Thuis champignons kweken doe je zo
Het is misschien moeilijk te geloven, maar het is erg makkelijk om thuis champignons te kweken. Het beste is dat je ze kunt plukken en ze altijd terug zullen groeien. In dit artikel vertellen we je hoe je thuis champignons kan kweken.
Onthoud ten eerste dat champignons een eetbare schimmel zijn. Zowel de steel als de paddenstoelhoed worden gebruikt. Schimmels zijn anders dan planten omdat ze geen wortels, stengels of bladeren hebben. Daarnaast hebben deze schimmels geen bladgroen en voeden ze zich door hun eigen omgeving.
Champignons hebben geen zaadjes. In plaats daarvan groeien ze uit kiemcellen. Op het moment dat ze het juiste vochtgehalte vinden, beginnen ze te ontkiemen. Op dat moment beginnen ze met het produceren van schimmeldraden en groeien ze uit tot zwamvlokken.
De voordelen van thuis champignons kweken
Er zijn verschillende voordelen van thuis champignons kweken. We zetten er een aantal voor je op een rij:
- Je krijgt voldoening uit het verbouwen van je eigen eten.
- Het is een uitstekende leermogelijkheid voor kinderen. Ze zien zo namelijk hoe paddenstoelen groeien.
- Het is een zeer effectieve productie. Uit slechts één kiemcel groeit een hele bos champignons.
- Het oogsten van champignons is heel erg makkelijk. De waarde van een eigen champignon is dus groter dan de waarde van een champignon uit de supermarkt.
- Je weet dat je eten niet is bewerkt en dat je ingrediënt volledig biologisch is.
Thuis champignons kweken doe je zo
Om thuis champignons te kweken, heb je wel wat ruimte nodig. Als je wat ruimte in je tuin hebt, kun je een speciale ruimte voor deze champignons creëren.
Als je in een appartement woont, kun je echter een langwerpige bloempot gebruiken die je in een donkere ruimte neerzet. Omdat champignons een schimmel zijn, hebben ze geen zonlicht nodig.
Het kweken van champignons is makkelijker dan je zou denken. Een ander voordeel aan het kweken van je eigen champignons is het feit dat je dezelfde aarde kunt gebruiken tot hij op is.
- stro
- water
- compost
- mycelium
- 1 doos van polystyreen met deksel
Stappen
- We raden je aan om de stro ten eerste te koken. Op deze manier verwijder je namelijk alle bacteriën en schimmels.
- Meng de compost met de stro terwijl je het een beetje bevochtigt. Als je wilt, kun je koffie toevoegen. Dit zal de compost namelijk voeden, wat goed is voor de groei van de champignons.
- Giet dit mengsel in je doos van polystyreen. Hoe meer van dit mengsel je hebt, hoe meer champignons er kunnen groeien, dus vul deze doos met zoveel mogelijk!
- Verspreid de mycelium door deze doos en bedek het met nog een laagje natte compost. Voeg nog wat water toe.
- Bedek de doos met een deksel zodat er geen zonlicht op komt. Laat het dan vijf tot acht dagen staan. Het is zeer belangrijk om de doos vochtig te houden totdat je witte zwamvlokken op de aarde ziet groeien. Dit betekent namelijk dat de zwamvlokken de aarde gekoloniseerd hebben.
- Maak nu ook een andere deksel voor de doos, zodat de champignons wat ruimte krijgen om te groeien. Maak een gat in het midden van de doos om een klein beetje licht door te laten, maar zorg ervoor dat dit indirect blijft. Bedek de deksel met een transparante folie om vocht- en warmteverlies te voorkomen.
- Het is daarnaast belangrijk om de lucht voor 80% bevochtigd te houden, maar niet meer dan dat. Je kunt het deksel vullen met wat water als je dat wilt, om de champignons niet direct water te hoeven geven. Als het water verdampt is, is het tijd om opnieuw te doen.
- In 20 dagen zul je je eerste champignons kunnen oogsten. Doe dit als de de paddenstoelhoeden een diameter van ongeveer 5 cm hebben.
- Als de ruimte onder de hoeden roze is, kun je ze uit de aarde plukken. Om dit te doen, draai je de steel voorzichtig tot de paddenstoel loslaat.
- Als je deze stappen op de juiste manier opvolgt, zul je iedere week nieuwe champignons kunnen oogsten. Je kunt nu van je eigen, biologische champignons genieten en ze in je favoriete gerechten verwerken!
Een aantal aanbevelingen
Zoals je kunt zien is het heel makkelijk om thuis je eigen champignons te kweken. Het vereist echter wel een beetje geduld. Als je aan dit proces begint, probeer dan de volgende tips op te volgen:
- Zorg ervoor dat de plek die je voor je champignons kiest goed geventileerd is. Zo voorkom je nare geurtjes en andere problemen.
- Gebruik een voedzame compost. Dit is namelijk waar de champignons hun voedingsstoffen uithalen zodat ze kunnen groeien.
- De temperatuur voor deze champignons moet tussen de 20 C en 26 C liggen. Als de temperatuur warmer dan 35 C is, kun je er beter mee stoppen.
- Je kunt een diffuser gebruiken om je paddenstoelen water te geven.
- Was je gereedschap nadat je ze gebruikt hebt. Zo zul je je paddenstoelentuintje niet besmetten.
- Een donkere kamer of garage is de ideale plek om paddenstoelen in te kweken.