Wat gebeurt er als je een giftige relatie beëindigt?

Een giftige relatie put je uit, beschadigt je identiteit en vermindert je zelfvertrouwen. Het verwringt je basisidee over wat authentieke liefde is. Over waar nobel respect en je leven met elkaar delen om gaat.
Wat gebeurt er als je een giftige relatie beëindigt?

Laatste update: 24 januari, 2019

We weten allemaal dat het mode is om bepaalde soorten relaties een ‘giftige relatie’ te noemen. Tenslotte gebruiken velen van ons deze uitdrukking bijna overmatig. Zowel bij het praten over beledigend als over schadelijk en controlerend gedrag.

We moeten echter voorzichtig zijn. We moeten eerst een relatie in detail analyseren voordat we deze populaire term gebruiken.

Soms wordt bepaald gedrag in werkelijkheid veroorzaakt door een andere aandoening die een ander soort aandacht vereist. We moeten dus voorzichtig zijn met het plakken van een etiketje. Er zijn legio moeilijke mensen met complexe relaties.

Soms wordt iemand het epicentrum van problemen. Er ontstaat een maalstroom aan emotionele, lichamelijke of psychologische mishandeling. Dit is het echte kenmerk van een giftige relatie.

Als je dit ooit hebt meegemaakt en het is je gelukt om aan die relatie te ontsnappen, dan weet je dat dit proces niet gemakkelijk is.

Boven alles willen we duidelijk maken dat het ook niet zo gemakkelijk is om gewoon een punt achter de giftige relatie zetten.

Zelfs als je dat lukt, betekent dat niet dat je automatisch onmiddellijk gelukkig en tevreden bent. Over een giftige relatie heenkomen kost tijd. Het proces is zowel niet gemakkelijk als niet snel.

Er blijft een wond over na een giftige relatie

Hand in water

Laten we eens proberen om ons het volgende voor te stellen: een persoon die bij de hand genomen is om door een moeilijk deel van het woud te komen, vol met takken en bramenstruiken. Deze persoon laat zich leiden door de ander omdat hij diegene vertrouwt.

Hij weet echter dat de tocht vermoeiend is. Dat hij buiten adem zal zijn en bovendien dat de takken wonden op zijn huid achterlaten. Er is niets om hem heen dat er mooi of veelbelovend uit ziet.

Uiteindelijk besluit de persoon om de hand los te laten en weg te gaan. De persoon doet dit om zich vrij te voelen. Om zijn geluk terug te vinden en de andere persoon toe te staan om alleen verder te lopen, op een ander pad.

Als hij dit doet, is de beleving intens en vol met tegenstrijdige gevoelens.

  • Deze persoon herkent zichzelf nauwelijks meer. Het resultaat van deze traumatische reis is dat hij vol littekens en open wonden achterblijft.
  • Hij voelt zich uitgeput. Het is moeilijk om adem te halen. De enige optie is om stil te blijven staan. Hij moet even stoppen om te herstellen.
  • Hij voelt zich verloren. Doordat hij midden in een deel van het woud is gestopt, weet hij niet waar hij is. Ook weet hij niet welke kant hij nu op wil.

Na het verlaten van een giftige relatie zal de persoon bevrijding vinden. Dat is zeker. Dit gevoel van welbevinden zal echter niet onmiddellijk ontstaan.

Hij zal de noodzaak voelen om zich terug te trekken, om zichzelf weer te vinden. Bovendien moet hij zijn wonden identificeren. Ook heeft hij tijd nodig om te reflecteren en om na te denken waar hij in zijn leven staat en wat hij moet doen.

Tijd om te helen, tijd om terug te trekken

Helen kost tijd

Het laatste wat iemand moet doen na het beëindigen van een giftige relatie, is verlichting in een nieuwe relatie zoeken. Niemand kan zichzelf helen door zich onmiddellijk in een nieuwe relatie te storten. Het is zowel niet gezond als niet therapeutisch.

Dat is hoofdzakelijk omdat niemand anders verplicht is om onze wonden te helen, om ons verdovingsmiddel te zijn of onze remedie om ons te helpen om te vergeten.

Het beste dat we kunnen doen, is o nszelf tijd geven. Tijd om een innerlijke reis te maken. We hebben tijd nodig om ons zelfvertrouwen te herstellen. Bovendien moeten we onze identiteit herontdekken, onze hoop voeden en leren om onszelf te vertrouwen.

We moeten negatieve gevoelens loslaten. Zowel de haat als de angst en frustratie. Op die manier komen we veel sterker uit de schulp van onze intimiteit.

Of je het nu leuk vindt of niet, we moeten een formeel soort rouwproces doormaken. Stapje voor stapje zal dit ons helpen om:

  • emoties los te laten
  • boosheid te kanaliseren
  • een veerkrachtige houding te ontwikkelen
  • te herinneren wat we waard zijn en wat we verdienen

Pas als we weer van onszelf houden, zijn we er klaar voor om de goede partner te vinden.

Mijn waardigheid accepteert geen koopjes en nieuwe giftige relatie meer

Vrouw in het wit

Je hebt waarschijnlijk minstens één persoon ontmoet die na het beëindigen van een giftige relatie aan een nieuwe relatie begint. Het opnieuw ten prooi vallen aan dezelfde kwetsende en uitputtende dynamiek is gebruikelijker dan dat je denkt.

Onthoud: we moeten een gezond zelfvertrouwen ontwikkelen. Bovendien moeten we onthouden dat onze waardigheid niet gekocht, verkocht of dat er over onderhandeld kan worden.

Het is ontzettend belangrijk om te onthouden dat we het beste verdienen. Houden van betekent niet hetzelfde als lijden. Eenzaamheid en in harmonie met jezelf zijn is altijd te verkiezen boven gestoorde, egoïstische en schadelijke liefde.

Tot slot willen we duidelijk maken dat de simpele handeling van het beëindigen van een giftige relatie je geen onmiddellijke vreugde op zal leveren. We moeten altijd onszelf eerst helen.

Bovendien moet ons zelfvertrouwen en waardigheid herstellen. Dis is noodzakelijk om te onthouden dat we nooit meer terug moeten vallen in een beschadigende, giftige relatie.

Laten we ervoor zorgen dat deze ervaring het ons mogelijk maakt om te leren. Zodat we een volgende keer “nooit weer” kunnen zeggen tegen een giftige relatie.

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Amor, Pedro Javier, et al. “Variables psicosociales y riesgo de violencia grave en parejas con abuso de sustancias tóxicas y maltrato previo [Psychosocial variables and risk of severe violence in couples with substance abuse and previous maltreatment].” Acción Psicológica 9.1 (2012): 3-18.
  • Gayá, Verónica. “Acoso y Maltrato: La invisibilidad del origen es el gran problema de las relaciones tóxicas.” El siglo de Europa1145 (2016): 44-45.
  • Glass, Lillian. Relaciones tóxicas: 10 maneras de tratar a las personas que te complican la vida. Paidós, 1997.
  • Ross, Gregorio Armañanzas. Relaciones tóxicas: acoso, malos tratos y mobbing. Ediciones Eunate SL, 2013.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.