Helpt kurkuma diabetes te voorkomen? Dit is wat de wetenschap zegt

Het potentieel van kurkuma om diabetes te voorkomen is onderwerp geweest van wetenschappelijk onderzoek. Is het effectief? Hier analyseren we het.
Helpt kurkuma diabetes te voorkomen? Dit is wat de wetenschap zegt
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 11 juli, 2023

Kurkuma (Curcuma longa) is een van de meest gewaardeerde specerijen omdat het het risico op diabetes kan verminderen. Hoewel het ook andere medicinale toepassingen heeft, heeft het aan populariteit gewonnen door onderzoek (Engelse link) dat de inname ervan in verband brengt met glycemische controle en het voorkomen van bijbehorende complicaties.

In het bijzonder is vastgesteld dat curcumine – de belangrijkste actieve verbinding – bijdraagt aan de vermindering van insulineresistentie, naast het verbeteren van de metabole gezondheid. Aan de andere kant bestrijdt het ontstekingen, oxidatieve stress en andere factoren die het welzijn van mensen met een risico op diabetes in gevaar brengen.

In dit verband werd in een overzicht (Engelse link) gedeeld inCurrent Topics in Medicinal Chemistry geconcludeerd dat curcumine antidiabetische effecten heeft, terwijl het werkt als antioxidant, neuroprotectief en ontstekingsremmend. Wil je meer weten over deze eigenschappen? Hier lees je hoe.

Kurkuma, een specerij met potentieel om diabetes te voorkomen

Kurkuma staat ook bekend als “de gouden specerij” of “Indiase saffraan.” Het is populair in de Ayurvedische geneeskunde, want sinds de oudheid is het een hoofdbestanddeel in de ontwikkeling van remedies om kwalen te verminderen, chronische ziekten te voorkomen en het energieniveau te verhogen.

In het bijzonder bestaat het uit bioactieve stoffen die de gezondheid en het welzijn kunnen bevorderen. Volgens editie 2 van het boek Herbal medicine: biomolecular and c linical aspects (Engelse link) bestaan deze uit het volgende:

  • Eiwitten.
  • Polysacchariden.
  • Vetzuren.
  • Sesquiterpenen.
  • Vluchtige olie met turmeron.
  • B-complex vitaminen.
  • Koolhydraten en voedingsvezels.
  • Curcuminoïden, waaronder curcumine, demethoxycurcumine, 5′-methoxycurcumine en dihydrocurcumine.
  • Andere vluchtige oliën, zoals d-α-phellandreen, d-sabinene, cinol, borneol en zingiberene.
  • Mineralen zoals calcium, ijzer, fosfor, kalium en natrium.

Door deze samenstelling is het niet verwonderlijk dat veel van de eigenschappen van kurkuma door de wetenschap worden ondersteund. En hoewel het geen eerste keus behandeling is als het gaat om het aanpakken van aandoeningen, is het erkend als een van de beste supplementen.

Wat betreft diabetes zijn er verschillende studies die de werkzaamheid ervan evalueren. Een overzicht van studies (Engelse link) in het tijdschrift Nutrients deed interessante bevindingen. In het bijzonder werd vastgesteld dat talrijke in vitro en in vivo onderzoeken sterk bewijs hebben geleverd voor de anti-diabetische werking van curcumine.

De gerapporteerde gegevens suggereren dat dit polyfenol een therapeutisch potentieel heeft om diabetes te voorkomen en de complicaties ervan te verminderen. Het werkingsmechanisme is vermoedelijk de modulatie van verschillende signaalmoleculen die verband houden met ontstekingen. Gezien de complexiteit van deze aandoening is het echter niet helemaal duidelijk.

Kurkuma, metabool syndroom en diabetespreventie

Bloedsuikerspiegel meten
Wat we eten is de sleutel in de context van diabetes, zowel om het te voorkomen als wanneer we de diagnose al hebben.

De voordelen van kurkuma bij diabetespreventie zijn grotendeels te danken aan het vermogen om het metabool syndroom te bestrijden (Engelse link). Dit probleem groepeert een reeks veranderde chemische processen, waaronder insulineresistentie, hoge glucosespiegels, lipidenstoornissen en obesitas.

Uit onderzoek (Engelse link) gedeeld via het International Journal of Endocrinology and Metabolism bleek dat curcumine antihyperglycemische en insulinegevoelige effecten heeft, waardoor insulineresistentie en daarmee samenhangende complicaties worden verminderd.

Bij insulineresistentie slagen spier- en levercellen er niet in glucose uit het bloed adequaat op te nemen voor gebruik als energiebron. Als gevolg daarvan stijgt de glucose, wordt de alvleesklierfunctie aangetast en ontstaat diabetes type 2.

Uit een systematisch overzicht (Engelse link), gepubliceerd in Longhua Chinese Medicine, bleek dat kurkuma het potentieel heeft om risicofactoren in verband met het metabool syndroom onder controle te houden. Dit omvat bloedglucosewaarden, cholesterol, triglyceriden, ontsteking en body mass index.

Dit wordt ook ondersteund door een overzicht van studies (Engelse link) gedeeld in Frontiers in Endocrinology , waarin werd geconcludeerd dat curcumine een natuurlijk, veilig en goedkoop antidiabetisch en ontstekingsremmend middel is. Het effect wordt toegeschreven aan zijn vermogen om oxidatieve stress en het ontstekingsproces te onderdrukken.

Om precies te zijn ontdekten de onderzoekers dat het nuchtere bloedglucose, geglycosyleerd hemoglobine, body mass index, serum C-reactief eiwit, totaal cholesterol en triglyceriden vermindert bij patiënten met diabetes mellitus type 2.

Het voorkomt ook complicaties die samenhangen met diabetes

Behalve dat het het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 vermindert, heeft kurkuma ook voordelen voor patiënten die al aan deze ziekte lijden. Gezien zijn eigenschappen kan het het risico op bijbehorende complicaties minimaliseren (Engelse link)  , zoals onder andere niet-alcoholische vette leverziekte, diabetische neuropathie en nefropathie.

  • Via Pharmacy Practice gedeeld onderzoek (Engelse link)   meldde dat curcumine-extract therapeutische mogelijkheden heeft tegen niet-alcoholische vette leverziekte. Het is echter geen vervanging (Engelse link)   voor medische behandeling of veranderingen in levensstijl.
  • Via het Indian Journal of Pharmaceutical Sciences (Engelse link) meldden onderzoekers dat curcumine het hypoglykemische effect van insuline verbeterde en op zijn beurt een beschermend effect biedt tegen het ontstaan van diabetische neuropathie. Deze complicatie veroorzaakt letsels in de perifere zenuwen die signalen van en naar de extremiteiten van het lichaam sturen.
  • Dierstudies (Engelse link), gerapporteerd in BioMed Research International, spreken over het potentieel van curcumine om diabetische nefropathie te bestrijden. In het bijzonder wordt er een antifibrotisch effect aan toegeschreven, wat veelbelovend is tegen deze complicatie van diabetes. Robuuste studies bij mensen zijn nodig om dit voordeel te bewijzen.
  • Hoewel het bewijs beperkt is en menselijke studies ontbreken, wordt aangenomen dat curcumine mogelijkheden biedt tegen erectiestoornissen als gevolg van diabetes. Een studie bij ratten (Engelse link) gerapporteerd in The Journal of Sexual Medicine, deed veelbelovende bevindingen.

Biologische beschikbaarheid van curcumine: een nadeel

Ondanks de grote verscheidenheid aan studies die curcumine in verband brengen met positieve effecten bij patiënten met diabetes, is er een belangrijk nadeel. Dat is de biologische beschikbaarheid ervan. Wat betekent dit? Een biologisch beschikbare stof is een stof die wordt opgenomen en de bloedbaan bereikt voor verdere circulatie in het lichaam.

Bij intraveneuze toediening is de kans groter dat een stof het optimale effect genereert. Bij orale inname neemt dit vermogen echter af.

Kurkuma is daarop geen uitzondering. Bij orale inname is er weinig biologische beschikbaarheid van curcumine, de actieve verbinding die gekoppeld is aan de belangrijkste eigenschappen.

Wat er gebeurt is dat er een slechte darmabsorptie is, en dat het snel wordt afgebroken en geëlimineerd. Daardoor is het moeilijk zijn heilzame werking uit te oefenen. Toch is er een truc die kan werken om dit ongemak te verminderen.

Een studie (Engelse link) in het tijdschrift Foods laat zien dat de gelijktijdige consumptie van curcumine met piperine -de actieve verbinding van zwarte peper- de biologische beschikbaarheid ervan tot 2000% verhoogt. Daarom is het gebruikelijk om beide componenten aan te treffen in commerciële supplementen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Hoe maak je kurkuma-knoflookmayonaise?

Mogelijke bijwerkingen van kurkuma

Zwarte peper
Piperine in zwarte peper verhoogt de biologische beschikbaarheid van curcumine bij gelijktijdige consumptie.

Consumptie van kurkuma en curcuminesupplementen wordt veilig geacht voor de meeste gezonde volwassenen. De U.S. Food and Drug Administration (FDA) heeft het gebruik ervan goedgekeurd vanwege de goede verdraagbaarheid en werkzaamheid.

De aanbevolen doses variëren van 4.000 tot 8.000 mg per dag.

De consumptie moet echter matig zijn, want te veel kan misselijkheid, spijsverteringsproblemen, diarree, gas, gele ontlasting en hoofdpijn veroorzaken. De specerij is gecontra-indiceerd in de volgende gevallen:

  • Patiënten met brandend maagzuur en zure reflux.
  • Zwangere en zogende vrouwen (raadpleeg eerst je arts).
  • Mensen met een galblaasaandoening.
  • Patiënten die anticoagulantia, antibiotica, antidepressiva, cardiovasculaire medicijnen of medicijnen tegen kanker gebruiken.
  • Mensen die op het punt staan een operatie te ondergaan.

Is kurkuma een goed supplement tegen diabetes?

Het opnemen van kurkuma in het gewone dieet kan bijdragen aan het voorkomen van diabetes en de complicaties ervan. Desondanks moet er rekening mee worden gehouden dat de orale inname ervan een lage biologische beschikbaarheid van curcumine impliceert. Daarom moet het tegelijk met piperine worden geconsumeerd, hetzij op natuurlijke wijze, hetzij in supplementen.

Het gebruik van dit supplement is slechts aanvullend.

In elk geval moet worden opgemerkt dat kurkuma geen vervanging is voor medicijnen of therapieën om diabetes te voorkomen en te behandelen. Het is essentieel om een gezonde levensstijl aan te houden en de aanbevelingen van de arts op te volgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Zhang DW, Fu M, Gao SH, Liu JL. Curcumin and diabetes: a systematic review. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:636053. doi: 10.1155/2013/636053. Epub 2013 Nov 24. PMID: 24348712; PMCID: PMC3857752.
  • Nabavi SF, Thiagarajan R, Rastrelli L, Daglia M, Sobarzo-Sánchez E, Alinezhad H, Nabavi SM. Curcumin: a natural product for diabetes and its complications. Curr Top Med Chem. 2015;15(23):2445-55. doi: 10.2174/1568026615666150619142519. PMID: 26088351.
  • Prasad S, Aggarwal BB. Turmeric, the Golden Spice: From Traditional Medicine to Modern Medicine. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 13. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/
  • Pivari F, Mingione A, Brasacchio C, Soldati L. Curcumin and Type 2 Diabetes Mellitus: Prevention and Treatment. Nutrients. 2019 Aug 8;11(8):1837. doi: 10.3390/nu11081837. PMID: 31398884; PMCID: PMC6723242.
  • Hewlings, S., & Kalman, D. (2017). Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. In Foods (Vol. 6, Issue 10, p. 92). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/foods6100092
  • Ghorbani Z, Hekmatdoost A, Mirmiran P. Anti-hyperglycemic and insulin sensitizer effects of turmeric and its principle constituent curcumin. Int J Endocrinol Metab. 2014 Oct 1;12(4):e18081. doi: 10.5812/ijem.18081. PMID: 25745485; PMCID: PMC4338652.
  • Laurindo, L. F., Barbalho, S. M., Joshi, R. K., Rezende, B. de A., de Alvares Goulart, R., Guiguer, E. L., & Araújo, A. C. (2021). Curcuma longa and curcumin on metabolic syndrome: a systematic review. In Longhua Chinese Medicine (Vol. 4, pp. 32–32). AME Publishing Company. https://doi.org/10.21037/lcm-21-25
  • Marton, L. T., Pescinini-e-Salzedas, L. M., Camargo, M. E. C., Barbalho, S. M., Haber, J. F. dos S., Sinatora, R. V., Detregiachi, C. R. P., Girio, R. J. S., Buchaim, D. V., & Cincotto dos Santos Bueno, P. (2021). The Effects of Curcumin on Diabetes Mellitus: A Systematic Review. In Frontiers in Endocrinology (Vol. 12). Frontiers Media SA. https://doi.org/10.3389/fendo.2021.669448
  • Maithili Karpaga Selvi N, Sridhar MG, Swaminathan RP, Sripradha R. Efficacy of Turmeric as Adjuvant Therapy in Type 2 Diabetic Patients. Indian J Clin Biochem. 2015 Apr;30(2):180-6. doi: 10.1007/s12291-014-0436-2. Epub 2014 May 8. PMID: 25883426; PMCID: PMC4393385.
  • White CM, Lee JY. The impact of turmeric or its curcumin extract on nonalcoholic fatty liver disease: a systematic review of clinical trials. Pharm Pract (Granada). 2019 Jan-Mar;17(1):1350. doi: 10.18549/PharmPract.2019.1.1350. Epub 2019 Mar 4. PMID: 31015871; PMCID: PMC6463416.
  • Saadati, S., Sadeghi, A., Mansour, A. et al. Curcumin and inflammation in non-alcoholic fatty liver disease: a randomized, placebo controlled clinical trial. BMC Gastroenterol 19, 133 (2019). https://doi.org/10.1186/s12876-019-1055-4
  • Kulkarni, S., & Dhir, A. (2010). An overview of curcumin in neurological disorders. In Indian Journal of Pharmaceutical Sciences (Vol. 72, Issue 2, p. 149). OMICS Publishing Group. https://doi.org/10.4103/0250-474x.65012
  • Lu M, Yin N, Liu W, Cui X, Chen S, Wang E. Curcumin Ameliorates Diabetic Nephropathy by Suppressing NLRP3 Inflammasome Signaling. Biomed Res Int. 2017;2017:1516985. doi: 10.1155/2017/1516985. Epub 2017 Jan 17. PMID: 28194406; PMCID: PMC5282455.
  • Draganski A, Tar MT, Villegas G, Friedman JM, Davies KP. Topically Applied Curcumin-Loaded Nanoparticles Treat Erectile Dysfunction in a Rat Model of Type-2 Diabetes. J Sex Med. 2018 May;15(5):645-653. doi: 10.1016/j.jsxm.2018.03.009. PMID: 29699754; PMCID: PMC8826927.
  • Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods. 2017 Oct 22;6(10):92. doi: 10.3390/foods6100092. PMID: 29065496; PMCID: PMC5664031.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.