De beste fopspenen op de markt
Als je net een baby hebt gekregen of op het punt staat een baby te krijgen, dan vraag je je misschien op een gegeven moment af hoe je de beste fopspenen kunt selecteren. Je gaat waarschijnlijk op zoek naar de beste kwaliteit aan die je kunt vinden. Dit kan echter moeilijk zijn, want er is een grote variëteit te vinden. Wat zeggen de zogenaamde ‘experts’?
Vandaag willen we enkele tips delen over hoe je de beste fopspenen voor je baby kunt selecteren. Het is belangrijk om geïnformeerd en up-to-date te zijn om je kind te voorzien van wat het beste is voor zijn gezondheid.
Fopspenen: ja of nee?
Voordat je een fopspeen voor je baby koopt, moet je overwegen of je deze überhaupt moet gebruiken. Dit is een onderwerp van veel discussie, zoals met alles op het gebied van baby’s.
Fopspenen zijn in veel culturen heel gebruikelijk, omdat ze voor een baby een bron van troost zijn. Er zijn echter veel verschillende meningen over hun vorm, materiaal en zelfs de hoeveelheid tijd die ze gebruikt mogen worden.
Over het algemeen is het grootste verkoopargument van een fopspeen het kalmerende effect. Sommige mensen beweren zelfs dat deze objecten het risico op wiegendood kunnen verminderen.
Een tegenargument is echter de mogelijkheid dat een gewoonte van niet-voedzaam zuigen het succesvol voeden kan schaden. Fopspenen worden in sommige kringen ook in verband gebracht met onder meer:
- tandheelkundige misvormingen
- acute terugkerende oorontsteking
- een verhoogd risico op ongevallen
Algemene aanbevelingen
De consensus over fopspenen is dat het gebruik ervan niet langer mag duren dan het eerste levensjaar van een kind. Ondanks het wijdverbreide debat is er wel consensus over drie belangrijke dingen met betrekking tot fopspenen:
- Geef tijdens de eerste 15 dagen van het leven geen fopspenen aan een baby.
- Begin ze na 8 maanden geleidelijk te beperken.
- Stop met het gebruik wanneer je kind een jaar oud is.
Hoe je de beste fopspenen voor je baby kiest
Allereerst moet je voordat je de beste fopspenen voor je baby kiest met enkele factoren rekening houden, zoals de leeftijd van je kindje, of je problemen hebt met borstvoeding of flesvoeding geven, en dergelijke.
Er zijn enkele algemene aanwijzingen met betrekking tot vorm en materialen en we zullen deze hieronder nader beschrijven. Houd echter altijd rekening met de specifieke behoeften van je baby.
1. Vorm
De vorm van de fopspeen moet glad zijn, zonder openingen of ruimtes die het moeilijk maken om ze goed te reinigen. Wanneer je een fopspeen kiest, moet je overwegen of deze gemakkelijk te reinigen is. Zorg ervoor dat er geen gaten of ruimtes zijn die vocht vasthouden en het ontstaan van schimmel bevorderen.
Het is ook belangrijk dat een fopspeen uit één stuk is gemaakt. Dat wil zeggen, het moet niet uit verschillende stukken zijn vervaardigd die kunnen scheiden en een verstikkingsgevaar voor de baby kunnen vormen.
2. Materiaal
Het meest geschikte materialen voor een fopspeen zijn medische siliconen van goede kwaliteit, die geen bisfenol A bevatten (BPA-vrij). Deze stof wordt in direct verband gebracht met verschillende aandoeningen zoals hormonale veranderingen en kanker. Hier kun je een wetenschappelijk Engels artikel over bisfenol lezen.
- Houd er rekening mee dat de fopspeen steeds warm en vochtig is en dat deze factoren de afgifte van deze stof, samen met andere gifstoffen, vergemakkelijken. Blijf dus uit de buurt van fopspenen met BPA.
- Het is ook belangrijk om rekening te houden met het soort materiaal dat je zal moeten reinigen. Bacteriën houden bijvoorbeeld meer van latex dan van siliconen.
Misschien ook interessant om te lezen:
Wat kun je doen als je baby de hik heeft?
3. De beste fopspenen: specifieke behoeften
Er zijn enkele speciale fopspenen om borstvoeding te vergemakkelijken. Deze fopspenen bootsen de vorm van de tepel van een moeder na en hebben zelfs een vergelijkbare textuur zodat ze zich goed aan de druk van de mond van de baby aanpassen. Deze fopspenen dwingen hen ook om hun tong in dezelfde positie te plaatsen als wanneer ze de moedermelk drinken.
Er zijn ook fopspenen speciaal ontworpen voor te vroeg geboren baby’s, zelfs voor de kindjes die vóór de 30e week van de zwangerschap zijn geboren. Deze fopspenen zijn lichter en kleiner en hebben de vorm en afmetingen van een kleine duim.
Tot slot zijn er orthodontische fopspenen op de markt die de juiste ontwikkeling van de mondholte van een baby bevorderen. Ze hebben de perfecte vorm voor de goede groei van mond en tanden. Niet alle baby’s houden echter van deze variant en als de positie in de mond niet goed is, zijn ze niet effectief.
Het belangrijkste om in gedachten te houden bij het kiezen van een fopspeen is dus dat je baby deze prettig moet vinden. Het is mogelijk dat je kindje in eerste instantie de vorm of de opvallende kleuren leuk vindt maar de speen vervelend vindt zodra je deze in zijn of haar mond stopt.
Wees dus geduldig als het gaat om je baby en het zoeken naar een geschikte fopspeen. We hopen dat deze tips je zullen helpen om de meest perfecte fopspeen voor je baby te vinden!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Sánchez, L. M., González, E. D., Florensa, S. G. T., & Marti, J. G. (2000, January). Uso del chupete: beneficios y riesgos. In Anales de Pediatría (Vol. 53, No. 6, pp. 580-585). Elsevier Doyma. https://www.analesdepediatria.org/es-pdf-S1695403300775023
- Diaz Coronado, V. N. (2018). EFICACIA DEL USO DEL CHUPETE EN LA DISMINUCIÓN DE LA MUERTE SÚBITA EN LACTANTES. http://repositorio.uwiener.edu.pe/bitstream/handle/123456789/2026/ESPECIALIDAD%20-%20Diaz%20Coronado%2c%20Vilma%20Nerida.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Caporossi, L., & Papaleo, B. (2017). Bisphenol A and metabolic diseases: challenges for occupational medicine. International journal of environmental research and public health, 14(9), 959. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5615496/
- Asociación Española de Pediatría. (n.d.). Chupete. https://enfamilia.aeped.es/edades-etapas/chupete