Een gynaecologisch bezoek kan bepalen wat jouw probleem is en hoe je dit het beste kan behandelen en controleren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Misher, C. (2022). Vaginal dryness and painful intercourse. Cancer Resources from OncoLink, & Treatment, Research, Coping, Clinical Trials, Prevention. https://www.oncolink.org/support/sexuality-fertility/sexuality/vaginal-dryness-and-painful-intercourse
- Doyen, J., Demoulin, S., Delbecque, K., Goffin, F., Kridelka, F., & Delvenne, P. (2014). Vulvar skin disorders throughout lifetime: about some representative dermatoses. BioMed research international, 2014, 595286. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3910662/
- Manresa, M., Pereda, A., Bataller, E., Terre-Rull, C., Ismail, K. M., & Webb, S. S. (2019). Incidence of perineal pain and dyspareunia following spontaneous vaginal birth: a systematic review and meta-analysis. International urogynecology journal, 30(6), 853–868. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30770967/
- Moshesh, M., Olshan, A. F., Saldana, T., & Baird, D. (2014). Examining the relationship between uterine fibroids and dyspareunia among premenopausal women in the United States. The journal of sexual medicine, 11(3), 800–808. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24467730/
- Nucera, E., Aruanno, A., Rizzi, A., & Centrone, M. (2020). Latex Allergy: Current Status and Future Perspectives. Journal of asthma and allergy, 13, 385–398. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7532063/
- Reed S. D. (2022). Dyspareunia-where and why the pain?. Menopause (New York, N.Y.), 29(6), 639–641. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9191839/
- Tetik, S., & Yalçınkaya Alkar, Ö. (2021). Vaginismus, Dyspareunia and Abuse History: A Systematic Review and Meta-analysis. The journal of sexual medicine, 18(9), 1555–1570. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34366265/
-
Wahl, K. J., Imtiaz, S., Lisonek, M., Joseph, K. S., Smith, K. B., Yong, P. J., & Cox, S. M. (2021). Dyspareunia in Their Own Words: A Qualitative Description of Endometriosis-Associated Sexual Pain. Sexual medicine, 9(1), 100274. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7930843/