Natuurlijke middelen om poriën te verkleinen
Grove poriën zijn voor zowel mannen als vrouwen een van de meest voorkomende schoonheidsproblemen. Grove poriën zorgen er niet alleen voor dat de huid er ongezond uitziet, maar raken doorgaans ook sneller verstopt, waardoor er mee-eters ontstaan. In dit artikel zullen we een aantal natuurlijke middelen delen om grove poriën te verkleinen.
Iedereen heeft in verschillende mate zichtbare poriën die ervoor kunnen zorgen dat er puistjes ontstaan. Sommige mensen hebben echter verschillende technieken ontdekt om hun poriën te verkleinen of minder zichtbaar te maken, waardoor ze minder invloed hebben op de natuurlijke schoonheid van hun huid.
De oorzaak van dit huidprobleem is vooralsnog onbekend, maar gedacht wordt dat grove poriën vooral te maken hebben met genetische factoren, hormonale veranderingen en een te hoge talgproductie.
Het goede nieuws is dat er een hoop middelen bestaan die kunnen helpen om de poriën te verkleinen en diep te reinigen, zodat er geen puistjes ontstaan. Wil je meer weten?
Masker van tomaten om grove poriën te verkleinen
Een tomatenmasker kan helpen om de natuurlijke pH-waarde van de huid weer in balans te brengen, waardoor het makkelijker wordt om vettigheid te verwijderen en de invloed van vrije radicalen tegen te gaan.
Instructies
- Snijd een verse tomaat doormidden, verwijder de pitjes en breng het vruchtvlees aan op je gezicht.
- Laat het vruchtvlees tien minuten zijn werk doen en spoel vervolgens je gezicht schoon met warm water.
Eiwit en sinaasappelsap
Het is tegenwoordig heel erg in trek om eiwit te gebruiken voor de gezichtshuid. Eiwit heeft namelijk eigenschappen die de huid stevig en egaal maken, waardoor de huid minder snel gaat hangen.
Door de eigenschappen van eiwit te combineren met het vitamine C in sinaasappels krijg je een samentrekkend masker dat ideaal is om dode huidcellen te verwijderen en poriën te verkleinen.
Ingrediënten
- 1 eiwit
- Het sap van 1 sinaasappel
Instructies
- Klop het eiwit samen met het sinaasappelsap op tot je een homogeen mengsel hebt.
- Breng het masker met behulp van een kwastje aan op je gezicht. Laat het masker opdrogen en spoel je gezicht schoon met warm water.
Zout en room
Zout is het ideale ingrediënt om de huid te exfoliëren en dode huidcellen te verwijderen. Door zout te mengen met het melkzuur in room krijg je een geweldig middel om grove poriën te verkleinen en onzuiverheden te verminderen.
Instructies
- Meng een eetlepel room met een theelepel zout en breng dit mengsel vervolgens met ronde bewegingen aan op de aangedane delen van de huid.
- Laat het masker twintig minuten zijn werk doen en spoel het dan af met warm water.
Papajaschil
Hoewel de schil van de papaja vrijwel altijd in de prullenbak belandt, is deze schil eigenlijk juist hartstikke rijk aan voedingsstoffen en bestanddelen die gunstig zijn voor de gezondheid van de huid.
Instructies
- Wrijf met de binnenkant van de schil over de delen van de gezichtshuid waar je last hebt van mee-eters.
- Wacht twintig minuten en spoel je gezicht dan schoon met koud water.
Aloë vera
Deze plant is rijk aan voedingsstoffen en heeft daarnaast eigenschappen die in staat zijn om de poriën te verkleinen en de pH-waarde van de huid in balans te brengen.
De vitaminen, mineralen en antioxidanten die het bevat zorgen ervoor dat aloë vera geweldig is om de huid vochtig en egaal te houden en tegelijkertijd de tekenen van vroegtijdige veroudering tegen te gaan.
Instructies
- Schraap de gel uit een aloëverablad en breng deze gel vervolgens aan op je gezicht.
- Laat de gel twintig minuten op je gezicht zitten en spoel het dan af met warm water.
Selderij: een natuurlijke reiniger
Jou zou elke ochtend net nadat je wakker wordt en elke avond voor het slapengaan een gezichtsreiniger moeten gebruiken om je huid te verfrissen en vettigheid te verwijderen.
Selderij is een geweldig ingrediënt om een natuurlijke gezichtsreiniger mee te maken, doordat het vitaminen, mineralen en belangrijke antioxidanten bevat die de regeneratie van huidcellen ondersteunen.
Instructies
- Kook een handjevol selderij in een halve liter water. Laat het water afkoelen en giet het vervolgens over in een spuitfles.
- Gebruik het zo vaak en zo veel als nodig is.
Wil je meer weten? Lees dan: Verjong je lichaam met selderij
Honing
Honing biedt meerdere geneeskrachtige voordelen. Zo bevat het bijvoorbeeld belangrijke voedingsstoffen en eigenschappen die de huid gezonder kunnen maken.
Honing heeft antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen die de aanwezigheid van bacteriën die acne kunnen veroorzaken tegengaan. Daarnaast kan het ook helpen om vettigheid te verwijderen en grove poriën te verkleinen.
Instructies
- Verdeel een dun laagje honing over je hele gezicht of alleen de aangedane delen van de huid. Laat de honing vijftien minuten zijn werk doen en spoel het dan af met koud water.
- Nog een geweldige manier om honing te gebruiken is door de honing te mengen met een beetje havermout om een heerlijk exfoliërend gezichtsmasker te maken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Lee SJ, et al. (2016). Facial pores: Definition, causes, and treatment options. DOI:
10.1097/DSS.0000000000000657 - Chan L. (2017). Enlarged pores.
dermnetnz.org/topics/enlarged-pores - How to safely exfoliate at home. (n.d.).
aad.org/public/skin-hair-nails/skin-care/exfoliation - Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. G. (2008). Aloe vera: a short review. Indian journal of dermatology, 53(4), 163-6.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/ - Flament, F., Francois, G., Qiu, H., Ye, C., Hanaya, T., Batisse, D., Cointereau-Chardon, S., Seixas, M. D., Dal Belo, S. E., … Bazin, R. (2015). Facial skin pores: a multiethnic study. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 8, 85-93. doi:10.2147/CCID.S74401
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4337418/ - Mandal, M. D., & Mandal, S. (2011, April). Honey: Its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 1(2), 154-160
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609166/