Heb je moeite om een band met je pasgeborene te krijgen?

Schrik niet als je moeite hebt om een band met je pasgeboren baby te krijgen. Dit komt vaker voor dan je misschien denkt, en het is iets dat je moet opbouwen terwijl je met elkaar omgaat en elkaar herkent. Lees verder voor meer informatie!
Heb je moeite om een band met je pasgeborene te krijgen?

Geschreven door Ana Núñez

Laatste update: 06 februari, 2023

Worstelen om een band met je pasgeboren baby te krijgen is normaal en komt vaak voor, dus maak je niet al te veel zorgen als het niet direct na de geboorte gebeurt. De sterke gehechtheid waarover je hebt gehoord, heeft enige tijd nodig om zich te ontwikkelen.

Zoals je kunt zien, hoef je je er niet schuldig over te voelen, vooral niet als je een nieuwe moeder bent of als de omstandigheden van je zwangerschap niet ideaal waren. Je was waarschijnlijk moe na de bevalling, het is vergelijkbaar met het gevoel dat je krijgt na zware inspanning. Naast de hormonale veranderingen is je lichaam uitgeput door de fysieke inspanning en is je geest in een vergelijkbare toestand als gevolg van stress.

Tegelijkertijd is er de onzekerheid die gepaard gaat met de bevalling en de verbijstering van al het nieuwe dat het moederschap vertegenwoordigt. Dus wanhoop niet of voel je een slechte moeder als je gewoon geen moederinstinct voelt zoals je had verwacht…

Heb geduld en vertrouw erop dat het komt. Lees ondertussen verder voor enkele tips om deze band te versterken!

Verwachtingen voor levering

Aanstaande moeders hebben bepaalde verwachtingen en ideeën over de geboorte van hun baby naarmate het laatste trimester nadert. Uw verloskundige heeft de mogelijke scenario’s besproken en u weet misschien al of u vaginaal kunt bevallen of een keizersnede kunt plannen.

Al deze visie die begint te ontstaan, schept bepaalde verwachtingen. Je visualiseert jezelf waarschijnlijk met een romantische scène van een verliefde moeder. Dit is wijdverbreid in onze cultuur via de media. Je ziet jezelf natuurlijk nooit als een uitgeputte moeder vol vragen.

Voeg deze verwachtingen toe aan het goedbedoelde advies dat je, al dan niet welkom, vaak krijgt van familie en vrienden en je zult behoorlijk overweldigd zijn. Zeker als je je realiseert dat niet alle kinderen in optimale omstandigheden worden geboren. Nou, het lijkt niet onredelijk om je af te vragen waarom je moeite hebt om een band met je pasgeboren baby te krijgen.

De moeder-kind band

Sommigen zeggen dat het begint zodra je je bewust wordt van het nieuwe wezen in je. Desondanks moet je weten dat je, zoals in elke menselijke relatie, deze band kunt opbouwen als het niet van nature gebeurt.

Geen enkel recept of handleiding legt volledig uit hoe je moeder moet zijn of hoe je band met elkaar ontstaat. Alles wijst erop dat het op een speciale manier en op een bepaald moment zal gebeuren.

In feite begint het zich bij sommige moeders te manifesteren zodra ze zich realiseren dat ze zwanger zijn, en vanaf de geboorte, bij anderen. Enige binding na de moeilijke en vermoeiende eerste weken. Velen ervaren het echter een tijdje niet. Hoe dan ook, het komt goed en je zult je uiteindelijk aan elkaar aanpassen.

Een vrouw die een peuter vasthoudt.
Moeder-kind binding gebeurt niet in alle relaties op dezelfde manier. Dit komt omdat ieder mens uniek is en zijn eigen timing heeft.

Tips om je gevoelens voor je baby te verbeteren als je moeite hebt om een band met hem of haar te krijgen

Zoals we hierboven al zeiden, is er geen gids voor moeder en kind om zich te hechten vanaf het moment dat ze met elkaar in contact komen. Er zijn echter enkele nuttige dingen waar u uw toevlucht tot kunt nemen terwijl het van nature gebeurt.

1. Zoek fysiek contact

Houd de baby op je borst, onder je kleding als je het huid-op-huid contact wilt voelen. Sommigen noemen dit de kangoeroemethode.

Dit is vooral goed voor prematuren, omdat ze hierdoor hun temperatuur kunnen regelen. De baby zo dichtbij hebben, zijn ademhaling en geur voelen zijn plezierige sensaties die hechting opwekken.

2. Kijk in de ogen van je baby

Profiteer van de borstvoedingstijd om in hun ogen te staren. Ze zullen zich in het begin misschien niet op jou concentreren, maar jij wel, en je zult je overeenkomsten gaan opmerken.

Dit oogcontact is een aanvulling op de voedertijd en laat zien dat je er bent. Later wil je misschien een specifiek nummer voor hen toevoegen om te associëren met je tijd samen.

3. Samen slapen

Liggen als je borstvoeding geeft, creëert een klimaat van intimiteit waarin je contact kunt maken. Laat ze vaker bij je slapen als het je kalmeert.

Aai ze liefdevol, masseer ze. Het stimuleert hun ontwikkeling en versterkt jullie relatie.

4. Rust is goed als je moeite hebt om een band met je baby te krijgen

De komst van een pasgeboren baby impliceert een grote vraag naar zorg, zowel overdag als ‘s nachts. Probeer niet in je eentje voor je baby te zorgen, want dan ben je behoorlijk moe.

Zolang het binnen uw bereik ligt, moet u het aanbod van een familielid om u te helpen niet weigeren. Door te rusten zul je in een beter humeur zijn en meer tijd met je baby kunnen doorbrengen.

5. Praat over je emoties

Je worstelt om een band met je pasgeboren baby te krijgen en het verstoort je en neemt je slaap weg. Dan is het misschien een goed idee om er met iemand over te praten. Iemand met wie je je gedachten kunt uiten zonder oordeel.

Je zult er misschien versteld van staan hoe praten met een andere moeder ertoe zal leiden dat ze bekennen dat ze hetzelfde hebben meegemaakt. Het belangrijkste hier is om uit te drukken wat je voelt en het uit je borst te halen om je gevoelens te ventileren.

6. Vind jezelf als moeder

Je vraagt je misschien af waarom je je niet gehecht voelt aan je baby, zoals iedereen zei dat je zou doen, als je hem eenmaal hebt omhelsd en mee naar huis hebt genomen. Dit romantische idee van het perfecte harmonieuze moederschap vanaf het moment dat je elkaar ontmoet, is slechts een sociale constructie over vroege gehechtheid. Het gebeurt niet altijd.

Voel je je niet beter om dit te weten?

Je bent niet de enige moeder die deze ervaring heeft gehad. Geef jezelf dus niet de schuld en bereid je voor om een moeder te worden en geniet van alle onvolkomenheden en realiteiten die de samenleving de neiging heeft te verbergen. De Franse filosoof Simone de Beauvoir stelde in 1949 dat ‘moederschap natuurlijk is omdat de patriarchale cultuur het heeft genaturaliseerd’.

Een vrouw die moeite heeft om een band met haar baby te krijgen.
Culturele ideeën over het moederschap mogen niet tot stress leiden. Het zijn sociale constructies en niet voor iedereen van toepassing.

7. Geef jezelf de tijd als je moeite hebt om een band met je pasgeboren baby te krijgen

Het moederschap is een voorwaarde en elke vrouw onderneemt haar eigen reis. Wees attent op de jouwe en vergelijk jezelf met niemand. Wacht in feite als je er nog niet klaar voor bent.

Er komt een tijd dat je je goed voelt over jezelf en je baby. De band hoeft niet meteen te gebeuren en het maakt je geen slechte moeder.

Geniet van elke dag, wees autonoom. Niemand behalve jullie twee zal deel uitmaken van die reis. Bekijk de literatuur over hoe u een band met uw pasgeborene kunt opbouwen als u zich zorgen maakt en er meer over wilt weten.

Raadpleeg uw arts als u moeite heeft om een band met uw pasgeborene te krijgen

Dus… De weken zijn verstreken en ondanks je inspanningen, heb je nog steeds moeite om een band met je kind op te bouwen. Als dat zo is, is het misschien tijd om professionele hulp te zoeken, vooral als deze emotionele toestand ongemakkelijk voor je is en je het gevoel geeft dat je tekortschiet.

Het komt echter vaker voor dan je zou denken. Veel onderzoeken koppelen het aan postpartumdepressie, dus het is belangrijk om het aan te pakken. Probeer een introspectieoefening om je geheugen te beoordelen om te zien of er een triggerend element kan zijn geweest terwijl je door deze fase gaat.

Tot slot, vrolijk op. Het is gewoon een kwestie van tijd en bewustzijn dat je door je eigen ervaring gaat. Je zult zien hoe de krachtige band die je opbouwt met de jaren alleen maar zal groeien en sterker worden!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.