Hoe te stoppen met geobsedeerd te zijn over je ex
Weet jij hoe het is om geobsedeerd te zijn door je ex? De meesten van ons hebben ooit weleens met een breuk te maken gehad. Als dit gebeurt, dan kunnen we het gevoel hebben dat onze hele wereld instort.
De emotionele impact van het beëindigen van een relatie is onmiskenbaar en onvermijdelijk. Een aantal mensen pakken het rouwproces echter niet adequaat aan en dit kan tot schadelijk gedrag leiden, zoals geobsedeerd raken door je ex.
Het onvermogen om je aandacht van je ex-partner af te leiden, nu deze geen deel meer van je leven uitmaakt, komt relatief vaak voor. Veel mensen blijven in herinneringen steken, controleren voortdurend de sociale netwerkprofielen van hun ex-partner of zoeken naar hen in de hoop om de relatie te herstellen.
Alle bovenstaande situaties zijn schadelijk voor je zelfrespect en verhinderen dat je vooruit gaat. Soms lijkt de drang echter niet te onderdrukken. Als je begrijpt waarom het gebeurt en enkele richtlijnen toepast, dan kun je uit deze vicieuze cirkel komen.
Waarom komt een obsessie voor een ex zo vaak voor?
Geobsedeerd zijn over je ex is iets dat vaak gebeurt als een relatie onlangs is beëindigd. Het is geen kwestie van zwakte of gebrek aan wilskracht. Er zijn zelfs krachtige fysieke en psychologische oorzaken die hiertoe leiden.
Enerzijds, als we verliefd zijn, geven de hersenen stoffen af zoals dopamine, serotonine en oxytocine. Deze activeren ons neuronale beloningscircuit en produceren aangename gevoelens van euforie en vervulling.
Wanneer de band wordt verbroken, dan houdt deze stroom van hormonen op, waardoor een soort ontwenningssyndroom ontstaat (Spaanse link). Er begint ook cortisol (het stresshormoon) door het lichaam te stromen, wat subjectief ongemak en zelfs gezondheidsproblemen veroorzaakt.
Het is gemakkelijk te begrijpen dat het lichaam de eerdere niveaus van neurotransmitters zoekt, waardoor je contact met je ex gaat zoeken. Aan de andere kant impliceert het einde van de relatie ook de vernietiging van gedeelde illusies, verwachtingen en toekomstplannen.
Als onze identiteit nauw met onze rol als iemands partner verbonden was, dan brengt de breuk de noodzaak met zich mee om opnieuw te configureren wie we zijn. Dit alles kan beangstigend en overweldigend zijn, dus we reageren door te proberen onze emotionele veiligheid te herwinnen.
Hoe te stoppen met geobsedeerd te zijn over je ex
Geobsedeerd raken door je ex is tot op zekere hoogte te verwachten. Als het echter bepaalde grenzen overschrijdt, dan wordt het contraproductief. Wanneer het bovenstaande gebeurt, dan ben je niet vrij om de negatieve en onaangename emoties te ervaren die met verdriet gepaard gaan.
Er is echter veel dat je kunt doen. Het stoppen met geobsedeerd raken door je ex is deels een kwestie van beslissing en discipline. En daarvoor kunnen de volgende richtlijnen erg nuttig zijn.
Aanvaard de realiteit
De eerste fase van verdriet is meestal ontkenning. Het is echter belangrijk om niet te lang in deze toestand te blijven zitten en te accepteren dat de relatie voorbij is.
Blijven denken dat het slechts een argument was, dat er een oplossing komt of dat de andere persoon bij zal draaien en bij je terugkomt, zal je alleen maar in de val lokken en je aan iemand binden.
Geen contact
Als de relatiebreuk recent is, dan is het normaal dat je contact met je ex-partner wilt houden, om te weten hoe het met hen gaat. Het beoefenen van geen contact, in ieder geval de eerste paar maanden, is echter essentieel.
Vermijd het om die persoon te zien, met hem te praten en om het even welke vorm van contact dan ook te hebben. Zorg er echter ook voor dat je niet naar foto’s of oude gesprekken kijkt of hun bewegingen online controleert.
Het is een kwestie van je hersenen aan de afwezigheid van die persoon te laten wennen. Als je doorgaat met het zoeken naar hun fysieke of symbolische aanwezigheid, dan blijf je de oude neurale verbindingen voeden en versterken. Sta jezelf toe om uit de hormonale stroom te komen die de relatie heeft voortgebracht.
Geef een nieuwe betekenis aan wat er is gebeurd
Vaak raken we geobsedeerd door een ex, omdat we het overweldigend vinden om te accepteren dat alle tijd, energie en illusies die erin zijn geïnvesteerd tevergeefs zijn geweest. Niemand vindt het prettig om het gevoel te hebben dat ze gefaald hebben.
Het is daarom belangrijk om de manier waarop we zien wat er is gebeurd te veranderen (Spaanse link) en te onthouden dat elke ervaring die we hebben, verrijkt. Alles heeft dus een betekenis, ook al is de relatie beëindigd.
Focus op jezelf
Concentreer je tot slot op jezelf. Het gezondste wat je kunt doen, is door te gaan met het verzorgen en koesteren van alle andere gebieden van je leven. Dit geldt zelfs als je een relatie hebt. Dit gebeurt echter vaak niet en we hebben de neiging om te veel op elkaar te focussen.
Als we de focus op onszelf verliezen, dan kunnen we een leegte voelen die we niet weten op te vullen. En het beste alternatief is altijd al die tijd en aandacht aan onszelf te gaan besteden. Maak opnieuw verbinding met jezelf en zorg voor jezelf en je doelen.
De moeite om te stoppen met geobsedeerd te zijn door je ex is het waard
Het voorkomen van geobsedeerd raken door een ex is niet eenvoudig, vooral niet als we een laag zelfbeeld hebben of een emotioneel afhankelijke relatie hebben. Het is echter een beslissing die we voor onze mentale en emotionele gezondheid moeten nemen en behouden.
De enige persoon die voor altijd bij je blijft, is ongetwijfeld jijzelf. Geef dus prioriteit aan je welzijn en richt je energie en middelen op het werken aan jezelf. Wees dankbaar voor de tijd die je met de ander hebt doorgebracht, wees vergevingsgezind en stel je open voor de nieuwe ervaringen en kansen die komen gaan.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Anguita Corbo, A. (2017). Propuesta de intervención para la dependencia emocional: superación de la dependencia tras la ruptura de la pareja (Master’s thesis).
- Rangel, H. LA QUÍMICA DEL AMOR. Memorias Arbitradas de las IV Jornadas Científicas del Departamento de Ciencias Naturales, 15.
- Burunat, E. (2016). AMOR: inicio y fin en el cerebro. RIDPSICLO, 1(1), 40.
- Sandoval Rodríguez, A. L. La pérdida experimentada tras la finalización de una relación de pareja en el marco del enfoque sistémico.