Hoe een bloedneus bij kinderen te behandelen
Een bloedneus bij kinderen komt vaak voor, maar het kan toch ook beangstigend zijn omdat het vreselijk is om bloed uit de neus te zien stromen. Het betekent over het algemeen geen enkel gevaar en kan gemakkelijk worden gestopt.
Het belangrijkste is om kalm te blijven en enkele eenvoudige aanbevelingen op te volgen. Normaal gesproken stopt het bloeden in zeer korte tijd. Alleen in enkele zeldzame gevallen moet je medische hulp zoeken.
Lees dit artikel om iets meer te weten te komen over neusbloedingen bij kinderen, zodat je snel en correct kunt handelen als ze optreden.
Waarom komt een bloedneus bij kinderen voor?
De meestvoorkomende oorzaak van een bloedneus bij kinderen is het kapotgaan van een van de kleine bloedvaten in de neus, waardoor er bloed gaat stromen dat bekend staat als ‘epistaxis’. Er zijn verschillende redenen voor deze scheurtjes, waaronder:
- Neuspeuteren
- Een verkoudheid of allergie
- Een droge omgeving
- Allergiemedicatie
- Een eerdere verwonding of klap
Wanneer een bloedneus bij kinderen heel vaak voorkomt, kunnen de haarvaten in de neus geïrriteerd zijn of ze zijn mogelijk niet goed genezen van een vorige keer. In die gevallen kan een arts een duurzamere oplossing zoeken.
We raden ook aan om medische hulp in te schakelen als de bloeding het gevolg is van een uitwendige klap op de neus of het hoofd. In zeldzame gevallen kan je kind een bloedstollingsprobleem hebben dat ook door een specialist moet worden behandeld.
Lees ook eens:
Wat moet je doen als je baby zijn hoofdje bezeerd?
Wat te doen als er sprake is van een neusbloeding?
Een heel eenvoudige procedure is voldoende om een bloedneus bij kinderen te stoppen:
- Neem een tissue of handdoek en knijp de neus in het zachte gedeelte boven het septum dicht.
- Blijf druk uitoefenen en kantel het hoofd van het kind naar voren.
- Stop na 10 minuten met dichtknijpen. Stop niet eerder om er zeker van te zijn dat de wond goed droogt.
- Als het dan nog steeds bloedt, doe het dan nog eens 10 minuten. Blijft het bloeden, dan raden we je aan om naar een arts te gaan.
Er zijn ook enkele populaire overtuigingen die niet kloppen. Daarom willen we je hier waarschuwen voor wat je NIET moet doen:
- Laat het kind niet gaan liggen. Het is het beste om te blijven staan of zitten.
- Kantel je hoofd niet achterover, omdat hierdoor bloed in de keel kan stromen.
- Laat je kind niet in zijn neus peuteren en stop er geen dingen in zoals watjes of tissues. Dit kan het bloeden namelijk verergeren in plaats van het te stoppen.
Ook interessant om te lezen:
Hand- en vingerletsel bij kinderen
Raadpleeg een arts als je een van deze symptomen opmerkt
- Naast bloeden voelt het kind zich duizelig.
- Het bloeden is het gevolg van een klap op het hoofd.
- Het bloeden is sterker dan normaal.
- Er zijn blauwe plekken op andere delen van het lichaam.
- Andere delen van het lichaam bloeden ook, zoals het tandvlees.
Hoe een bloedneus bij kinderen te voorkomen
- Houd de nagels van kinderen kort, zodat ze zich niet snijden als ze in hun neus zitten te peuteren.
- Houd je huis vochtig. Als het weer erg droog is, maak je neus dan vochtig met neussprays.
- Zorg ervoor dat je kinderen beschermende kleding dragen als ze aan contactsporten doen.
Blijf tot slot kalm en gebruik de methoden die in dit artikel zijn beschreven. Bij complicaties of twijfels kun je altijd naar de huisarts.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Nicolaides, A. Epistaxis en niños y adolescentes. https://medicina.uc.cl/wp-content/uploads/2019/01/Epistaxis-medicina-familiar.pdf
- KidsHealth. (n.d.). Hemorragias nasales. KidsHealth. https://kidshealth.org/es/parents/nose-bleed-esp.html?WT.ac=pairedLink
- Hernández, M., Hernández, C., & Bergeret, J. P. (2018). Epistaxis. Consideraciones generales y manejo clínico. Cuadernos de cirugía, 19(1), 54-59. http://revistas.uach.cl/pdf/cuadcir/v19n1/art09.pdf