De verschillen tussen verkoudheid en griep

Hoewel het twee zeer vergelijkbare aandoeningen zijn, zijn er veel verschillen tussen verkoudheid en griep, zoals de oorzaak, de diagnose en de voorgeschreven behandeling.
De verschillen tussen verkoudheid en griep

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Wanneer je een ongemakkelijk gevoel hebt in je luchtwegen, kun je je afvragen of je verkouden bent of de griep hebt. Beide aandoeningen zijn viraal, wat betekent dat ze zich verspreiden via virussen. Maar wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen een verkoudheid en de griep? Ontdek het in dit artikel!

De oorzaken van verkoudheid en griep

Er zijn meer dan 200 verschillende virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken. De oorzaak van de griep is echter het influenzavirus. Als het gaat om de verschillende virussen, heeft de WHO enkele van de belangrijkste virussen gecategoriseerd als de seizoensgriep.

Deze virussen kunnen relatief gemakkelijk worden verspreid, omdat ze zich in de omgeving en op elk oppervlak kunnen bevinden, waar ze tot 24 uur in leven kunnen blijven. Daarnaast kunnen mensen die al besmet zijn anderen aansteken door hoesten, speeksel en niezen.

Bestaande vaccins worden meestal voorgeschreven voor grieptypen A en B omdat ze als de meest gevaarlijke stammen worden beschouwd. Artsen bevelen aan dat de kwetsbare populatie eenmaal per jaar voor de winter wordt ingeënt. Dit advies geldt voor onder andere:

  • ouderen
  • zwangere vrouwen
  • zieken zoals mensen met hartaandoeningen en longproblemen
  • gezondheidsmedewerkers
  • kleine kinderen

De verschillen tussen verkoudheid en griep

Vrouw in bed

Een verkoudheid veroorzaakt matige neus- en keelpijn. De griep kan de luchtwegen in het algemeen beïnvloeden, maar het veroorzaakt daarnaast ook vermoeidheid en lichaamspijnen.

Wat het seizoen betreft, kunnen mensen op elk moment van het jaar verkouden worden, hoewel verkoudheden in de zomer niet zo vaak voorkomen. De griep is echter meestal seizoensgebonden en verspreidt zich meer tijdens de winter.

De verschillende symptomen

De meestvoorkomende symptomen van verkoudheid zijn verstopte neus, loopneus, niezen en hoesten. Je kunt ook een zere keel hebben en een lichte stijging van de lichaamstemperatuur die geen koorts wordt genoemd, tot 37,5 ° C.

Griepsymptomen zijn onder meer een verstopte neus, keelpijn, hoest, vermoeidheid (uitputting), spierpijn, hoofdpijn en koorts. De lichaamstemperatuur is dan hoger dan 38 ° C.

Deze symptomen zijn daarnaast verschillend qua ernst. Over het algemeen is er bij de griep meer sprake van vermoeidheid dan bij een verkoudheid. Beide kunnen echter leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties.

De behandeling voor verkoudheid en griep

Behandeling bij verkoudheid en griep

Doordat beide aandoeningen door virussen worden veroorzaakt, is de behandeling symptomatisch. Dat betekent dat de behandeling alleen gericht is op het proberen te verlichten van de symptomen. De griep duurt langer dan een verkoudheid en er is geen behandeling om deze in te korten.

  • Dit zijn geen bacteriële processen, wat betekent dat antibiotica niet mogen worden gebruikt, behalve wanneer er complicaties optreden. Daarnaast moeten antibiotica altijd worden voorgeschreven door een arts.
  • De behandeling omvat decongestiva, antitussiva (hoestonderdrukkende medicatie), antihistaminica, slijmoplossers, mucolytica, pijnstillers en natuurlijke remedies, afhankelijk van de klachten en symptomen.

Diagnose en tijdsduur

De meeste mensen weten niet hoe lang deze aandoeningen duren. Over het algemeen is het voldoende om je symptomen aan je arts te beschrijven om de diagnose te krijgen. Naar eigen inzicht kunnen zij dan bloedonderzoek en eventueel onderzoek van de farynxafscheiding aanvragen.

Een verkoudheid kan tot vijf dagen duren vanaf het begin van de symptomen, die zich geleidelijk zullen manifesteren. Het ongemak als gevolg van griep verergert echter langzaam. Het kan tussen de 7 en 15 dagen duren.

Als een van beide aandoeningen langer duurt dan verwacht, moet je onmiddellijk medische hulp inroepen om verdere complicaties te voorkomen.

Dit artikel is misschien ook interessant:
Het immuunsysteem stimuleren en verkoudheden en griep voorkomen

Mogelijke complicaties bij verkoudheid en griep

Hoofdpijn bij verkoudheid en griep

De mogelijke complicaties van verkoudheid en griep zijn onder andere otitis, bronchitis, longontsteking en sinusitis. Deze aandoeningen hebben hun eigen klinische beeld, zowel in hoe ze worden gediagnosticeerd als worden behandeld. Ze kunnen worden veroorzaakt door bacteriële infecties.

Wat moet je doen als je verkoudheid of griep hebt?

Hoewel alleen artsen gemachtigd zijn om een ​​behandeling voor te schrijven, kunnen bepaalde maatregelen helpen om de klachten te verminderen. In de sterkste fase van verkoudheid en griep zijn de volgende dingen belangrijk:

  • Lichamelijke rust. Het lichaam is bezig de ziekte te bestrijden, dus het heeft zoveel mogelijk energie nodig.
  • Drink veel vloeistoffen om slijm vloeibaar te maken en congestie in de luchtwegen te verlichten.
  • Het gebruik van luchtbevochtigers is erg gunstig omdat het bekend is dat een vochtigere omgeving het makkelijker maakt om het slijm op te hoesten.
  • Wat de persoonlijke hygiëne betreft, moet je regelmatig je handen wassen om het risico op verkoudheid en griep te verkleinen. Zorg ook voor een goede algehele hygiëne.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.