Het neonataal onthoudingssyndroom
Neonataal onthoudingssyndroom (NAS) is een verzameling symptomen die worden ervaren door baby’s van wie de moeder tijdens de zwangerschap bepaalde drugs heeft misbruikt. Het kan optreden vóór of nadat de baby is geboren.
Het kan voorkomen bij zwangerschappen waarbij de moeder middelen gebruikt zoals heroïne, alcohol, methadon of zelfs marihuana. Veel soorten drugs passeren de placenta, die de baby in de baarmoeder met zijn moeder verbindt. Dit is de reden waarom de baby, net als zijn moeder, afhankelijk wordt van het middel.
Helaas schatten experts dat een op de tien baby’s tijdens de zwangerschap in meer of mindere mate aan drugs is blootgesteld. In dit artikel leggen we uit waaruit het neonataal onthoudingssyndroom bestaat en hoe je dit kunt voorkomen.
Wat zijn de oorzaken van een neonataal onthoudingssyndroom?
Zoals we al zeiden, komt neonataal onthoudingssyndroom voor bij baby’s omdat de moeder tijdens de zwangerschap drugs of verdovende middelen binnenkrijgt zonder rekening te houden met haar zwangerschap.
Het komt echter niet bij alle drugs voor. Om deze aandoening te laten optreden, moeten de drugs de placenta passeren en de foetus bereiken. Bovendien moeten het stoffen zijn die de neiging hebben om bij de gebruiker ervan afhankelijkheid te creëren.
Dit syndroom kan optreden vóór of nadat de baby is geboren:
- Prenatale NAS: dit komt voor wanneer de moeder stopt met het consumeren van een verslavend middel terwijl ze nog zwanger is. Dat wil zeggen, de baby lijdt aan de aandoening in de baarmoeder.
- Postnatale NAS: dit gebeurt wanneer de moeder verslavende middelen blijft consumeren, ook als de baby wordt geboren. Het kind heeft na de bevalling namelijk geen contact meer met deze stoffen omdat het geen verbinding meer heeft met de moeder.
Lees ook eens:
Geboorteafwijkingen: wat ze zijn en hoe ze te voorkomen
Welke stoffen kunnen het veroorzaken?
Zoals we eerder vermeldden, hebben de meeste drugs effect op de foetus. Sommige stoffen veroorzaken dit syndroom echter eerder.
Allereerst is het belangrijk om te weten dat opioïden dit probleem veroorzaken bij meer dan de helft van de betrokken baby’s. Dat wil zeggen dat baby’s van wie de moeder heroïne of methadon gebruikt, 50% kans hebben om het neonataal onthoudingssyndroom te krijgen.
Hoewel velen het zich niet realiseren, is alcoholgebruik tijdens de zwangerschap een van de meest schadelijke dingen voor het kind. Alcohol kan dit syndroom ook veroorzaken. Bovendien kan het zelfs zeer ernstige aandoeningen veroorzaken (Engelse link), zoals misvormingen en mentale retardatie.
Hetzelfde gebeurt ook met amfetaminen en barbituraten. Barbituraten zijn kalmerende en anxiolitysche stoffen die door een groot deel van de bevolking worden geconsumeerd, zij het op recept.
Cocaïne is echter niet in staat om dit syndroom te veroorzaken. Dat wil echter niet zeggen dat het niet giftig is voor de foetus. Veel studies bevestigen zelfs dat cocaïneconsumptie de ontwikkeling van de foetus problematisch maakt (Engelse link).
Wat zijn de symptomen van het neonataal onthoudingssyndroom?
De symptomen van het neonataal onthoudingssyndroom zijn afhankelijk van de substantie die het veroorzaakt. Het varieert ook afhankelijk van wanneer de stof voor het laatst is geconsumeerd. Symptomen treden meestal een dag na de geboorte op, of zelfs tot vijf dagen erna. Elke baby ervaart deze toestand anders.
De meestvoorkomende symptomen zijn:
- Tremoren en stuiptrekkingen.
- De baby is erg prikkelbaar en huilt constant en heel hard.
- De baby heeft moeite met slapen.
- Stroeve of stijve spierspanning.
- Het kind heeft moeite met zuigen en raakt daardoor ondervoed. Braken komt ook vaak voor.
- Diarree komt vaak voor, samen met overmatig zweten, wat uitdroging veroorzaakt.
Vreemd genoeg lijken premature baby’s lichtere symptomen te hebben en sneller te herstellen. Toch ervaart de meerderheid ook koorts en een verstopte neus.
Ook interessant om te lezen:
Hoe lang moet een premature baby in het ziekenhuis blijven?
Conclusie
De enige manier om het neonatale onthoudingssyndroom te voorkomen, is dat moeders tijdens de zwangerschap geen psychoactieve stoffen gebruiken en zich ervan bewust zijn dat wat ze binnenkrijgen gevolgen kan hebben voor de foetus. Als je zwanger bent, probeer dan in deze periode geen enkel medicijn te gebruiken.
Als je daarentegen een moeder kent die zich in deze situatie bevindt, probeer dan een arts te raadplegen. Hij of zij zal je kunnen helpen haar te adviseren en haar aan te moedigen om te stoppen met consumeren. Alle voorzorgsmaatregelen helpen als het gaat om de bescherming van het kind.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Hudak, M. L., & Tan, R. C. (2012). Neonatal Drug Withdrawal. PEDIATRICS, 129(2), e540–e560. https://doi.org/10.1542/peds.2011-3212
- El consumo de cocaína durante el embarazo: su detección y efectos. (1997). Revista Panamericana de Salud Pública, 1(3), 244–244. https://doi.org/10.1590/S1020-49891997000300018
- El síndrome de abstinencia neonatal ligado con discapacidades educativas – HealthyChildren.org. (n.d.). Retrieved August 17, 2019, from https://www.healthychildren.org/Spanish/news/Paginas/Neonatal-Abstinence-Syndrome-Linked-to-Educational-Disabilities.aspx
- Porcel Gálvez, A. M., Ortega Martínez, S. M., Barrrientos Trigo, S., Ferrinho Ferreira, R., & Martínez Lara, C. (2014). Síndrome de abstinencia neonatal. Enfermería Global (Vol. 13). Servicio de Publicaciones, Universidad de Murcia. Retrieved from http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1695-61412014000400019